kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mazotta taşeron kavgası
Irak mazotu kayda girdi. 10 bin araç mazotu TPAO'ya boşalttı ve 1.4 trilyon KDV geliri sağlandı. Ama iki dağıtımcı firma işi Şırnak dışından taşeronlara verince kıyamet koptu

Irak mazotu, Habur'da kurulan depolama tesisleriyle kayıt altına girdi ama bu defa dağıtım kavgası başgösterdi. MGK'nın Irak'dan mazot girişinin kontrol altına alınmasına dönük tavsiye kararından sonra başlatılan çalışmalar geçen ay sonuçlandı.

Ek depo yoluyla kamyoncuların 4 ton, tırcıların ise 8 tona kadar mazot getirebildiği Habur'da inşa edilen depolama tesisleri, 2 Eylül'de faaliyete geçti ve Irak mazotu, TPAO'ya bağlı TPIC şirketinin işlettiği tesislere boşaltılmaya başlandı. Sistemin denenmesi şeklinde geçen ilk ayda mazot getiren çok sayıda araç sahibinin vergi mükellefiyetinin bulunmadığı, mükellef gözüken bazı kişilerin çok önce öldüğü belirlendi. Aynı şekilde alınan mazotun bedelinin ödeneceği bankalarla ilgili çeşitli teknik yetersizlikler ortaya çıktı. Bunlar, aksaklıkları ve ödemede gecikmeleri de beraberinde getirdi.

ŞIRNAKLILAR İSYANDA
Irak mazotu kontrol altına alınırken, bu defa ortaya dağıtım sorunu çıktı. TPIC'ın daha önce gerçekleştirdiği dağıtım planı çerçevesinde gelen akaryakıtın yüzde 71.5'ini Opet'e, yüzde 17.5'unu Petline'a, kalanını da Bölünmez, Aytemiz ve Tuta'ya tahsis etmesi sonrasında, dağıtım ve pazarlama kavgası başladı. Opet'in bu işi Ağrılı bir taşeron firmaya, Petline'ın da başka bir kuruluşa verdiği haberleri üzerine yöre esnafı ve kamyoncular ayağa kalktı. Şırnaklılar'ın bu işte devre dışı kaldığını belirten ve aralarında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Esnaf Odaları temsilcilerinin de bulunduğu 99 yöre çalışanı, Şırnak Petrolcülük A.Ş'yi kurdu.

Eşit paylı 3 bin ortaklı bir kuruluş olmayı hedefleyen şirket temsilcileri, Ankara'da hükümet ve diğer ilgili kuruluşlarla görüşüp, dağıtımın yeniden düzenlenmesini ve pazarlamada kendilerinin de olmasını istedi.

Irak mazotundaki tartışmalara, bölge milletvekilleri de katıldı. ANAP Genel Başkan Yardımcısı, Şırnak Milletvekili Salih Yıldırım, dağıtımın yeniden düzenleneceğini söyledi, şöyle konuştu: "Dağıtımın yüzde 90'ını 2 firmaya vermek yanlıştı. Dağıtımda Türkiye'deki bütün firmalar yeralmalı. Bu arada, yöre halkını, esnafını mağdur etmemeli. Sanırım bir hafta içinde dağıtım işi yeniden düzenlenecek." FP Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda ise, TPIC'ın piyasaya tekelci şekilde müdahale ettiğini ve bölgedeki 45 bin esnafı mağdur ettiğini savundu.

10 trilyonluk mazot geldi
UygulamanIn başlangıç tarihinden bugüne kadar Habur'dan giriş yapan 10 bin 72 araç, 46 bin 830 ton mazotu depolara boşalttı. Araç sahiplerine 10 trilyon 43 milyar lira ödeme yapıldı ve 1 trilyon 484 milyar lira KDV geliri elde edildi. Yetkililer, "Sistemin rayına girmesiyle halen 500 dolayında olan mazot boşaltan günlük araç sayısı 1 ay içinde 800'e kadar çıkacak. Günde 5 bin, ayda 150 bin ton mazot alacağız. Ödeme işini daha da hızlandırmak için, herşeyi hazır olana çekle ödeme yapacağız" dediler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır