kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Memur zammı: % 26.5
Bakanlar Kurulu, 2000 yılında memur maaş zammının yüzde 26.5 olmasını kararlaştırdı. Ocak'ta yüzde 15, Temmuz'da yüzde 10 zam var

Bakanlar Kurulu, 2000 yılında memur maaş zammının bileşik bazda yüzde 26.5 olmasını kararlaştırdı. Ocak ayında maaşlara yüzde 15, Temmuz'da yüzde 10 zam yapılacak. Yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 15'i aşarsa, aradaki fark Temmuz'da telafi edilecek.

Devlet Bakanı Tunca Toskay SABAH'a yaptığı açıklamada, 2000 yılı sonunda enflasyonu yüzde 25'e düşürmeyi hedeflediklerini, ancak bu arada memuru enflasyona ezdirmeyeceklerini söyledi. Toskay, "2000'e yüzde 15 zamla başlayacağız. Ancak, yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 15'i aşarsa, aşan kısım Temmuz'da ek olarak verilecek. Aynı durum Temmuz sonrası enflasyon gelişmeleri için de geçerli olacak" dedi.

Bütçede İnce hesap
41.2 katrilyon lira ile 48.3 katrilyon lira arasında gidip gelen 2000 yılı bütçesi 46.9 katrilyon lirada bağlandı. Bütçe açığı 14 katrilyon 400 trilyon lirada sınırlandı. Bütçenin en önemli kalemini yine faiz giderleri oluşturdu. Faiz ödemelerine 21.1 katrilyon lira ayrıldı. Sosyal güvenlik, tarımsal destekleme ve vergi iadeleri için 10 katrilyon lira ödenek konuldu.

Vergi dahil 29.3 katrilyon olarak planlanan kamu gelirleri, bütçe açığının azaltılması için 32.5 katrilyona yükseltildi.

İlk bütçe de açık vermişti
ANKARA- TBMM'nin 1921 yılı için hazırladığı ilk yıllık bütçeyi bulduk. Muvazene-i Umumiye Kanunu adıyla yürürlüğe giren bu bütçede ne yazık ki şimdiki bütçeler gibi bir hayli açık vermişti. Bütçede toplam giderler 63 milyon 18 bin lira olarak gösterilirken, gelirler 51 milyon 388 bin lira olarak tahmin ediliyordu.

Giderlerin 27 milyon 576 bin lirası Milli Müdafaa Vekaleti'ne, 4 milyon 858 bin lirası Jandarmaya, 289 bin lirası Deniz Kuvvetleri'ne, 752 bin lirası askeri fabrikalara ayrılmıştı. Askeri ihtiyaçlar bütçenin yüzde 53'ünü oluşturuyordu.

BORÇLANMA YETKİSİ VARDI
Bütçede, açığı kapatmak için yönetime borçlanma yetkisi de veriliyordu. Muvazene-i Umumiye Kanunu'nda, bugün için çok dikkat çeken bir hükümle, kanunda belirtilenler dışında vergi ve resim alınması yasaklanıyor, bu yola başvuranların Hiyanet-i Vataniye Kanunu'na göre cezalandırılacakları hüküm altına alınıyordu.

Bütçe Kanunu'nda saltanat kalkmadığı için padişahın harcamalarına binaen "Zat-ı Hazret-i Padişahı ve hanedanı saltanat" başlığı altında 551 bin lira ödenek tahsis edilmişti. TBMM, gereksiz harcamaları da önlemeye çalışıyordu. Örneğin Men-i Müskirat Kanunu ile alkollü içkinin yapımı, yurda sokulması ve kullanılması yasaklanmıştı. Düğünlerde çeyiz sergilenmesi, fazla elbise yaptırılması, bir günden fazla çalgı çaldırılması suç sayılarak cezalandırılmıştı.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır