kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rejim niye değişsin
Demirel, Başbakan'ın "Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi rejimi değiştirir" sözlerine karşılık, "Rejim niye değişsin ki? Bunlardan korkmamak lazım" dedi

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesinin rejimi değiştirmeyeceğini söyledi. Demirel, Ecevit'in "Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi rejimi değiştirir" sözlerine karşılık "O tür fikirlere katılmam. Rejim niye değişsin ki? Bunlardan korkmamak lazım" dedi.

Demirel, "Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin. Görev süresi 5 yıl olsun. Üst üste 2 kez seçilebilsin. Meclis'i feshetme yetkisine sahip olsun" şeklindeki yeni modeline ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

- Meclis'in açılışında uzun bir konuşma yaptınız. Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini önerdiniz. Şimdi Türkiye bunu tartışıyor...

- 147 sayfalık konuşma 50 yıllık birikimin eseridir. Beni birinci derecede alakâdar eden iç barıştır. İç barış da siyasi istikrarla yakından ilgilidir. Andrew Mango geçenlerde Atatürk kitabını takdim ediyordu. Türkiye'yi anlatırken şunları söylüyordu: "75 yıldır savaşa girmemiş bir memleket. 75 yıldır iç kavgaya girmemiş bir memleket." İç kavgaya girmeyişinin sebebi dil, din, ırk meselelerinin üstüne çıkmış olmasıdır. Tüm vatandaşlarını eşit saymasıdır. Tüm vatandaşlarına fırsat eşitliği tanımasıdır.

- Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin önerileriniz, 75 yıllık huzurun bozulması endişesinden mi kaynaklanıyor?

- 18 Nisan seçimlerinden sonra yaptığım pek çok konuşmada ve en son Meclis'in açılışında yaptığım konuşmada çok kez ırk ve din meselelerini politize etmeyin dedim. Politize ederseniz iç barış bozulur. İç barışı korumak için demokratik otoriteyi korumak zorundasınız. Ne kadar iyi yasalar yaparsanız yapın, bunları uygulayamazsınız demokratik otoriteyi koruyamazsınız. Meclis'te yargı reformu dedim. Eğer mahkemelerinizi adil ve hızlı işletemiyorsanız, mahkum ettiğiniz şahsı hapishanede tutamayıp kaçırıyorsanız, İnfaz Yasası ile zaten cezalar indirilirken bir de af çıkartıyorsanız, demokratik otoriteyi korumakta zorlanırsınız. Benim önemsediğim siyasi istikrar. 10 yılda 11 hükümetin değişmesi devlet kadrolarını sıkıntıya soktu. Bu devletin işlemesi, daha iyi işletilmesi lazım.

- Bunun için de reform gerekiyor herhalde...

- Zemin açıktır. Reform için reform olmaz. Devleti işletmek ve daha iyi işletmek için neyi yapmak lazımdır? Ben önerilerimi söyledim. Bakın Avrupa'da Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmeyen birkaç ülke var. Fransa, Cumhurbaşkanı'nı halka seçtiriyor. Romanya, Polonya, Portekiz, Bulgaristan, İrlanda, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Baltık Cumhuriyetleri, Bosna-Hersek, Arnavutluk halkına seçtiriyor. İtalya, Almanya, Yunanistan ise Meclis'e seçtiriyor.

- Sayın Başbakan "Cumhurbaşkanı'nı halk seçerse rejim değişir" dedi...

- O tür fikirlere katılmam. Rejim niye değişsin ki? Rejimin neyi değişecek? Bunlardan korkmamak lazım.

- Önerinizi açık açık ortaya koydunuz. Ama "Tartışmaya girmem" diyorsunuz...

- Niye gireyim ki? 16 Mayıs 2000'e kadar burada görevim var. Daha 7-8 ay varken niye tartışmaya gireyim? Kaldı ki bu işin usülleri belli. Ama bu tartışma açıldıysa, bu usülleri değiştirelim diyorsanız, benim fikrimi soruyorsanız, ben de "Böyle yapın" diyorum.

Daha etkin bir yönetim
Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Ufuk Güldemir, yazarımız Yavuz Donat ve Ankara Temsilcimiz Tayfun Devecioğlu'nu önceki akşam saatlerinde Çankaya Köşkü'nda kabul eden Demirel, devletin daha iyi işletilmesi gerektiğini

kaydedetti ve "10 yılda 11 hükümet değişti. Devlet kadroları sıkıntıya girdi. Bu devletin daha iyi işletilmesi lazım" diyerek 2000'li yıllara daha etkin bir yönetim modeliyle girilmesi gerektiğine işaret etti.

Demirel'in deprem bölgesi izlenimleri
Hükümete 'Mahçup olur muyuz' diye sordum

- Efendim deprem bölgesine ilişkin son gözlemleriniz nasıl?

- 32 bin geçici deprem konutu yapılmasına karar verildi. Evi onarılabilir durumda olanlara 600 milyon lira verilecek. 'Ben geçici konut istemiyorum' diyenlere ayda 100'er milyon lira kira yardımı yapılacak. Geriye kalan aileler için de 32 bin konut inşa edilip teslim edilecek.

- Afetzedeler, soğuklar bastırmadan geçici konutlarını teslim alabilecekler mi?

- Kasım sonuna kadar tüm konutlar teslim edilecek. Kasım ayı başında peyderpey teslim edilmeye başlanacak, ay sonunda herkes geçici konutuna yerleşmiş olacak.

- Tüm geçici konutların yapımını devlet mi üstleniyor?

- 26 bininin ihalesi yapıldı. 6 bin konutu da gönüllü kuruluşlar, hayırseverler yaptırıyor.

- Depremden sonra hükümet yetersiz kalmakla eleştirildi. Sizin Bakanlar Kurulu'nu toplayıp, meseleye el koymanız da önerildi.

- Bu şekilden ibarettir. Ben Bakanlar Kurulu'nu toplamadım ama, meseleyi birinci günden itibaren çok sıkı takip ediyorum. Bayındırlık Bakanı'yla üç kez bölgeye gittim. Beraber gittik, beraber geldik. Bana çeşitli raporlar intikal etti. Benim uzmanların da raporlar hazırladı. Bunları hükümete yolladım. Şimdi geçici konutların yapımı noktasına gelindi. Bir yandan da asıl konutların yapımı için hazırlıklar sürüyor. 2000 yılı Ekim ayına kadar 60 bin yeni konut yapıp, afetzedelere teslim edeceğiz.

- Hükümetin çalışmalarından memnun görünüyorsunuz...

- Hükümete sordum: "Devlet adına vatandaşa taahhütte bulunacağım. Endişeniz olmasın. Kışı sokakta geçirmeyeceksiniz. Her türlü önlem alınıyor diye." Hükümete "Mahcup olur muyuz" diye sordum. "Hayır" dediler. Bu sözlere, bu taahhütlere sonuna kadar angajeyiz.

Demirel'in

G-20 yorumu AB'ye girmekten daha önemli
* Türkiye sürpriz şekilde G-20 ülkeleri arasına alındı

*G-20'lere girmiştir Türkiye. G-20 olayı çok önemli. 2000'li yıllara girerken Türkiye yeni bir şey yakalamıştır. Türkiye'nin G-20'lere girmesi AB'yi girmesinden daha önemlidir. 188 ülke arasında, ilk 20 ülke içindesiniz. Yani kalkınmasını ileriye götürmüş 20 ülke içindesiniz. Çok büyük itibarı olan bir iş bu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır