kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Darbeyi önledim'
ANAP lideri Mesut Yılmaz, 28 Şubat sürecine ilişkin ilginç açıklamalar yaptı: "Devlet safında yer almasaydım ve hükümete girmeseydim, Pakistan'ın başına gelenler bizim de başımıza gelirdi."

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, "Ben devlet safında yeralmasaydım ve hükümete girmeseydim bugün Pakistan'ın başına gelenler bizim başımıza gelirdi. Demokrasi direkten döndü" dedi. Yılmaz kandil gecesi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nu (MKYK) topladı. Akşam saat 20.15'te başlayan toplantı dün sabaha doğru, saat 01.45'e kadar sürdü. Yaklaşık 5.5 saat süren toplantının sonunda kendisine yönelik eleştirileri yanıtlayan Yılmaz, 28 Şubat sürecine ilişkin bir de sürpriz açıklama yaptı.

Yılmaz, 28 şubat sürecinde izledikleri politikalarla olası bir askeri darbeyi önlediklerini öne sürdü ve Yılmaz, şunları söyledi: "Seçim yenilgisinin en önemli sebeplerinden birisinin, devlet partisi görüntüsü vermemiz olduğunu daha önce söylemiştim. Bu tutumumuz o zaman da eleştirilmişti, şimdi de eleştirilmeye devam ediliyor. Bu eleştirilerin haklı tarafı olabilir. Ama şunu unutmayın, ben o zaman bu şekilde hareket etmeseydim, devlet safında yer almasaydım, bugün Pakistan'ın başına gelenler bizim başımıza gelirdi. Demokrasi direkten döndü. Demokrasiyi koruduk, rejimin kesintiye uğramasına mani olduk. Bunu yapmak zorundaydık. Belki partimizin aleyhine oldu ama demokrasimiz kazançlı çıktı. Kendimizi feda ettik. Siyasi partilerin oksijeni demokrasilerdir. Demokrasi olmazsa siyasi partiler yaşayamaz. O zaman ortada başarı da olmaz."

SİYASİ OLAYLARA GEBE
Önümüzdeki üç aylık dönemi siyasi açıdan "kritik" olarak değerlendiren Yılmaz, gerekçelerini ise şöyle açıkladı: "Bu dönem, yeni siyasi gelişmelere gebe. Bu dönemde, önümüze, bölücübaşının infazı konusu gelecek. Ne yapacağız? FP'nin kapatılması davası sonuçlanabilir, belki kapatılır belki kapatılmaz, her türlü sonuca hazırlıklı olmalıyız. DYP'nin kongresi var. Burada partimizi de etkileyecek önemli gelişmeler olabilir. Af konusu önümüze gelecek. Helsinki'de AB zirvesi olacak. Türkiye'nin adaylık süreci başlatılabilir. ANAP olarak bütün bu önemli gelişmelere karşı hazırlıklı olmak, stratejimizi belirlemek zorundayız."

AF HÜKÜMETİN DEVAMI İÇİN
Yılmaz, af yasasına oy vermeyeceklerini açıklayan Eyüp Aşık ve Lütfullah Kayalar'ın af yasasının geri çekilmesi önerisine yanıt verirken, affa, hükümetin devamı için kerhen destek verdiklerini şu sözlerle açıkladı: "Af bizim talebimiz değil. Protokolde de af konusu yoktur. Ama hükümetin devamı için ortağımızdan gelen bu af talebine destek verdik. Artık bu saatten sonra geri adım atamayız. Tutarlı olmalıyız, bu affı mutlaka çıkaracağız."

Kayalar: Önce parti içi demokrasi
MESUT Yılmaz, devletin yeniden yapılandırılmasına ilişkin son grup konuşmasının büyük yankı bulmasına da değindi. Bu açıklamaları daha önce de yaptığını belirten Yılmaz, "Deprem felakatinden sonra devletin, sistemin yeniden yapılandırma ihtiyacı daha iyi anlaşıldığı için açıklamalarımız yeni gibi algılandı. Oysa bunları kaç aydır söylüyorum" dedi. Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Yılmaz'ın "liberal manifesto" olarak deklare ettiği görüşlerini eleştirerek "Bunlar yeni değil ki, devletin yenidenyapılandırılacağını söylüyorsunuz, bireyin hak ve özgürlük alanının genişletilmesini istiyorsunuz, bu zaten ANAP'ın temel felsefesi. Devlet- yönetim ilişkileri yeniden düzenlenmeli diyorsunuz, bu konudaki mahalli idareler reformu aylardır Meclis gündeminde. Serbest piyasa ekonomisi de ANAP'ın temel felsefesi. Yeni bir şey söylemeden halka nasıl inandırıcı olacaksınız?" diye sordu. Kayalar, şöyle devam etti: "Devletin yeniden yapılandırılmasından, demokratikleştirilmesinden söz ediyorsunuz. Önce parti içi demokrasiyi sağlayın. Kamuoyunda güvenilirlik kazanmak istiyorsanız olağanüstü kongreyi toplayın, güven tazeleyin, size yakışan da budur."

Koalisyonlarda misilleme meşru haktır
MESUT Yılmaz, önceki akşamki MKYK toplantısında, hükümete yönelik eleştirileri göğüsledi ama Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'a yüklenmeden edemedi. MKYK üyelerinden gelen hükümete yönelik eleştirileri "Bu hükümet şanstır" diye yanıtlayan Yılmaz şöyle dedi: "Haklısınız, bazı yanlışlıklar vardır. Ama gün, kişisel hesaplar, parti hesapları yapacağımız gün değildir. Toplumun, ülkenin menfaatleri ön planda tutulmalıdır. Hükümetin arkasındaki halk desteği deprem felaketinden sonra azalmıştır ama yaşatılması zorunludur. Bu hükümet Türkiye için şanstır. Kendi içinde uyumlu icraat yapmaktadır." Yılmaz, İbrahim Yaşar Dedelek'in DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ile MHP'li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'a yönelik "partizanlık" ve "kadrolaşma" iddialarına karşılık verirken, "İddialar doğru olabilir. Mesela, Bayındırlık Bakanlığı'ndaki gelişmelerden ben de rahatsızım, kadrolaşma ve yanlış uygulamaları beni de rahatsız ediyor. Bunları konuşarak, görüşerek çözmeliyiz" dedi. Bu arada bir üyenin, "Maliye Bakanı da bunlara misilleme yapsın, MHP'ye, DSP'ye yardım etmesin" şeklindeki çıkışı karşısında Yılmaz, "Eğer uzlaşmayla meseleler çözülemiyorsa, koalisyonlarda, misilleme, meşru haktır. Siz de misilleme yaparsınız" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır