kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye'nin riski arttı
Mark Mobius depremden sonra Türkiye'nin riskinin çelişkili açıklamalar nedeniyle arttığını söyledi

Amerİka'da gelişmekte olan piyasalar denilince ilk akla gelen isim Templeton Fonları oluyor. Rusya'dan Brezilya'ya, Türkiye'den Singapura kadar bir çok ülkede toplam 130 milyar doları yöneten bu fonun başındaki isim ise efsanevi yatırımcı Mark Mobius. Power Dergisi Ekim ayı sayısında bir dönem Türkiye'de de oldukça büyük yatırımları olan Mobuis'la yaptığı bir röportajda depremden sonra Türkiye'nin durumunu tartıştı.

Mobius Türkiye riskinin sayısal olarak arttığını belirtirken bu artışın nedenini şöyle açıkladı: "Türkiye'nin riskinde sayısal olarak artış var. Ancak bu artış depremden kaynaklanmıyor. Neden, deprem sonrası hükümetin depremin etkilerine ilişkin olarak yaptığı açıklamalar."

Mobius, deprem sonrasında Türkiye ekonomisinin performasına ilişkin beklentilerin büyük oranda ekonomik ve siyasi alanda yapılacak reformların hızına bağlı olduğunu belirtti.

IMF HAZIR
IMF ve Dünya Bankası'nın yardım etmeye hazır olduğunun da altını çizen Mobius şöyle devam etti:

"Ama kuruluşların arkasındaki ülkelerin bir çekincesi var. Reform sürecinde yavaş kalan hükümetlere karşı hoşgörüleri iyice azalmış durumda. Türk hükümeti yapısal reformlara devam edip özelleştirmeyi de hızlandırmazsa IMF ve Dünya Bankası'ndan yardım geleceğini düşünmüyorum."

ENFLASYON
Mobius'un Türkiye'deki en büyük endişesi, mücadelede kaydedilen bütün ilerlemelere rağmen yüksek enflasyon. Kamu kesiminin verimsiz ve savurgan para harcamasının yüksek enflasyonun ana nedeni olduğunu belirten Mobius, "Hükümetlerin verimsiz ve savurgan ekonomik politikalarını incelediğiniz zaman, vergi verenlerin paralarının boşa gittiğini görürsünüz. Kaynaklar vermisiz harcanıyor bu da ekonominin önünü tıkıyor" yorumunu yaptı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır