kapat

16.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kanat çırpar, yürek uçar
Yüksek ve düz damlar, kanat çırpışlarıyla şenleniyor. Kızıl kanatlar, beyaz tüyler, boncuklu ayaklar, fırıl fırıl dönen gözler yüzyıllık hanların dar, karanlık odalarında göğe kavuşma vaktini bekliyor. Kanatlar, ıslık sesiyle bir alçalıp bir yükseliyor.

Urfa'nın birbiri içine geçen dar sokaklarından birisi beni alıp, Çardaklı Kahve'ye ulaştırıyor. Minik hasır taburelerin konukları, yani Çardaklı Kahve'nin sakinleri kuşçular. Göğün hakimi onlar. Kulak kabartıyorum; cümleler pek bir farklı:

"Kırçıllı kanat iyi uçamadı bugün. Hamit'in dalgalısı benim kuşu kaptı. Kaptı da geri almak içime sinmez şimdi..."

Urfa'nın neredeyse her damında salınan, göğünde yumak misali uçuşan güvercinlerin sahipleri bu kahvede buluşup, kuşlar misali böbürleniyorlar.

Güvercin beslemek, hem de marifetli güvercin beslemek, Urfalılar için büyük bir prestij. Kuşun kaç takla attığı, rengi, ayağındaki tozluk tüyleri, kanatlarının parlaklığı, gökte ne kadar uçabildiği, yapışıp yapışmayacağı, yani başka kuşu kendi sürüsüyle yuvaya çekip çekmeyeceği çok önemli.

Mısırlı, Kuzer, Fitilli, Nakışlı, Anberli, Kınıfırlı, Kuyrak, Perçemli, Aynalı, Şaralı, Cübbeli, Abalı, Mevrendi, Kırtelli, Şamı, Zırhlı, Gez, Şafra...

Saymakla bitmiyor güvercin türleri. Kimi ailede babadan oğula geçen bu merak, Urfa mimarisine de yansıyor. O nedenle, geleneksel Urfa Evleri'nin avluya bakan oda pencerelerinin üstünde "kuş takaları", yani kuş evleri görülüyor.

DAMLARDAKİ CÜMBÜŞ
Asırlık hanların damları, güvercin barınaklarıyla dolu. Minik odalar, tel örgülerle, yemliklerle, tüneklerle donatılmış. Güvercinler bu serin ve karanlık mekânlarda "karışma" saatlerinin gelmesini bekliyorlar. Karışma, her kuş sahibinin kuşlarını göğe saldığı, uçurduğu dakikalar aslında. Öyle sıradan dakikalar olarak düşünülmemeli. Çünkü karışmalarda, büyük kapışmalar yaşanıyor. Sürülerin içinde bulunan, yapışan güvercinler, başka sürülerden kuş çalıp kendi sürülerine katıyorlar bu kapışmalarda. Bu nedenle, Kuşçu Kahvehaneleri, birbirinin kuşlarını kapan meraklıların sohbetleriyle şenleniyor gün boyu.

Yem, vitamin ve ilaç masrafı güvercin sayısına göre ayda 500 milyonu da buluyor 1.5 milyarı da... Ama masrafı gözönünde tutan yok.

Meraklısı, "bu bir hastalık" diyor. "Harcadığımız para helal olsun.

Uçurdum mu dünyalar benim olur," diyor. Ve ekliyor, "Göğe çıktılar mı, kanat sesleri avlulara düşer. Başka bir grupla içiçe gelirler. Herkes kendi güvercinini, uçuşundan, kanadından tanır. O heyecan var ya... Milyonlarca lira harcasan bulamazsın başka bir şeyde."

Sessizliğin içinde kanat sesleri yankılanıyor Urfa'da. Kanat çırptıkça yürek uçuyor...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır