kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Berna Hanım Mahallesi
Berna Yılmaz, kamu ve özel sektörde birçok kişi ve kuruluşa örnek olacak bir performansla, en kısa sürede, en uygun fiyata, 1500 depremzede için her şeyi tamam bir 'kent' kurdu

Yalçın BEL (SHA)

Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz'ın Marmara depreminde evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlar için yaptırdığı 'Prefabrik Konutlar' tamamlanmak üzere. Adapazarı, Orman Bölge Müdürlüğü arazisi içinde kurulan ve 1500 kadar depremzedeyi barındıracak olan 'Berna Hanım Kenti' bir haftaya kadar depremzedelerin hizmetine sunulacak.

Bir göz yuvalar
300 konutluk prefabrik kentin spor tesisleri, çamaşırhanesi ve günde üç öğün yemek verecek olan bir yemekhanesi bulunuyor. Prefabrik kentin Teknik İşlerinden Sorumlu Müdürü Abdurahman Aras, 'Bu yerleşim kurulurken, kış mevsiminin yaklaşmak üzere olduğu göz önüne alındı, yapılar soğuğa karşı izole edildi, çatılar 'ondülin' tabir edilen su geçirmez malzeme ile kaplandı, her konut birimi merkezi ısıtma sistemi ile donatıldı' diye gururla anlatıyor yerleşimin teknik özelliklerini. Depremzedelerin yerleşeceği 'evcikler' tam 'bir göz, nohut oda, bakla sofa' tabir edilen cinsten. 2 odalı, 16 metrekarelik bu konut birimlerinin 8'i bir çatı altında toplanıyor. Bu barakalar ahşaptan inşa edildiği için ısınmaları da kolay oluyor. Yerleşimin kafeterya, kreş, spor alanları, basket-tenis sahası da olacak.

Ortak yaşam
Berna Hanım Mahallesi'nde depremzedeler 'komünal' bir yaşam sürecek. Yemeklerini, yemekhanede hep birlikte yiyecek, çamaşırlarını 15 çamaşır makinesi bulunan çamaşırhanede hep birlikte yıkayacak, kadınlar ve erkekler ayrı ayrı olmak üzere hamamda yıkanılacak. Berna Hanım Mahallesi'nin toplam maliyetinin 130 milyar lira olması bekleniyor. 16 metrekarelik konut birimlerinin maliyetinin 230 ile 250 milyon lira arasında olacağı düşünülüyor. Berna Yılmaz'ın tüm organizasyonunu üstlendiği bu işe 40 milyar lira bağışta bulunduğu öğrenildi. Konutlar depremde evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlara karşılıksız tahsis edilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır