kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan'a fırça
Türkmenbaşı doğalgaz projelerinin 8 yıldır sonuçlandırılmadığından yakındı, Türkiye'nin son dönemde doğalgaz alımı için Rusya ve Azerbaycan ile görüşmesinden sitem etti

Şamil TAYYAR

Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlanmasına ilişkin projeleri görüşmek üzere Aşkabat'a gelen Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Türkmenbaşı arasında söz düellosu yaşandı.

İŞTE DÜELLO
Basına açık olarak yapılan doğalgaz görüşmelerinde Türkmenbaşı ile Ersümer arasında özetle şu diyalog geçti:

TÜRKMENBAŞI: Doğalgaz projesinde maalesef 8 yıldır bir neticeye varamadık. Bizdeki doğalgaz, Türk halkının ihtiyacını 500 yıl karşılar. Ama Türkiye'de siyasi partiler arasındaki farklı görüşlerden dolayı bu doğalgazı Türk halkına götüremiyoruz. Şimdiye kadar hep ben sizin peşinizden koştum. Şimdi de siz benim peşimden koşun.

ERSÜMER: Türkmen doğalgazı Türkiye'nin öncelikli projelerindendir. 2010'da 61 milyar metreküp doğalgaza ihtiyacımız var. 2020'de bu miktar 80 milyar metreküpe çıkacak. Sizinle konseptimiz 30 milyar metreküp doğalgaz almak. 16 milyar metreküpünü Türkiye'de kullanacağız, gerisini Avrupa'ya pazarlayacağız.

TÜRKMENBAŞI: Niye Avrupa'ya pazarlıyorsunuz? Önce halkınızın ihtiyacını karşılayın. Bunları sizi kardeş olarak gördüğüm için söylüyorum, sakın üzülmeyin.

ERSÜMER: Boru hatları biterse, her yere doğalgazı götüreceğiz. Birçok yerden teklif var. Biliyorsunuz ki kararı verecek olan alıcıdır. Biz kararımızı verdik. Türkmenistan'dan doğalgazın gelmesini istiyoruz. Ayrıca Mavi Akım Projesi ile Rusya'dan Karadeniz'in altından Samsun'a doğalgaz gelecek. Azerbaycan'la ise görüşmemiz olmadı. Türkmen projesinde Hazar'daki hukuki problemleri aşmaya çalışıyoruz.

TÜRKMENBAŞI: Biz ne Rusya'yı, ne Azerbaycan'ı kıskanıyoruz. Onlardan alırsanız, sizin bileceğiniz iş. Bizden alırsanız, doğalgaz 2002 yılında Türkiye'ye ulaşır. Ama siz karara varamayınca biz de soğuyoruz. Sekiz yıldır bir sonuca varamadık. Kardeşim Demirel ile geçen yıl Ankara'da bir bildiri imzaladık. Yine mesafe alamadık. Yılmaz'la Moskova'ya gittiniz, 'doğalgazı zamanında verirseniz alacağız' dediniz. Rus Parla-mentosu, Türkiye'ye acilen doğalgaz verme kararı aldı.

ERSÜMER: Bizim böyle bir açıklamamız olmadı. Rusya Parlamentosu'nun kararı da iki yıl önce alınan kararın teyit edilmesidir. Oradan alınacak doğalgaz Türkmen doğalgaz projesine zarar vermez.

TÜRKMENBAŞI: Siz bilirsiniz. Gecikme olursa biz kaybetmeyiz. İran'a da, Rusya'ya da satarız.

ERSÜMER: Buna karşı çıkan yok.

TÜRKMENBAŞI: (Gülerek) Haklısın. Sizden başka karşı çıkan kimse yok.

ERSÜMER: Bizden kaynaklanan bir gecikme varsa, gerekeni yaparız. Ama takdir edersiniz ki nerede bir lira daha ucuza doğalgaz bulursak, oradan alırız.

TÜRKMENBAŞI: Siz bilirsiniz.

ERSÜMER: Sayın Başbakanımız da söyledi. Türmenistan doğalgazı projesi öncelikli projemizdir. Bundan vazgeçmeyiz.

TÜRKMENBAŞI: (Gülerek) O zaman siz de söyleyin 'öncelikli projemizdir' diye.

ERSÜMER: Kaç defa söyledim, yine söylüyorum; öncelikli projemizdir.

TÜRKMENBAŞI: Bu işi gelin sizinle bitirelim. Yakında Cumhurbaşkanlığı seçiminiz var. Sakın ola ki bu seçim nedeniyle işler aksamasın.

ERSÜMER: Bütün problemleri çözeriz. Buraya gelmekten mutluluk duyduğumu tekrarlamak istiyorum

TÜRKMENBAŞI: (Gülerek) Mutluluk duyduysan o zaman bir daha Rusya'ya gitme.

ERSÜMER: Kasım'da AGİT Zirvesi var. ABD, Gürcistan, Azerbaycan devlet başkanlarıyla 5'li zirve yapılır. Bu konuda diğer anlaşmayı imzalarız.

TÜRKMENBAŞI: Neden olmasın?

ABD'den Rusya'ya karşı çıkma
ABD, Rusya'dan, Türkmenistan'dan Türkiye'ye ulaşacak olan, Hazar Denizi geçişli doğal gaz boru hattı projesine karşı çıkmamasını istedi. Moskova'da düzenlenen, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) boru hatları projeleri konulu bir uluslararası konferansta bir konuşma yapan, ABD Ticaret Bakanı'nın BDT ülkelerinden sorumlu danışmanı Jan Kalicki, Mavi Akım projesinin tamamlanması ve önceki hatların kapasitelerinin artırılması ile birlikte, Türkiye'nin, doğal gaz ihtiyacının yüzde 75'ini Rusya'dan karşılayacağını anımsattı.Kalicki, "gaz tüketimini artırmayı hedefleyen Türkiye'nin, kalan ihtiyacını da karşılama imkanı olmalı" dedi.

Azerbaycan'ın "erken petrolünün," Bakü-Supsa ve Bakü-Novorossiisk hatlarından aktarılması konusunda önceki yıllarda alınan kararı şimdi de desteklemekte olduklarını, her iki hattın varlığını sürdürmesi gerektiğini de belirten Kalicki, Azerbaycan erken petrolünün, Bakü-Novorossiisk olarak adlandırılan kuzey hattından naklinde, Çeçenistan'daki durumdan ötürü meydana gelen aksamalara da değindi. Kalicki, "Rusya'nın, Çeçenistan sınırlarını dışarıdan dolaşan yeni bir hat inşa etmesi mantıklı olur. Ancak elbette bu Rusya'nın kendi karar vereceği iç meselesi" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır