kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Benzine komisyon sorguda

Bir tüketici PÜİS'i Rekabet Kurulu'na şikayet etti. Tüketicinin iddiası: PÜİS, akaryakıt istasyonlarında komisyon uygulamasıyla rekabeti engelledi...

Avukatlık yapan Neşet Ömer Yıldırım tüketici sıfatıyla Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası'nı (PÜİS) Rekabet Kurulu'na şikayet etti. Yıldırım'ın iddiası şöyle: Sendika tüm akaryakıt istasyonlarında kredi kartlarıyla akaryakıt ürünleri satışında yüzde 5 oranında komisyon uygulamasına geçilmesi istedi ve 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırı davrandı. PÜİS'in Ekim ayında tüm akaryakıt istasyonlarına yazı göndererek komisyon uygulamasını başlattığına işaret eden Neşet Ömer Yıldırım'ın, başvurusunda şu ifadeler yer alıyor:

"PÜİS kararının rekabetin korunması hakkındaki kanunun özellikle 4-a maddesindeki düzenlemesine aykırı olduğu düşüncesiyle Sayın Kurulunuza başvurmaktayım. Sözkonusu hukuka aykırılığın giderilmesinde tüketici olarak hukuki menfaatimin olduğu tartışılmaz olduğu gibi PÜİS'in de Kanun'da tanımlandığı şekilde teşebbüs birliği olduğu açıktır. Bütün akaryakıt istasyonlarının beraberce komisyon uygulamasına geçmesi bu durumun medya ve istasyonlara asılan pankartlarla ilan edilmesi uyumlu eylemin göstergesidir..."

Rekabet Kurulu'nun konuyla ilgili kararını ilgiyle takip ediyoruz.

Üretim izinlerini Bakanlık geciktirdi
Tüketİcİye sunulan gıdalarda Tarım Bakanlığı'nın izni ve izin numarası bulunması zorunlu. Fakat Ülker, Pınar, Meytat (Meysu), Fiskobirlik gibi tanınmış firmalar bazı ürünlerinde bu zorunluluğu yerine getirmediğini ve firmalardan açıklama beklediğimizi yazmıştım. Meytat dışındaki firmalardan açıklamalar geldi. Pınar Et Genel Müdürü Zeki Ilgaz, Ülker Gıda Ar-Ge Müdürü Erol Özuğur ve Fiskobirlik Genel Müdür Vekili Cevat Aydın'ın yazılarında ortak nokta; "Üretim izni almak için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na başvurduk. Fakat bakanlık başvurumuza olumlu veya olumsuz yanıt vermedi. Ayrıca izni henüz alınmayan gıdaların üretilmeye devam edilmesine de engel getirmedi" ifadesi. Görünen o ki, bakanlıkta üretim izin dosyaları birikmiş ve personel altından kalkamıyor. Biz de, üretim izni için bile aylarca bekleten bakanlığın Gıda Mevzuatı'nın gereklerini yerine getirmesini bekliyoruz.

Köşemize yansıyanlar ve çözümleri
Sabri Özenç-Denizli: Uyku seti İpek Mobilya tarafından gönderildi.

Mustafa Çetin-Bolu: Arçelik klimanın parçası ücretsiz değiştirildi .

Dursun Çınar-Ankara: Mazda onarım ücretini iade etti.

Sevgi Can-İstanbul: 5 aydır beklenen parçayı Daewoo teslim etti.

Sibel Tural-Adana: Tefal, Clipso düdüklü tencereyi değiştirdi.

Zekeriye Çiçek-Ankara: Pamukbank 189 milyon lirayı iade etti.

Fulya Akkülah-İstanbul: Sümerbank kredi kartı sorunu çözümlendi.

Jale Miskioğlu-İstanbul: Arçelik buzdolabı yenisiyle değiştirildi.

Nadide Burcu Göknar-İstanbul: Kemal Tanca, ayakkabıyı yenisiyle değiştirerek okurumuzdan özür diledi.

Esma Özyürek-Ankara: Philips, ütüyü ücretsiz olarak tamir etti, garanti süresini 1 yıl daha uzattı.

Delil olarak sunulan yazı
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Genel Başkan Vekili Cemil Uğurlu ile Genel Sekreter Muhsin Alkan imzasını taşıyan ve 4 Ekim 1999 tarihli yazıda şu ifadeler yer alıyor:

"Kredi kartlı satışlarda komisyon almaya çağrı. Sayın Akaryakıt Bayileri... Bütün bayileri kredi kartı ile satışlarda banka komisyonlarını müşteriye yansıtmaya çağırıyoruz."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır