kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hem eleştirdi hem övdü
Nadire Mater'in kitabı nedeniyle 6 yıl hapisle yargılanması endişe verici Ecevit iktidara geldiğinden beri insan hakları alanında doğru adımlar atıldı

Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, New York'ta yaptığı bir konuşmada Türkiye'yi hem övdü hem de eleştirdi. Uluslararası Eğitim Vakfı'na konuşan Albright, dünyadaki insan hakları konularına değinirken Türkiye konusuna da değindi. Albright, tüm dost ve müttefiklerin ve kendilerinin de eleştirilmelerine izin vermeleri gerektiğini hatta yapılan eleştirileri yanıtlamaları gerektiğini bildirdi.

Albright, Nadire Mater'in yazdığı ve Türkiye'de askerlerle yapılan röportajları yansıtan kitaptan bahsetti. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret ettiği gerekçesiyle yasaklanan "Mehmed'in Kitabı" adlı yayının yazarının 6 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olmasını endişeyle karşıladıklarını belirtti.

İLERLEMELER VAR
Gazetecilerin dünyanın birçok yerinde baskılarla karşı karşıya olduklarını belirten Bayan Bakan bu alanda ilerlemeler kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayan Bakan bu eleştirisinin hemen ardından da insan hakları konusunda Türkiye'de büyük adımların atıldığını da vurguladı. "Geçtiğimiz günlerde Washington'da da görüştüğüm Başbakan Bülent Ecevit iktidara geldiğinden beri Türkiye'de insan hakları alanında kayda değer ilerlemeler olmuştur. Örneğin, Ağustos ayında parlamento, düşünce suçuyla yargılanan bazı gazetecilerin cezalarını askıya aldı.

BASKILAR SÜRECEK
Bu doğru yönde atılmış bir adımdır, yeni gelişmeleri teşvik edeceğiz" diyen Albright, Türk hükümetiyle yakın çalışma içinde olduklarını vurguladı. Amerika Dışişleri Bakanı, diplomatlarının sürekli olarak ifade özgürlüğü ve özgür basının önemi konusunda baskı yapmaya devam edeceklerini ve işbirliği içinde ortak yapıcı çalışmaların süreceğini bildirdi.

Bakan Albright, zaman zaman hükümetinin insan hakları girişimlerinin kendi dış politikalarına zarar vermesine rağmen desteklerinin süreceğini vurguladı. Albright, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin herkesin görüşlerini açıklama ve bu fikirlerini basın yoluyla yayma hakkını verdiğini belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır