kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bütçe mutluluğu
Para ve sermaye piyasalarında uzun süredir yaşanan suskunluk ve moral bozukluğu 2000 yılı bütçe hedefleri ile bozuldu. Dün bono faizleri yaklaşık 8 puan düşüşle yüzde 88'e kadar indi. Borsa ise yüzde 3.71 oranında değer kazandı. Endeks haftayı 5.930 puandan kapatarak yeniden 6000 puan sınırına doğru tırmandı.

Dün piyasalarda IMF kriterlerine uygun bütçe hazırlığının sevinci vardı. Türkiye'ye yurtdışından kaynak akışını başlatması beklenen IMF anlaşması için kilit sayılan bütçenin ilk sinyalleri ve kısmen resmi rakamlar dün alındı.

Bütçe büyüklüklerinin arzulanan hedefler doğrultusunda çıkması, 2000 yılı sonu yüzde 25 enflasyon hedefindeki ısrarın devam etmesi, piyasalarda iyimser havanın yeniden inşaasında önemli rol oynadı.

Faiz oranları, önceki gün öğleden sonra liderler zirvesinin ardından "anlaşma sağlandı" açıklamasıyla düşüşe geçti. Dün sabah da piyasadaki faizin göstergesi sayılan 23 Ağustos 2000 vadeli tahvil, hızlı alımlar sonucunda yüzde 96 seviyesinden yüzde 89'a kadar geriledi. Düşüş daha az oranda diğer vadelerde de gözlendi.

BORSA DA COŞTU
Bütçe ile ilgili görüşmelerde ilk gün yaşanan sıkıntının aşılması ve hükümet ortaklarının uzlaşmayı varması borsanın da "makus talihini" yenmesini sağladı. Uzun süredir yatay seyir izleyen borsa dün yüzde 3.71 değer kazanarak 5.930 puana yükseldi. Günün en çok değer kazanan sektör endeksi ise yüzde 6.63 prim yapan Metal Eşya Sektörü Endeksi oldu. Piyasada kulaktan kulağa dolaşan ama şirket tarafından yalanlanan Beko-Arçelik birleşmesi dedikodusu Arçelik'in yüzde 15 değer kazanmasını sağlarken, endeksi de zıplattı. İşlem hacmi önceki güne göre yüzde 823 artarak 157 trilyona çıktı.

BONO faizlerinde dün hızlı düşüş yaşandı. Ancak bankacılar kısa vadede Merkez Bankası'dan bir faiz indirimi beklemiyor. İleri sürülen görüşlere göre, kotasyon indiriminde Merkez Bankası'nın döviz politikası belirleyici olacak. Yani interbank faizinde düşüş, ancak aylık kur artışı hedefinin de gerilemesiyle olabilecek. Bankacılar ise yılsonuna kadar aylık devalüasyonun enflasyona paralel yüzde 4.5 civarında olabileceği yönünde. 2000 yılı sonunda enflasyonun yüzde 25'e indirilmesi hedeflerdiği takirde, devalüasyonun da yavaşlayacağı düşünülüyor. Bankacılar ancak bu gelişmelerin ışığında faizlerin düşebileceğinin mümkün olacağını belirtiyorlar.

REUTERS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır