kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cezaevlerinde reform zor
Adalet Bakanlığı, oda sistemiyle yapılacak 175 yeni cezaevinin 420 trilyona malolacağını açıkladı. Aktarılan kaynak ise sadece 4 trilyon

* Yaşar ÖZAY

Bir yıl önce Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve AB ülkelerinin insan hakları konusunda destekledikleri "Cezaevleri Reform Raporu" devlete oldukça yüklü bir maliyet getiriyor. SABAH'ın ele geçirdiği raporda koğuş sisteminden oda sistemine geçilmesi öneriliyor.

Ancak bunun maliyeti 420 trilyon lira. Mali olanaksızlık nedeniyle uygulanamayan, çeşitli rant çevrelerinin karşı çıktığı rapor, bu nedenle kamuoyunda tartışılmadan Adalet Bakanlığı'nın tozlu arşivlerine kaldırılmıştı.

Raporda, içinde banyo, tuvalet, televizyonu olan bir mahkum odasının maliyetinin 6 milyara mal olacağı belirtildi. Rapora göre 400 kişilik bir cezaevinin maliyeti 3 trilyon lira. Raporda oda sisteminin uygulandığı 175 cezaevinin yapılması gerektiği, bunun maliyetinin ise 420 trilyon lira olduğu vurgulandı.

AYRILAN 4 TRİLYON
Bütçede cezaevlerine ayrılan paranın ise ancak 4 trilyon olduğu belirtildi. Raporda, anahtar teslimi ihalelerin yapılması ve en geç 14 ay içinde cezaevlerinin teslim edilmesi gerektiği vurgulandı.

Halen 70 bin tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde insanların 40 kişilik koğuşlarda 120 kişinin kaldığı, bu durum yüzünden denetimin sağlanamadığı belirtiliyor.

Raporda yeni cezaevleri için şöyle bir kaynak önerisinde de bulunuluyor:

"Koğuş sisteminden oda sistemine geçmek için yeni cezaevleri yapmak gerekiyor. Bu iş için parasal destek harçlardan elde edilebilir. Mahkemelerde alınan harçların miktarları yükseltilerek bu paraların yüzde 60'ı Adalet Bakanlığı'na devredilebilir. Bu durum geçici bir madde ile bütçeye koyulabilir. Ayrıca kira tahliye davasıyla, bir holdingin milyarlarca sermaye artırımı harcı aynı bu durum düzeltilebilir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır