kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Sibel Can'dan haberler..

Tabii bu durumda "Az sonraaaa!" gibi bayat bir espri yapmak da icap ediyor ama yapmayacaðým.. Çünkü Sibel Haným'ýn haberciliðine saygým var ve bana kalýrsa bu iþin hakkýný tam verecektir.. Ýyi de beni neden bu kadar alâkadar ediyor?

Bu memleketin gündemine ayak uydurmak mümkün deðil.. Medya leþkerleri olarak tam bir konunun üzerine odaklanýyoruz.. Caaaart! Kumaþýn yeri bir yerden yýrtýlýp, içinden birþey çýkýyor.. Haydaaa! Ne kadar aklý eren köþe yazarý varsa bu sefer o konuya meylediyor..

Eskilerin fikr-i takip dedikleri bir olay vardý..

Baþladýðýn þeyin sonunu getirmek yani.. Memleketin halleri yüzünden bir türlü mümkün olmuyor..

***

Þahsen "Hayvan hastanesi açýlýþýnda kurban kesme.." olayýný iþleyip, okura "Biz adam olmayýz.." þeklinde mesaj aktarmasý yapmaya hazýrlanýyordum.. Gündem bölünmeseydi yazýnýn sonunu da;

- "Bir SSK hastanesini hizmete sokarken de iki tüberkülozlu hasta kurban edelim.." diye bitirecektim.. Kýsmet olmadý..

Haberciler panikledi..
Olmadý çünkü Sibel Can'ýn haber müdürlüðü gündemin orta yerine un çuvalý gibi düþüp, ortalýðý tozuttu..

Bizde adettir.. Bir sektöre sektör dýþýndan biri musallat olduðunda, diðerleri elbirliði edip yeni gelenin yolunu kesmeye çalýþýrlar..

"Sibel Can bir TV kanalýna haber müdürü oluyor.." haberinin daha mürekkebi kurumadan bizim televizyon eþrafý, cülžs bahþiþini beðenmemiþ yeniçeri gibi ayaða kalktýlar.. Kýzcaðýz için söylenmedik laf býrakmadýlar.. Kimi kaþlarýný çatýp gözünü sürdürerekten:

- "Çaputuna çuluna.. Spikerlik ne haline?" þeklinde konuþtu..

Kimi foto muhabirine; kollarýný çapraz kavuþturup poz verirken, ortalýða "Sibel Can cesedimi çiðnemeden bu sektöre giremez.." mesajýný verdi.. Kimi de meslek tarifi yapýp, ince ince giydirmelerle idare etti:

- "Efendim.. Berberin solumazý, tellaðýn terlemezi, kahvecinin söylemezi makbuldür.. Spikerlik ya da haber müdürlüðü için de önceee.."

Bir Allah`ýn kulu çýkýp da "Hoþ geldi sefa geldi.. Rekabetin gereði bu.. Baþarýlý olursa kalýr, olmazsa gider.." diyemedi..

Bre zalýmlar..

Sizler ekranlara konuþlanýp, kafamýzý gözümüzü yara yara haber okurken biz itiraz ettik mi?

***

Efendim.. Haber okumak için önce düzgün Türkçe lazýmmýþ.. Diksiyon lazýmmýþ.. Fraksiyon lazýmmýþ.. (Bu fraksiyonu ben uydurdum.. Kafiyesi hoþuma gitti..) Önüne gelen haber okursa iþin çivisi çýkarmýþ..

Uçkur dokuz yerden kopacaðý için mesleðin dibi dikiþ tutmazmýþ..

Tutmasýn anasýný satayým.. Hem konuþmak bu kadar önemliyse Baba'nýn hallerine ne demeli? Kýrk senedir baþýmýzda.. Bir laf ettiðinde ne dediðini anlamak için araya iki tane yeminli mütercim koyuyoruz yine ettiði kelamýn içinden çýkamýyoruz..

Yeni cumhurbaþkaný için seçim vakti gelip çattý.. Baba bu görevde kalmak mý istiyor, gitmek mi istiyor hâlâ muamma..

- "Kendim için birþey istiyorsam namertim.." diyor..

Bir bakýyorsunuz ki baþbakanlýk makamý boþ, herkesten önce Baba gidip oturmuþ.. Ardýndan Çankaya'nýn koltuðu boþalýyor.. Millet daha ne olduðunu anlamadan Baba gidip zaptediyor..

Baba'ya dair kýssalardan çýkan hisse þu: Demek ki iyi konuþmak marifet deðil.. Önemli olan ruh güzelliði..

Buradan köye yol olsun..
TV habercilerinin Sibel Can olayýndan niye paniklediklerini biliyorum.. "Yol olur.." diye korkuyorlar.. Yarýn birgün Sibel Can baþarýlý olursa sahne dünyasýný tutamayýz, diye korkuyorlar..

Söz temsili ATV Haber Dairesi'nin baþýndaki Ali Kýrca Turnike programýna kaydýrýlýrken, yerine Güllü Haným gelebilir.. Ya da Show'da nöbet deðiþimi olur.. Reha Muhtar kardeþim haber müdürlüðü makamýný, dönüþümlü olarak Mezdeke gurubuna býrakabilir..

Bu durumda KanalD'ye de bir haberci aranacaktýr.. Ben þahsen "Kibariye'nin anasýný" tek geçerim..

Hitabetse hitabet.. Konuþmaysa konuþma..

Üstelik de konuþurken hiç teklemiyor.. Ýyi bir mevzu bulmuþsa, yerli malý pancar motoru gibi saatlerce iþliyor.. Kibariye'nin baþýna bir iþ gelmiþti hani?

Kocasýnýn kendisini aldatmasýna bozulup yaþça küçük bir oðlanla hissi iliþkiler yaþamýþtý..

Kibariye'nin anasýný o zaman seyrettim.. Televizyoncular aðzýna mikrofonu dayadýlar.. Yüreði yanýk teyzem tam yarým saat taciz ateþi açtý.. Aralýksýz konuþtu..

Söylediklerinin içinde haber vardý.. Yorum vardý.. Geleceðe yönelik program vardý.. Þöyle diyordu mesela:

- "Bu oðlan evimize girip çýkardý.. (Burasý haber).. Kýzýmýn aklýný o zaman çeldi.. (Bu da haber).. Evlat gözüyle bakardým ona.. Demek ki çið süt emmiþ.. (Bu yorum oluyor).. Allah belasýný versin inþallah.." (Bu da hedeflenen program..)

***

Sibel Can'ýn Haber Müdürü olmasýnýn tek bir sakýncasý var bence.. Elektronik medyamýzýn habersiz kalmasý..

Bir Sibel Can ile Hülya Avþar'dan baba televizyonlara ikisi Televole olmak üzere tam dört program çýkýyordu.. Hakiki Televole, Öz Televole, Paparazzi, Magazin Forever gibi..

Þimdi bu programlarýn iþi zorlaþacak.. Hülya Haným kendi programýný yapmaya baþladýðýndan beri ekmeðin yarýsý kesilmiþti zaten.. Sibel Can cephesi de kapandý mý bizimkilerin iþi Nadide Sultan'a kalacak..

Diyelim ki "Sibel Can'ýn hayatýnda bir erkek var.." þeklinde sallama haber yaptýlar.. Eskiden iþleri kolaydý.. Sibel Can'ýn görüntüleri üzerine bir yýðýn laf bindiriyorlardý, konu kaynýyordu..

Þimdi bunu da yapamayacaklar.. Çünkü Sibel Can bu haberler üzerine ekrana çýkýp, gözünü seyirciye dikecek:

- "Þimdi aldýðýmýz bir haberi veriyorum.. Benim yeni bir gönül iliþkisi içinde olduðum yolundaki söylentiler, tarafýmdan yalanlanmýþtýr.."

Benim asýl korkum Nadide Sultan'dan..

Sibel Can'a da Kibariye'nin anasýna da muadil birer haberci bulunur ama birileri keþfedip de ekrana çýkarýrsa bu Nadide Sultan'ýn ölçüsünü kimse yakalayamaz..

Reytingleri çatlatýr mazallah!

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr