kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Türk-İş'ten "zorunlu" mektubu
Türk-İŞ, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'e birer mektup göndererek, Marmara Bölgesi'nde, zorunlu tasarruf ve konut edindirme birikimlerinin hak sahiplerine ödenmesini istedi. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral imzasıyla gönderilen mektupta, her iki hesaptaki birikimlerin hak sahiplerine ödenmesi amacıyla, 1992 yılındaki Erzincan depreminde olduğu gibi, Marmara Bölgesi için de yeni bir yasal düzenleme yapılması talep edildi. Bunun, sosyal devlet anlayışına yakışan bir uygulama olacağı belirtilen Türk-İş mektubunda, bu konuda acil bir girişimin başlaması gereğine inanıyoruz" denildi.

Müteahhitler dışarda ihale alamıyor
Türkiye'de global krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında yurtdışı müteahhitlik sektörünün geldiği, geçen yıl yurtdışında alınan ihale rakamlarında yüzde 60 düşüş olduğu bildirildi. Uluslararası Müteahhitler Birliği verilerine göre, 1990'lı yıllarda her yıl 1-2,5 milyar dolayında yeni ihale alınırken, bu trend 1998 yılında Rusya ve BDT'de yaşanan ekomonik kriz dolayısıyla büyük bir düşüş gösterdi. 1997 yılında Rusya dahil BDT ülkelerinden 1.3 milyar dolarlık ihale alınmışken, bu rakam 1998'de 325 milyon dolara geriledi. Buna göre, son bir yıl içinde yurtdışı ihale miktarında yüzde 60'a varan düşüş yaşandı.

Cep muhabbetine kırmızı darbe
CEP telefonları, günümüz 'modern' insanının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak olur olmadık yerlerde hava olsun diye cep telefonlarını 'öttürenler', etraftakileri çileden çıkarıyor. Hong Konglu Anil Vora, bunun da çaresini buldu: Squelcher! Bu yeni 'kurtarıcı', Laser Pointer'ların biraz geliştirilmiş şekli. Kalem büyüklüğündeki bu alet, üzerindeki küçük düğmeye basıldığında, çizgi halinde kırmızı lazer ışığı çıkarıyor. Topluma açık bir mekanda, etrafına rahatsızlık vererek Cep'te muhabbet eden biri varsa eğer, yapacağınız tek şey Squelcher'ı hedefe kilitleyip ateşlemek! Squelcher'ın lazer ışığı, cebe ulaştığı anda, görüşme kesilecek.

İsteyene teşvik dönemi sona eriyor
Hazine Müsteşar Yardımcısı Ayşe Dönmezer, yatırımları teşvik amacıyla bugün uygulanan mevzuatta ciddi değişiklikler olacağını belirtti, "Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni sisteme 2000 yılında geçilecek" dedi.

Dönmezer, TBMM KİT Komisyonu üyelerine bilgi verirken, yapılacak değişikliklerin ipuçlarını da verdi, "Yatırım teşvikleri bir başlıyor, uzun yıllar aynen devam ediyor. Böyle şey olmaz. Teşviklerin kısa süre için geçerli olması gerekir" diye konuştu. Nakdi teşviklerde suiistimaller olduğunu kaydeden Dönmezer, bu nedenle teşviklerin vergi ve harç indirimi veya istisnası, arsa tahsisi, enerji desteği şeklinde olmasının daha yararlı olacağını bildirdi. Nuri KAYIŞ

TKB'nin sermayesi 75 trilyon oldu
Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Kuruluşu Hakkındaki Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Banka, 1975 yılından bu yana çeşitli tarihlerde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyordu. Kanunla bankanın sermayesi 75 trilyon lira olarak belirlenirken, bankanın amacı, faaliyet konuları, kaynakları, genel kurul ve yönetim kurullarının ne şekilde oluşacağı, bu organların yetkilerinin ne olacağı, karın ne şekilde dağıtılacağı gibi hükümler de düzenleniyor.

Morgan Guaranty'e şube izni
Sermaye Piyasası Kurulu Morgan Guaranty Trust Company of New York'un İstanbul Şubesi'ne borsa dışında alım satıma aracılık ve repo yapma yetki belgelerinin verilmesine karar verdi. Bunun yanında HSBC'nin bir trilyon liralık fon katılma belgesi ihracını kayda alındı. HSBC'nin fon portföyü yüzde 25.76 hisse senedi, yüzde 74.24 ters repodan oluşuyor. Öte yandan Altay Menkul Değerler'in SPK'ya yaptığı başvuru üzerine kuruluşun halka arz aracılık, repo ve portföy yöneticiliği yetki belgeleri iptal edildi.

Egebank yönetimine yeni atama
Egebank üst yönetimindeki yeniden yapılanma stratejisi çerçevesinde oluşturulan Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı kademesine Fulya Kavuşturan atandı. Kavuşturan, iş hayatına Borsaş Menkul Kıymetler'de başladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır