kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yine Greenspan!
ABD Merkez Bankası Başkanı borsanın düşeceğini, bankaların nakit stoklarını artırması gerektiğini söyleyince, piyasalar sallandı

Dünya borsaları ve dolar dün yine tepetaklak oldu. Çünkü Greenspan "konuştu". Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Greenspan dün yaptığı konuşmada, New York Borsası'nda yaşanan yükselişin geçici olabileceğini belirterek, bankalara fırtınalara karşı güvence olmak üzere daha çok nakit bulundurmalarını öğütledi. Greenspan, borsa konusundaki uyarılarını şöyle tekrarladı:

HERŞEY TEPETAKLAK
"Tarih bize yatırımcı güvenindeki düşüşlerin, çoğu kez önceden çok az belirti vererek, birdenbire ortaya çıktığını gösteriyor. Bu düşüşler, çok kısa zamanda büyük ayarlamalar yapılmasını gerektiren kendi kendini besleyici nitelikte de olabilir. 1990'lı yıllarda hisse senedi piyasalarında yakalanan yüksek kazanç tipik bir durum değildir. Bunun bu biçimde süreceğinin hiçbir garantisi yoktur."

Greenspan'ın sözlerinin yanı sıra ABD'de Eylül ayı üretici fiyatlarının bekleninin üzerinde artması da sıkıntıyı çoğalttı. Dün Asya borsaları yüzde 3'ün üzerinde, Londra yüzde 1.7, Paris yüzde 0.7, Frankfurt ise yüzde 1 değer yitirdi. ABD hisselerinden kaçışın olabileceği korkusuyla dolar da düştü. Sterlin dolar karşısında bu yılın en yüksek düzeyi 1.67'ye euro da 1.0890'a çıktı. New York Borsası da güne yüzde 2.2'nin üzerinde hızlı düşüşle başladı.

Türkiye'siz Avrupa olmaz
OsmanlI Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, Türk finans sektörünün Avrupa ile rekabet edebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, Avrupa Bankacılık Tarihi Birliği ve Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle düzenlenen "Doğu ve Batı'nın Kavşağında: Bankacılık, Ticaret ve Yatırımlar" konulu kolokyum, İstanbul'da başladı.

Osmanlı Bankası'nın ev sahipliğinde yapılan kolokyumda, 19. yüzyılda Osmanlı ekonomisinin durumu irdelenirken, tarihi süreçte bir finans merkezi olan İstanbul'un yakın gelecekte de bölgesel ekonominin kalbi konumuna gelebilemesi için izlenebilecek yöntemler tartışılıyor.

Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, kolokyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında hem üretim, hem insan gücü, hem de finans dünyası bakımıdan önemli bir merkez olduğuna işaret etti.

Türk finans sektörünün Avrupa ile rekabet edebilecek düzeyde bulunduğunu belirten Acar, "Kendi içimizde bazı eksiklerimiz var. Ancak, bunları tamamladığımızda geleceğe dönük olarak özellikle Avrupa Birliği içinde bir Türkiye, bulunduğu bölgede ciddi biçimde finans sektöründe yönlendirici bir konumda olacaktır" dedi.

Pakistan'da hızlı düşüş
Pakİstan'daki ilginç askeri darbe, hayatın her alanında olduğu gibi finans sektöründe de "olağanüstü hal"' yaşanmasına neden oldu. Salı günü darbe ile tatil edilen Karaçi Borsası, Perşembe günü yeniden işlemlere başladı. Aynı gün yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetti. Borsa yönetimi hızlı düşüş sonrasında dün piyasanın bir süre daha tatil edilmesi kararını almak için toplantı yaptı. Ama işlemlere geç de olsa başlandı. Borsa dün de yüzde 3'ten fazla değer kaybetti. Bu arada ülke döviz rezervlerinin 1.46 milyar dolara inmesi piyasalarda alarm zilleri çaldırıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır