kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clinton'a rakip aranıyor!
AGİT zirvesi en ince ayrıntısına kadar planlandı; FBI, CIA, Beyaz Saray ve daha pek çok heyet Ankara'ya taşındı! ŞİMDİ organizatörlerin kafasını tek bir sorun karıştırıyor: "Başkan Clinton'ın Antalya'daki golf rakibi kim olacak?"

Dünyanın gözü kulağı 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul'da olacak. Aralarında ABD Başkanı Bill Clinton'ın da bulunduğu 55 devlet ve hükümet başkanı zirve için İstanbul'a geliyor. Çok sayıda yabancı basın mensubu da zirveyi izlemek istediğini bildirdi.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye ziyareti yaklaştıkça ziyarete ilişkin hazırlıklar da yoğunlaştı. ABD'den son günlerde Ankara'ya heyet üstüne heyet geliyor. Beyaz Saray, CIA, FBI, Dışişleri ve Pentagon'un yanı sıra Hazine ve Eximbank da teknik heyetler gönderdi. Heyet trafiğinin Clinton'ın Türkiye ziyaretinin başlayacağı tarihe kadar süreceği bildiriliyor.

TÜRKÜLÜ PROGRAM
Ankara'ya heyetlerin en sonuncusu önceki gün geldi. 25 kişilik heyet Clintonlar'ın nerede ne yiyeceğinden, nereye nasıl gideceğine, kimlerle görüşeceğinden nerede konuşma yapacağına kadar her şeyin en ince ayrıntısına kadar çalışıyor. Heyet Ankara'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra İstanbul'a geçecek. Heyette Beyaz Saray ve CIA'den temsilciler de bulunuyor.

Başkan'ın AGİT zirvesi için 18-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da olacağı kesinlik kazandı. Ancak, Ankara ziyaretinin tarihi henüz netleşmedi. Ankara'ya 15 Kasım'da gelebileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Bill Clinton'a Ankara'da şarkılı, türkülü, halk oyunlu bir akşam yemeği programlandığı öğrenildi. Clinton'ın, Ankara ve İstanbul dışında Efes'te Meryem Ana Manastırı'nı ziyaret etmesi ve deprem bölgesinde incelemelerde bulunması bekleniyor.

GOLFÇÜ LİSTESİ ÇIKIYOR
Başkan'ın "zaman darlığı" ve "güvenlik" gerekçesiyle Antalya Belek'teki golf progmanını iptal olasılığı belirdi. Fakat, Clinton'un ABD gezisi sırasında Başbakan Bülent Ecevit'e "Türkiye'de Golf oynamaya can atıyorum" dediği dikkate alınarak her ihtimale karşı hazırlıklar devam ediyor. Belek'teki Gloria Golf Resort'ta Clinton'ın kalacağı mekandan yiyeceği yemeğe kadar tüm ayrıntılar inceden inceye planlanırken, Clinton'a golf partneri arayışı da bütün hızıyla sürüyor.

Clinton'la golf oynayacak adaylar arasında başı Rahmi Koç ile oğlu Mustafa Koç çekiyor. Hülya Avşar'ın eşi Kaya Çilingiroğlu da adaylar arasında. Dışişleri golfçü, siyasetçi ve işadamlarının listesini çıkarıyor.

HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI
BaŞkan Bill Clinton'ın ineceği araba dev kargo uçağı ile Washinton'dan gelecek. Başkanı 600 kişilik dev bir güvenlik ordusu koruyacak. Clinton'ın Türkiye ziyareti için alınacak "başlıca" güvenlik önlemleri şöyle sıralanıyor:

* Clinton'ın geçeceği güzergahlarda hiçbir araç park edemeyecek.

*Bomba ihtimaline karşılık kanalizasyon çıkışları bile teker teker aranacak.

*Uzun mesafeli gidiş ve gelişlerde Clinton'ın içinde bulunduğu aracın 3-4 benzeri daha konvoyda bulunacak. Havadan polis helikopteri ile koruma yapılacak.

*Clinton'ın şehre girdiği ilk andan itibaren güzergâhları açıklanmayacak. Saldırı ihtimaline karşılık alternatif güzergâh bilgileri yayılacak.

*Başkan'ın konvoyunda birde dinleme ve elektronik sinyalleri bozan bir elektronik araç bulunacak.

*Güzergâh boyunca tüm yüksek binalara, tepelere keskin nişancılar yerleştirilecek.

*Clinton'ın ikametine ayrılan tüm oteller ve programında yer alan tüm kapalı mekânlar, duvarları ve avizelere kadar elektronik cihazlarla aranacak.

* Bir asansör sadece Başkan için ayrılacak.

*Clinton'ın basın toplantılarını izleyecek medya mensuplarının listesi önceden alınacak. Bomba uzmanı köpekler ve elektronik cihazlarla objektiflere kadar her şey aranacak.

ZİRVE BOYUNCA OKULLAR TATİL
Clinton'In Türkiye ziyaretinde iki konuşma yapmak istediği bildirilirken, bunlardan birinin TBMM'de bir diğerinin ise ODTÜ veya Boğaziçi Üniversitesi'nde olabileceği ancak henüz kesinlik kazanmadığı kaydediliyor.

AGİT'in İstanbulluların günlük yaşamını olumsuz etkilememesi için zirveye dönük özel önlemler de alınıyor. 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul'da okulların tatil edilmesine karar verildi. Dışişleri kaynakları, resmi dairelerin 2 gün için tatil edilmesinin de düşünüldüğünü kaydettiler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır