kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
279'u yumuşatma baskısı
Tahvil yolu ile yıllardır ertelenen vergiler, Şubat 2000'den itibaren ödenecek. Yükün 2 milyar dolara ulaşacağını hesaplayan bankacılar hükümetten yumuşatma istiyor

Bono ve tahvil portföyü taşıma yolu ile başta bankacılık sektörünün yıllardır ertelediği vergi, Şubat 2000'den itibaren ödenmeye başlanacak. Vergi Kanunu'ndaki 279. maddede yapılan değişiklik sonucu ortaya çıkan bu verginin 2 milyar dolar civarında bir yük getirebileceği tahmin ediliyor. Değişiklik sonucuna göre bono ve tahvillerde itfa koşuluna, yani gelirin elde edilmesine bakılmaksızın, döneme isabet eden faiz gelirinden Geçici Vergi alınacak. Bu uygulamaya 31 Aralık 1999 tarihli bilançolarla başlanacak ve ilk vergi 15 Şubat'ta Geçici Vergi kapsamında ödenecek. Bu tarihte çıkacak yükün miktarının ise 600-700 milyon dolar olabileceği hesaplanıyor.

Bankacılar dün Bankalar Birliği tarafından yapılan toplantıda 279. maddeyi ve getireceği yükü tartışmaya açtılar. Devletin vergi ihtiyacı karşısında karardan vazgeçmeyeceği düşüncesinde olan sektör, bu yükün en azından zamana yayılması, taksitlendirilmesini öneriyorlar. Bankacılar, gelecek yükün hem ekonomi yönetimine, hem de sanayi kesimine anlatma kararına da vardılar.

Bankacılara göre vergi sadece mali sektöre değil, sanayi kesimine de ağır bir yük getirecek. Üç milyar dolar dolayında tahmin edilen yükün stopaj kesintileri ve diğer erteleme yöntemleri ile iki milyar dolara kadar inebileceği belirtiliyor. Bu durumda vergi nedeniyle ortaya çıkacak likidite darlığının sanayi kesimini de olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor.

ŞİRKETLERDE DE VAR
Bu arada sadece bankalarda değil, şirketlerin de bu vergiden etkileneceği konuşuluyor. Bankacılar özellikle Hazine'nin yurtdışı piyasalarda ihraç ettiği eurobond'ların Türk şirketleri tarafından portföylerde tutulduğunun altını çiziyorlar.

Şubat'taki yüklü çıkışın mali yapıları zayıf olan bazı bankaları daha da zorlayabileceğine işaret eden bazı bankacılar, yabancı finans çevrelerinin Türk bankacılık sistemine bakışının olumsuz etkilenebileceğini ve sendikasyon kredilerinin yenilenmesinde güçlükler yaşanabileceğini belirtiyorlar.

REUTERS

Vergiden vazgeçilemez
279. madde ile 2000'de alınması hedeflenen vergi ise hükümetin gelecek yılki mali programında önemli bir gelir kalemi olarak görülüyor. Yıl başından itibaren IMF ile Stand-By kredisi destekli ve sıkı mali hedeflere dayalı bir program yürütmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, hükümetin peşin vergi yoluyla gelecek paradan vazgeçecek durumda olmadığını söylüyorlar. Yetkililer "Eğer bankalar 'biz bu kadar lıkiditeyi aynı anda bulamayız' diyorlarsa, oturulur ve buna bir çözüm bulunur. Merkez Bankası ve Hazine bir likidite yönetimi yapar, bunun çeşitli yöntemleri var" şeklinde görüş bildirdiler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır