kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Şirket alır, şirket satarım'
Ata Yatırım'dan Tuncay Cevher, işinin şirket pazarlamak olduğunu söylüyor ve ekliyor: Yabancıların kaprisini çekmek zordur, maça da gidersin bara da

CÜNEYT TOROS

5 yıldır borsacı. Yabancılarla işlem yapıyor ve önümüzdeki aylarda New York'a giderek Wall Street'le tanışacağı günü iple çekiyor. Ata Yatırım ile Aurebech Grayson'ın anlaşması çerçevesinde finans dünyasının kalbi New York'ta hisse senedi pazarlayacak. Ata Yatırım'da yabancı işlemlerinden sorumlu. Halen yabancı yatırımcılar için hisse alıyor, hisse satıyor. Bir gün bir arkadaşının oğlunun "Sen ne iş yaparsın" sorusuna verdiği yanıt aslında işini özetliyor: "Şirket alır, şirket satarım"

Tuncay Cevher, sabah saat 7.30'da işte olduğunu ve Türkiye'de çıkan neredeyse tüm günlük yayınları okuduğunu belirtiyor. "Yabancıların Türkiye ile ilgili gün içerisinde neler soracağı belli olmaz" diyor. Bu nedenle her şeyi bilmek zorunda olduğunun farkında. Günün neredeyse 8 saati İngilizce konuşuyor. Bazen müşterileri ile futbol, magazin muhabbeti yapıyor. Ancak yabancı müşteriler için "Onların kaprisi bitmez" demeyi de ihmal etmiyor ve ekliyor:

"Onlarla maça da gidersin bara da."
Cevher İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir gazete ilanı ile borsacı olmuş. Artık bu piyasayı bırakamıyor. "Çok heyacanlı bir piyasa" diyor. "Bono piyasası gibi değil bir çok bileşeni var ve hepsini bilmek, hakim olmak zorundasın.

Yabancılarla günün her saati iç içe çalıştığı için yurtdışı sermaye piyasalarındaki gelişmeleri yakından izliyor. Ve Türkiye'nin daha yolun başında olduğunu biliyor. Cevher farkları şöyle özetliyor:

"Ben daha önce yurtiçi müşterilere bakıyordum. Ancak gördüm ki bu iş beni geliştirmeyecek. Gerçekten sermaye piyasalarında bir yatırımcı gibi işlem yapan insanlarla çalışmak istedim. Bu yüzden yabancılarla işlem yapan bölüme geçtim. Bugün Türkiye'de yerli müşterilerle yabancı müşterilere verilen hizmetler arasında dağlar kadar fark var. Yabancı her şeyi kitabına uygun istiyor. Adam, "şu oyuncu şu kağıda girecekmiş" gibi bilgilere prim vermiyor. Ama yerli müşterilerle ilişkilerde böyle olmuyor. Onlar daha çok dedikodu bilgisi istiyor. Böyle olunca sen de mesleki olarak gelişemiyorsun. Ancak ben Türk sermaye piyasasının gelişeceğine inanıyorum. Bir gün bizim piyasamız da yabancılarınki gibi çalışacak."

Cevher'e kişisel yatırımlarını nasıl değerlendirdiğini sorduk. Bir apartman dairesi aldığını ve halen bankaya kredi borcu ödediğini söyledi. Banka borcu olduğu için de pek tasarruf yapamadığını söyledi.

Borsacı olmadan önce bir yıl THY'de stewart olarak çalışmış. Uçmak en büyük tutkusu. En büyük amacı da uçuş brövesi alabilmek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır