kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Konduya nur yağdı
Deprem korkusu konut talebini zemininin sağlamlığı ile öne çıkan Sarıyer ve Beykoz'a yöneltti. Hatta bu bölgede yüzlerce gecekondu el değiştirdi

Marmara Depremi, İstanbul'un fay hattı dışındaki bölgelerinde arsa ve konuta talep patlaması yaratırken, Sarıyer ve Beykoz sırtlarındaki gecekonduların da değerini artırdı. 17 Ağustos sonrasında kendi içinde yer değiştiren İstanbul'da Ataköy, Yeşilköy ve Florya kuzeyde, lüks konutlara yönelirken; alt gelir grubunun talebiyle Sarıyer ve Beykoz'da fiyatı 4 milyar liradan başlayan gecekondular bir anda 8 milyara alıcı bulmaya başladı. Manzarası ve bahçesi olanlarda da fiyatlar 30 milyar liraya fırladı. Tapusuz konutun satış sözleşmelerini mahalle muhtarlarının şahitliğinde imzalayan vatandaşlar, muhtarlarda kalın dosyalar oluşturdu.

Sarıyer Kocataş Mahallesi Muhtarı Ferda Yıldırım, 42 yıldır bu mahallede ve gecekonduda oturuyor. Yıldırım, elindeki "Tapusuz Gayrimenkul Bina Satış Sözleşmesi" dosyasını göstererek şöyle dedi:

"Bunların çoğu depremden sonra satıldı. Şurada 700 metrekare arsada bir ahırdan farksız bina için 30 milyar isteniyor. Depremden önce 4 milyar lira değer biçilen orman manzaralı bir kondu 8 milyara bir günde satıldı. Eğer kayıt tutsaydım şu anda elimde en az 100 kişilik alıcı olurdu. Ama ben bu satış sözleşmesinin muhtarlarda yapılmasından rahatsızım. Çünkü bu işi büyük rant olarak görüyorlar. Alan ve satandan komisyon alıp yeni bir gelir kapısı oluşturan var."

Beykoz'da adının gizli kalmasını isteyen bir başka muhtar da gecekondu fiyatlarının fırladığını belirterek, "Bu işler pek ilanla ya da emlakçıyla olmaz. Alıcı ile satıcı birbirini bulur ve iş biter" dedi.

Büyük şehirlerde özellikle seçim dönemleri öncesi yapımı artan gecekondular, konut ihtiyacının getirdiği seçeneksizliği aşıp, rant kapısı oldu. Bir gecekondu yapan yanına ikincisini, sonra üçüncüsünü konduruverdi. Bu da gecekondu kiracılığını yarattı. Şimdi gecekondularına alıcı bulanlar, İstanbul'un daha ucuz semtlerinde tapulu ev almaya yöneliyor.

Vergiye tabi
Gecekonduların el değiştirmesi 1985 yılında 3239 sayılı kanunla düzenleme altına alındı. Harç kaybını önlemek için getirilen bu düzenleme ile tapusuz konutun el değiştirmesinde noterde "zilliyet devri sözleşmesi" yapılması gerekiyor.

Taraflar, binde 10 oranında alım ve satım vergileri ödendikten sonra makbuzlarla notere gidiliyor ve resmi bir senet imzalanıyor. Yasal olarak noterlerde yapılması gereken bu sözleşme, tıpkı gecekondunun aslında yasal olmaması gibi muhtarlarda da yapılıyor.

İstanbul'un yarısı gecekondu
Gecekondu ve kaçak yapılaşma ile boğuşan İstanbul'da 2 milyonu aşkın konutun yüzde 50'sine yakınının gecekondu olduğu tahmin ediliyor. Diğer araştırmaya göre de gecekonduların yüzde 35'inde kiracılar oturuyor. Yani gecekondulaşma çaresizliği aştı, rant kaygısına dönüştü. Gecekondulaşmanın artmasıyla birlikte konutların kalitesinde de artış var. Sarıyer sırtlarında gecekondu statüsünde, ancak PVC çerçevesi, şöminesi olan gecekondular var.

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır