kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hesap % 28'e göre
Koç Grubu önümüzdeki yıl enflasyon hesabını yüzde 28'in baz alındığı bir aralıkta yapacak. Hükümetin yüzde 25 hedefi aralık dahilinde olacak

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Koç Topluluğu'nun bilgilendirme toplantısında grubun önümüzdeki yıllara yönelik hededefleri açıklandı. Grubun stratejik planlama bölüm başkanı Necati Arıkan, hükümetin 2000 yılı için koyduğu yüzde 5 büyüme hedefinin tutacağına inandıklarını ve kendilerinin de grup şirketlerine bu büyüme hedefi üzerinden lokal hedefler koyduklarını belirtti. Arıkan yüzde 25 enflasyon hedefi için ise esnek davrandıklarını ve bu yıl enflasyon hedefini geniş bir aralıkta belirlediklerini kaydederek şöyle konuştu:

"2000 yılında büyüme hedefinin yüzde 5 olacağına biz de inanıyoruz. Enflasyonun gerileyeceğini de öngörüyoruz. 2000 yılında enflasyonun yüzde 28 altı ve üstü olarak bir aralık belirledik. Hükümetin koyduğu yüzde 25 hedefi de bizim aralığımız içerisinde. Ancak burada şirketlerimizden gelecek rakamlara göre son kararı vereceğiz. Burada sektörel farklılıklar olabilir."

TALEPTE ARTIŞ VAR
Arıkan, Türkiye'de uzun süredir ertelenen bir tüketim talebi olduğuna da dikkat çekerek son Eylül-Ekim aylarında talepte bir kıpırdanma gözlediklerini söyledi. 2000'de büyümenin ertelenen taleple ve yurtdışından gelecek kaynağın faizleri geriletmesiyle sağlanacağını belirten Arıkan şu noktaların altını çizdi:

"Talepteki artışın enflasyonu azdıracağına katılmıyorum. 1994 sonrasında da Türkiye yüzde 8'ler seviyesinde büyümüştü. Ancak enflasyon gerilemişti. Türkiye'de kapasite kullanımları kriz nedeniyle çok düştü. Talebin artmasıyla birlikte atıl olan kapasite kullanılacak. Bu talep artışı enflasyonu artırmaktansa aksine atıl kapasitenin kullanımı nedeniyle maliyetlerde bir gerilemeye neden olabilir."

Arıkan, hükümetin 2000 bütçesinde 1999 yılı için öngördüğü yüzde 2'lik daralmanın da çok iyimser olduğunu en son çıkan sanayi üretim endeksi ile birlikte kendilerinin 1999 için yüzde 3'lük bir daralma beklediklerini söyledi. Arıkan şöyle konuştu:

"Açıklanan Eylül ayı sanayi üretim endeksindeki yüzde 9'luk gerileme bizim için de süpriz oldu. Ağustos'taki deprem etkisinin Eylül'de de sürdüğünü gördük."

9 AYLIK SONUÇLAR
Koç Holding Denetim ve Mali Grup Başkanı Nevzat Tüfekçioğlu, topluluğa dahil şirketlerin 9 aylık kombine satışlarının 8 milyar 35 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, bu tutarın geçen yılın aynı döneminden yüzde 17 daha düşük olduğunu bildirdi. Tüfekçioğlu 9 aylıklar üzerinden yapılan projeksiyona göre yılsonu itibariyle satış hacminin 11 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek şöyle dedi:

"Bu satış hacmi geçen yıla göre yüzde 9 dolayında bir küçülmeyi ifade etmektedir. Topluluk ihracat tutarının da önceki yılın yüzde 4 fazlası ile 836 milyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir."

TOPLANTIDAN NOTLAR
* Arıkan: Koç Holding, GSM ihalelerine katılacak. Bu alanda güçlü ortaklıkları bulunduğunu bildirdi.

* Arıkan: Arçelik İSO Meclisi'nde mutlaka temsil edilmeliydi. Arçelik Türkiye'nin gururdur. Mustafa Koç da TUSİAD'taki görevi nedeniyle bu yıl İSO'da aday olmadı.

* Subaşı: Yeni kurulacak ArçelikBeko'nun sermayesi yüzde 12.5 artacak. Kârın da yüzde 40 artmasını bekliyoruz.

* Atay: Doğalgaz boru hattı inşaasında mutlaka bir konsorsiyumda bulunmak istiyoruz. Ancak iş çok politize oldu. Biz politikadan uzak iş yapmak istiyoruz.

* Gönç: 1 Ocak 2000'de yöneticiler olarak kimse bankalardan parasını çekmeyecek çünkü biz sistem olarak 2000 problemini çözdük. Çözmek yüzde 100 anlamında değil. Bekleyip hepimiz göreceğiz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır