kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YÖK gerginliği
Gazi Üniversitesi'nin yeni eğitim ve öğretim yılı açılış töreninde YÖK gerginliği yaşandı.

Törene katılan Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasında soğuk rüzgarlar esti. MHP, Meclis'te YÖK'le ilgili genel görüşme önergesi vermeye hazırlanırken, Bahçeli kürsüdeki konuşmasında, YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün gözlerinin içine bakarak YÖK'ü eleştirdi. Bahçeli "Başta YÖK olmak üzere ilgili bütün kuruluşların yeniden yapılanması gerekmektedir. Bu sistem ıslah edilmelidir" dedi. Bahçeli "Gençlerimizi, üniversite kapılarında bekletmenin, asıl öğrenmek istedikleri alanın ya da yeteneklerinin dışında tercihlere zorlamanın açtığı sorunlar bellidir" diyerek, tek basamağa indirilen yeni sınav sistemini eleştirdi. YÖK'ün mutlaka ıslah edilmesini isteyen Bahçeli, "Yaşanan olumsuzluklar, artık bu sistemi mutlak suretle gözden geçirip ıslah etmenin gerekliliğini ortaya koymuştur" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE OLAYLARI
Üniversiteleri, "bilimin ve aydınlanmasının ocağı" olarak tanımlayan Bahçeli, önceki gün Marmara Üniversitesi'nde türbanlı ve sakallı öğrencilerin yaptığı gösterileri ima ederek, "Üniversitelerimiz sorun ve gerilim yerine, sürekli çözüm ve fikir üreten, kaliteli insan gücü yetiştiren kurumlar olarak varolmalıdır" dedi. Bu konuşmaları sıkıntıyla dinleyen YÖK Başkanı Gürüz'e bakarak konuşmasını sürdüren Bahçeli şunları söyledi: "Son yıllarda üniversiteler açılırken toplumsal tansiyonun yükseldiğine şahit olmaktayız. Oysa ki, üniversitelerin açılışı, şu an bizlerin yaşadığı gibi bir umut, bir kıvanç kaynağı olmalı, gençlerimiz bu bilim yuvalarında karşılıklı sevgi ve saygı atmosferi içerisinde ülkenin geleceğinde sorumluluk üstlenecek bir bilincin ve motivasyona kavuşabilmelidir."

YÖK Başkanı Gürüz de konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı tarihsel süreci anlatarak, teröre değindi. Gürüz, köktendincilik, ayrılıkçılık ve etnik terör hareketleri ne kadar yoğunlaşırsa yoğunlaşsın, teyakkuzun elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Gürüz, Dini siyasete alet eden köktendinciliği ve etnik bölücülüğü, bu tür akım ve eylemlerin teşvik ve himaye edilmesini, insan hakları ve düşünce özgürlüğü ekseninde ele almayı, Türkiye Cumhuriyeti'ni bu bakımdan muaheze etmeyi, dil birliğimizi bozacak önerilerde bulunmayı anlayışla karşılamak mümkün değildir" dedi.

Gürüz, yer yer Sami Selçuk'a da cevap niteliği de taşıyan konuşmasında din ve vicdan özgürlüğünün kutsal olduğunu, kamu düzenine ise hiçbir şekilde yansıtılamayacağını vurguladı. Gürüz dinin siyasete alet edilmemesini de istedi.

Şirin Dilek ACUN-Özgür AKBAŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır