kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Santrallerimizi yapan Polonyalı

Türkiye'deki santralleri inşa eden Polonyalı Elektrim şirketi şimdi de konut yapacak

Marin City projesini yürüten Enelka Genel Müdürü Andrej Urbanczyk (Urbancek), Polonya firması Elektrim'in Enerji Grubu Başkan Yardımcısı'ydı. Türkiye'yle ilişkisi 1973'e kadar gidiyor. Tunçbilek, Yatağan, Yeniköy, Kemerköy (Gökova) termik santrallerinin yapımcısı olan Elektrim, Urbancek'i ikinci kez Türkiye'ye gönderdi. Urbancek'in bu kez Türkiye'de olma nedeni enerji değil, Marin City konut projesi...

Urbancek'in Büyükçekmece-Avcılar arasında Yakuplu'da inşa edilen Marin City projesinin başına gelmesinin nedeni, Elektrim'deki yönetim ve hisse değişikliği. Polonya'da 1990 yılına kadar devlet kuruluşu olan Elektrim, borsada özelleştirildi. Elektrim'in başına Barbara Lundberg adında bir Amerikalı fon yöneticisi geçti. Lunberg'le birlikte Türkiye yönetimi de değişti. Ursancek işte bu değişimin bir parçası olarak Türkiye'ye yeniden yerleşti.

Urbancek'le Marin City projesini konuşmadan önce, Gökova Körfez'ine santral manzarası katan(!) Kemerköy Termik Santrali'ni sevmediğimizi söylemek zorundayım. "Ben hiç bir santrali sevmiyorum ama elektrik kullanmak zorundayız" dedi.

Urbancek'in "Bu sabah Yeşilköy'deki evimde uyandığımda elektrikler yoktu" sözleri, Türkiye'nin enerji ihtiyacı tezini destekliyor.

Türkiye'nin tek yabancı konut projesi: Marin City
Müteahhitlik sektöründe patronlar birbirini çok yakından izler. Devletten ne alınıyor, nasıl projeler üretiliyor, finansmanı nasıl bulunuyor.

Hepsini didik didik ederler. İşlerine gelmeyen bir yan varsa, ölseler açık vermezler. Aksi halde herşeyi anlatırlar.

Geçenlerde işte böyle bir sohbet ediyordum. Bir müteahhit Marin City projesinin nasıl verimsiz, yanlış bir proje olduğunu anlatıyordu. Deprem de sektöre ilgimizi arttırdığından, öğrenmek istedim. Bunun bir nedeni de Marin City projesinin milyar dolara varması ve yabancı ortaklı ilk gayrimenkul yatırımı olmasının yanı sıra arazi sahipleriydi.

Arsa sahiplerinin içinde İSO Başkanı Hüsamettin Kavi'den, Türkiye'nin 'kızıl kapitalisti' Osman Kavala'ya kadar birçok tanıdık isim var. Başbakan Bülent Ecevit'in sosyal demokrat hareket içinde yalnızlaştığı bir dönemde yanından ayırmadığı işadamı Murtaza Çelikel de arsa ortakları içinde.

Yatırımcı şirket Elektrim'in Türkiye'de kurduğu Enelka projesinin müteahhidi; Tepe, Akfen ve STFA. Peyzaj mimarisi de ABD firması The SWA Group tarafından yürütülüyor. 500 milyon dolarla, 1 milyar dolar arasında projelendirilen Marin City için çıkarılan "satışı zor proje" söylentisinin kaynağı da bu arada ortaya çıktı. Projenin 3 aydır başında bulunan Polonyalı yönetici Urbancek, "Önceleri A sınıfına seslendiğimiz konutların ölçeklerini küçülttük, B sınıfına uyarladık. 800 metrekare alanlı malikanelerden, lüks konuta geçtik. Türkiye'deki en zenginler artık dışarıda yatırım yapıyorlar" diyor. Marin City'nin satışına 2000 yılında başlanacak. Alt yapısının yüzde 65'ini tamamlanmış durumda.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır