kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emeklilik özelleştiriliyor
Ekonomiye en az 10 yıl vadeli milyarlarca dolarlık kaynak ve çalışanlara emeklilik garantisi sağlayacak Özel Emeklilik Fonu Yasa Taslağı'nda son rötuşlar atılıyor

Türkiye aylardır, enflasyonu düşürüp bozulan mali dengesinin tamiri için IMF ve Dünya Bankası'nın desteğini de alarak 2000'e yepyeni bir sayfa ile başlamayı tartışıyor. Yeni sayfada önemli ve heyecan yaratacak bir adım da Özel Emeklilik Fonu Yasası ile atılacak. Sosyal Güvenlik Yasası'nın ardından ikinci adım olarak düşünülen özel emekliliğe geçişe Ankara'da son şekil veriliyor.

Özel emeklilik fonlarının kurulması önemli, çünkü asgari 10 yıl vadeli bu fonlarla yavaş yavaş da olsa ekonominin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli kaynak sağlanacak. Hazine değil 3 yıl, 5, hatta 10 yıl vadeli tahvil ihraç ettiğinde müşteri bulabilecek.

Tasarrufun vadesi uzadıkça, kredilerin de vadesi uzayacak. 10 yıl vadeli kredi alarak bir ev sahibi olma hayali gerçekleşecek. Borsa kurumsal müşterileri tabanını oluşturacak. Sermaye piyasası geliştikçe, yeni şirket arzları gelecek. Sanayiye daha çok kaynak aktarımı, dolayısıyla daha çok üretim ve ekonomik canlılık sağlanacak....

Özel emeklilik fonlarının kurulması heyecanlı, çünkü SSK'nın personeline bile maaş ödeyemez hale geldiği bir noktada, çalışanlar emekliliklerinde daha güvende hissedecekleri bir sisteme girecek.

Birikim için ayrılan fonların profesyonel ve şeffaf ellerde yönetildiğini görecek. İlerde asgari yaşam standardını sağlama şansına sahip olacak.

NE AŞAMADA?
Bu yasanın şekillenmesi için Hazine, Maliye Bakanlığı, sigorta şirketleri ve portföy yönetim şirketlerinden oluşan sistemin tüm taraflarının görüşleri alındığı, fonların oluşturulması için gerekli vergi teşvikleri üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtiliyor.

Bir komisyon oluşturularak taslağın ortaya çıkarıldığını ifade eden yetkililer, Aralık'ta taslağa son rötuşlerin atılması, komisyonda kabul edilerek taslak haline getirilmesini ve Mart 2000'de de Özel Ekemlilik Fonu Yasası'nın Meclis'ten geçirilmesini hedefliyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır