kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yüksek voltajlı bir borsa hikayesi: Aktaş
1993 yılında halka açıldıktan 3 hafta sonra TEK ile anlaşması Danıştay tarafından iptal edilen Aktaş, borsanın en sorunlu şirketlerinden biri oldu

Enerji Bakanlığı tarafından el konulan Aktaş Elektrik'in 1993 yılında halka açılma serüveni de çalkantılı olmuştu. Halen 1 trilyon sermayeye sahip olan ve yüzde 15'i halka açık bulunan Aktaş Elektrik 1991 yılında halka açılmak için müracaat etmiş ancak SPK kabul etmemişti. 1993 yılındaki başvuru ise oldukça tartışmalı şekilde kabul görmüş ve şirket halka açılmıştı.

AKTAŞ'IN HİKAYESİ
İstanbul'un Anadolu yakasının elektrik dağıtımını TEK'ten devralan şirket ilk olarak 17 Haziran 1991'de halka arz için SPK'ya başvurdu. Ancak şirketin TEK ile yaptığı sözleşmenin bazı aksaklıkları olması nedeniyle SPK ilk önce izin vermedi. Daha sonra 1993 yılının Ocak ayında yeniden başvuran şirkete halka arz izni verildi. O zaman da oldukça tartışılan bu karar sonrasında şirket mayıs sonunda halka açılarak, hisse senetleri borsada işlem görmeye başladı. Halka açıldığında 11.7 milyon dolar piyasa değerine sahip olan şirketin değeri şu anda 200 milyon dolara yükseldi.

Şirketin İMKB'de işlem görmesiyle birlikte borsanın en sorunlu şirketlerinden biri olmaya daha ilk günlerden aday oldu. Danıştay, TEK ile Aktaş arasındaki sözleşmenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti ve şirketin tahtası kapatıldı.

Daha sonra bu karar temyizde bozulduktan sonra Aktaş ile TEAŞ arasında mahsuplaşma sorunu yaşadır. Bu yıl içerisinde mahsuplaşma işlemi sonrasında TEAŞ' 6 trilyonluk borcu ortaya çıktı.

Aktaş ile ilgili sorunlar sadece TEAŞ ile arasındaki ilişkilerden kaynaklanmadı. Bugüne kadar Sermaye Piyasası Kurulu şirketin yönetici ve sahiplerinden aralarında manipülasyonun da iddiasıyla dört kez dava açtı.

Eylül başından bu yana İMKB tarafından sırası kapalı olan Aktaş Elektrik'in piyasadaki 148.6 milyon lot hisse senedinin yüzde 41'i yabancıların takasını gerçekleştiren Chase Manhattan'ın hesabında gözüküyor. Şirketin 15.4 milyon lotluk hisse senedi ise Citibank'ta yabancıların takasında görünüyor.

BORSACILARIN YORUMU
6 yıldır halka açık bir şirketin yönetiminin yeniden devlete geçmesi İMKB tarihinde ilk kez gerçekleşen bir durum. Borsacılar bugüne kadar kamu kurumu olan TEAŞ ile de sorunlar yaşan Aktaş'ın bundan sonraki dönemde böylesi problemler yaşamayacağını belirtiyorlar. Bu durumun diğer imtiyazlı şirketlere yansımaması halinde problem olmayacağını belirten borsacılar, Aktaş Elektrik'in elinden imtiyaz hakkının alınmadığını şirketin yönetiminin kamuya geçtiğine dikkat çekerek bu durumun da şirketin finansal yapısında herhangi bir değişiklik yaratmayacağını belirtiyorlar.

İMKB: Aktaş sırası kapalı kalacak
İMKB Yönetim Kurulu, Aktaş Elektrik hisselerinin kapalılık durumunun devam etmesine karar verdi. Borsadan yapılan açıklamada Enerji Bakanlığı'ndan konu hakkında yapılacak işlemlere ilişkin bilgi istendiği, Bakanlıktan yanıt gelip konu açıklığa kavuşana kadar şirket hisse senetlerinin sırasının kapalı kalacağı belirtildi.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetime el konulması kararlaştırılan Aktaş Elektrik'de bekleyiş sürüyor. Aktaş Aboneler Müdürü Seçil Fırat, şirket yönetimine el konulması yönünde alınan karara ilişkin kendilerine, ne Enerji Bakanlığı ne de TEAŞ ve TEDAŞ'tan henüz bir bilgi ulaşmadığını söyledi. Seçil Fırat, bu karara ilişkin bildirimin kendilerine ulaşması halinde konunun değerlendirileceğini ve açıklama yapılabileceğini kaydetti.

Kimde ne kadar var?
Hisse Toplama
sayısıoranı*
Chase Manhattan62.409.10641.98
Citibank Yabancı15.479.00610.41
İş Bankası11.075.2487.45
Garanti Menkul4.561.7733.07
Vakıf Yatırım3.502.6502.36
Ak Menkul2.524.2161.70
Koç Menkul2.307.8981.55
Osmanlı2.112.5851.42
*Halka açık kısma oranı
Rakamlarla Aktaş

Sermaye1 trilyon
Halka açıklık oranı% 15
Piyasadaki hisse sayısı150.000.000
Piyasa değeri:200.000.000 dolar


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır