kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İhracatın yıldızı otomotiv
İhracatta yüzde 8 payı olan otomotiv yükselişte. Renault, sadece Megane sayesinde yılı 700 milyon dolar ihracatla kapatacak

Şelale KADAK

Otomotİv sektörü ihracatın gözbebeği olmaya hazırlanıyor. Bu yıl ihracat düşerken, otomotiv ihracatı yüzde 48 gibi büyük bir oranda artış gösterdi. 2001'de 4-5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen otomotiv, ihracatın lokomotifi olacak.

Tek bir ürünle bu yıl 700 milyon dolarlık ihracata imza atacak olan Renault, otomotiv ihracatının bu denli artmasında en büyük paya sahip. Bu yıl Türkiye'de üretilerek tüm dünyaya ihraç edilen Megane Station Wagon ihracatı, Renault'yu hem ihracatın lideri yaptı, hem de satışların durgun olduğu bu dönemi rahat geçirmesini sağladı.

Ocak-Eylül döneminde toplam ihracat 19 milyar 492 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 düşüşü ifade ediyor. 98'in Ocak-Eylül dönemindeki ihracat 20 milyar 570 milyon dolar düzeyindeydi.

Ana ve yan sanayiyle birlikte bu yıl Ocak-Eylül döneminde 1.6 milyar dolarlık ihracat yapan otomotiv sektörünün, genel ihracattaki payı yüzde 8.1'e ulaştı. Sektör geçen yıl aynı dönemde 1 milyar 72 milyon dolar ihracat yapmıştı. Sektörde ihracat Tofaş'ın dünya otomobili Palio Weekend'i ihraç etmeye başlamasıyla artış trendini sürdürdü. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 9 bin 267 adet otomobil ihracatı gerçekleştiren Tofaş'ın önümüzdeki yıl ihracatını daha da yükseltmesi bekleniyor.

Şimdiden ihracatı 1.5 milyar doları geçen otomotiv sektörü, Ford'un yılda 1 milyar dolar ihracat hedeflediği yeni araç projesiyle ihracatın lokomotifi olacak. Ford'un İzmit'te yatırıma devam kararı verdiği fabrikada, 2001'de dünya pazarı için bir otomobil üretilecek.

Talep daralmasıyla zor günler geçiren otomotiv sektörünün can simidi olan ihracat, önümüzdeki yıllarda da artış trendini sürdürecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır