kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç: AB artık karar vermeli
AB Komisyonu raporunu değerlendiren Rahmi Koç, "AB, Türkiye ile 2000'de müzakereye başlamalı" dedi

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Helsinki zirvesi öncesinde Türkiye hakkında yayınladığı raporu değerlendiren Rahmi Koç, "Türkiye'nin artık muallakta kalacak durumu yoktur" mesajı verdi.

AB Komisyonu'nun iki mesaj verdiğini belirten Koç, bunlardan ilkinin Türkiye'nin nihayet aday ülke statüsü içine alınması olduğunu söyledi. İkinci önemli mesajın ise "Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başlanabilmesi için siyasi kriterleri yerine getirmediği" yolunda olduğunu belirten Rahmi Koç, "Birinci mesaj gayet olumludur" dedi.

Ancak, Komisyon görüşü yakından incelendiğinde Türkiye'ye yapılan ayrımcılığın sürdüğünün görüldüğünü belirten Koç, şöyle devam etti: "6 ülke ile müzakerelere 1998'de başlandı. Adaylığı yeni kabul edilen ülkelerle görüşmeler ise 2000 yılında başlayacak. Oysa Türkiye bu kapsama alınmadığı gibi, ne zaman müzakereye oturacağı da hâlâ belli değil."

Rahmi Koç, ümidinin, diğer yeni adaylar gibi Türkiye ile müzakerelerin de 2000'de başlaması olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, AB ile ilişkilerinde artık muallakta kalacak durumunun olmadığını belirten Rahmi Koç, "AB konularında çeşitli vesileler ile ileri sürdüğümüz görüşlerimiz, o anda olumsuz intiba uyandırmışsa da, zaman haklı olduğumuzu göstermiştir" dedi.

'Asıl süreç şimdi başlıyor'
Helsİnkİ Zirvesi öncesi Türkiye'nin AB'ye tam üye adaylığına destek olmak amacıyla 9 Avrupa Birliği ülkesinde lobi turuna çıkan TÜSİAD, Avrupa turunun birinci bölümünü bitirdi. Belçika, İsveç ve Finlandiya'da, üst düzey bürokratlar ve iş dünyasının temsilcileriyle görüşen TÜSİAD heyeti, dün Türkiye'ye döndü. Görüşmeleri değerlendiren Erkut Yücaoğlu, asıl sürecin şimdi başladığını belirterek, görüşmeler sonunda bir rapor hazırlayıp, Yüksek İstişare Konseyi'ne sunacaklarını söyedi.

Görüşmeleri "çok olumlu" olarak niteleyen Yücaoğlu, "Türkiye'nin aday olduğu takdirde başta insan hakları olmak üzere bütün konuların bir takvim içinde düzeltilmesi için birlikte çalışılmamız gerektiğini söyledik ve olumlu cevaplar aldık. Önümüzde 5 yıllık bir süreç ve sorunları düzeltecek zaman var." dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır