kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kordsa Avrupa'ya oynuyor
Dünya şirketi Kordsa, yüzünü Avrupa'ya dönüyor. Dusa ile birleşerek çıtayı daha da yükselten Kordsa, İngiltere'de büro kurdu. Şirket, Almanya'da geçen yıl satın aldığı fabrikasını da büyütüyor

Dünya şirketi olan Kordsa, kardeş kuruluşu Dusa ile birleşerek endüstriyel iplik ve kord bezini aynı tesiste üretecek. 1 Ekim'de gerçekleşen birleşme sonucunda dünyanın en büyük kordbezi üreticisi haline gelen Kordsa'da, DuPont'un payı yüzde 22, Sabancı Holding'in payı yüzde 62 olacak.

Üretiminin yüzde 42'sini Avrupa'ya ihraç eden Kordsa, Avrupa'daki müştesine daha iyi hizmet verebilmek için İngiltere'de 10 bin sterlin sermayeli Kordsa U.K. adında bir şirket kurdu. Kordsa'nın bu amaçla Londra'da kurduğu ofiste 6 kişi çalışıyor. Kordsa, ayrıca Almanya'daki fabrikasının kapasitesini de artırmak üzere harekete geçti.

GÜÇ VE REKABET İÇİN
Kordsa'nın Genel Müdürü Bülent Savaş, yeni oluşumla 2000'li yıllarda daha güçlü bir Kordsa olmak için yeniden yapılandıklarını söyledi. Savaş, bu yapılanmayı her iki ortak DuPont ve Sabancı'nın da istediğini söyledi. Savaş, Kordsa'nın artık daha güçlü bir Kordsa olacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Birleşme 1.5 senedir sürüyor. Dünya değişiyor. Rekabet artıyor. Sınırlar kalkıyor, dünya küçülüyor. Daha güçlü olabilmek ve dünya pazarlarında rekabetçi konuma gelebilmek için birleştik. Birleşme çalışanlara negatif yönde yansımadı. Herkes işine devam ediyor. Kordsa endüstriyel ipliği dışardan veya Dusa'dan alıyordu. Şimdi kendi üretecek. DuPont naylon 66 ve endüstriyel iplik konusunda dünyanın en büyüğü. Kordbezi tarafına baktığımız zaman Sabancı, yani Kordsa hem teknolojisini sürekli geliştiren, hem teknoloji satan taraf. Bu iki büyük kuruluş güçlerini biraraya koyup daha güçlü bir oluşum yaratmaya karar verdiler."

İKİ FABRİKA BİRLEŞTİ
Yeni Kordsa'nın sermayesinin 16 trilyon liraya çıktığını belirten Savaş, önceden 660 kişi çalışırken şu anda çalışan sayısının 930'a ulaştığını söyledi. Dusa'nın Kordsa'nın içine geldiğini, iplik tesislerinin artık tek elden yönetildiğini belirten Savaş, birleşildiğinde kartel durumuna gelmemek için Rekabet Kurulu'ndan izin aldıklarını belirtti.

Sabancı ve DuPont, 5 kıtaya üretim yapan Kordsa'nın Avrupa için üretim yapan İzmit Kentsa'daki iki fabrikasını birleştirdiler. Yeni tesisin adı Kordsa İplik Tesisleri olacak.

İki devin evliliğiDuPont
Kimyada dünyanın en büyüğü. 1998 cirosu 24.8 milyar dolar.

92 bin çalışanı var. 135 tesisiyle 65 ülkede faliyette.

ABD'nin en büyük 15. şirketi.

Polyester, naylon, özellikle polimer, sağlık, tarım ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

1998 işlem hacmi 10 milyar dolar.

30 bin çalışanı ile 9 ülkede faaliyet gösteriyor.

50'den fazla şirketi var.

DuPont, Toyoto, Philip Morris, Danone, Carrefour, Mitsui, IBM gibi şirketlerle 17 ortaklığı var.

Almanya'daki fabrikaya büyük yatırım
KORDSA, 1998'de Almanya'da satın aldığı fabrikanın üretim kapasitesini de artıracak. "Mısır'da ve Almanya'daki tesislerimizin dışında şu anda yeni bir şey düşünmüyoruz" diyen Kordsa Genel Müdürü Bülent Savaş, Almanya'daki fabrikanın yüzde 80'inin Kordsa'ya ait olduğunu ve Interkord adındaki 'tekkord' üretimi yapan bu fabrikanın ülkenin alanında en büyük ikinci fabrikası olduğunu söyledi. Savaş, Avrupa'da büyük bir pazar payları olduğunu vurgulayarak, "Önümüze yeni imkanlar çıkarsa değerlendirebiliriz" diye konuştu. Savaş, kapasite artışı amacıyla temelini Eylül ayında attıkları Almanya'daki tesis için 13 milyon marklık bir yatırım yapacaklarını ve 2000 yılının Mart ayında üretime geçeceklerini söyledi. Ağırlıklı olarak İtalya ve İspanya'ya mal satacak fabrikada 50 kişi çalışacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır