kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bana sağcılar işkence yapıyor dedirtemezsiniz
1980'lerin sıkı sağcılarından olan Güneş kardeşlerin filminde yer alan çarpıcı işkence sahneleri bazılarına çok şeyler hatırlatacak

Haksız yere işkence gören bir gencin maruz kaldığı zulmü ve yaşadığı travmaları işleyen "Gülün Bittiği Yer" adlı film, Antalya Film Festivali'nin en çok tartışılan filmi oldu. Film, Gani Şavata'nın "niye ödül alamadık" diye çıkardığı kargaşadan ziyade içeriği, yönetmeni ve yapımcısı ile dikkatleri çekti. İşkenceyi konu alan film, 12 Eylül döneminde sağ kanatta yer alan bir ekibin eseriydi. Yönetmen, senarist ve yapımcı İsmail Güneş ile yapımcı Mustafa Güneş, eski MÇP Gençlik Kolu üyeleriydi.

ANAP'LI DENİZ GEZMİŞ
Onların sağcı kimliği, filme ayrıcalık kazandırdı. Gülün Bittiği Yer, sağcıların çektiği ilk işkence karşıtı film olarak Türk Sinema tarihine geçti. "Bu sağcılık meselesini, arkadaşlarla aramızdan hiçbir zaman atamadık," diye konuşan yapımcı Mustafa Güneş, filminin Antalya'da ödüle layık bulunmamış olmasına ironik bir tepki gösteriyor: "Sayın üyelere şunu söylemek isterdim: 'Siz Metin Göktepe'nin öldürülmesine, Manisa'daki gençlere işkence yapılmasına çanak tuttunuz. Sizi faşistlikle suçluyorum!"

Filminin, Kültür Bakanlığı Üst Kurulu tarafından Türkiye'de oynatılmamak üzere sansürlendiğini, ancak kararın son anda bakanlıktan döndüğünü hatırlatan Güneş, kararı verenler arasında sosyal demokrat Aytaç Arman'ın da bulunmasını çok yadırgıyor:

"Bu filme onay vermesi gerekirken ne dedi biliyor musunuz: 'Böyle filmleri niye onlar çeksin ki; biz çekeriz!' Oysa Türkiye'de ideolojik bir şey kalmamıştır. Deniz Gezmiş yaşıyor olsaydı, ANAP'tan milletvekiliydi; ya da DYP'den..." Güneş, karşılaştığı dağıtım ve gösterim sorunlarından da yakınıyor. Özen Film, UIP ve Warner gibi kuruluşlar, "çok sert" buldukları filmi yayınlamayı reddetmişler. Film, bu nedenle Ankara'da 1, İzmir'de 1, İstanbul'da 3 sinemada vizyona girecek.

Bazı çevrelerin filminden çekindiğini ifade eden Güneş, sözlerini şöyle noktalıyor: "1980 kapalı bir kutudur. İçinden ressam bir Kenan Evren çıkmıştır. Şimdilerde o kutu açılıyor. 90 gün elleri askıda insan beklettiler.. Onlar kim derseniz devlet diyemem... Çünkü devlet işkence yapmaz!"

1964 yılında Samsun'da doğan Mustafa Güneş, Milli Çalışma Partisi'nin Gençlik Kolu'nda yer aldı. 1980'de siyasi konjonktürden dolayı yurt dışına "çıkması gerekti..." Altıbuçuk yıl yurt dışında kaldı. Bol bol solcularla arkadaşlık etti! 42 devlet dolaştı, ancak sadece Güney Afrika ve Amerika'da uzun süre bulundu. 1987'de Türkiye'ye döndü ve sinema sektörüne girdi. Halen ANAP Bahçeşehir Meclis Üyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Üyesi... Ama yanlış anlaşılmasın: Sinemaya vurgun, iddiasına göre siyaseti çok sevmiyor!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır