kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİLYILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Bayram ambargoyu deldi

Başbakan Bülent Ecevit'in Washington ziyareti için havalanan uçakta bir koltuk önem taşıdı.

İslam sermayesini biraraya getiren Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram'a Washington bileti yerine, 28 Şubat faturası kesildi ve Başbakan Ecevit'in uçağına alınmadı. Bayram'a Amerika'ya başka bir uçakla gelmesi önerildi. Amerika'da 250 mağazası bulunan eski kimya hocası Bayram da "Madem öyle, gelmiyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.

Etimesgut Türk Kuşu Tesisleri'nde düzenlenen İDEF'99 Savunma Sanayi Fuarı bir çelişkiyi ortaya çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından düzenlenen savunma sanayi fuarında, Refahyol döneminde özelleştirmeden Kombassan'a geçen Petlas'a küçük de olsa bir yer verildi.

Petlas'ın ortaklık yapısında bindelerle de ifade edilen TSK Güçlendirme Vakfı'nın hissesi bulunuyor. Bu yıl 20 trilyon lira ciro hedefleyen Petlas, satışlarının yüzde 20'sini TSK'ya yapıyor. Yüzde 35'ini ise ihraç ediyor. Petlas ayrıca F-16'larda kullanılan uçak lastiğini de üretiyor.

Petlas Genel Müdürü Adnan Şahin, Kombassan Holding adına Bayram'ın fuara katılmamasının dışında, TSK tarafından bir protokol krizi yaşamadıklarını belirtiyor. Şahin'in başı protokolden değil ama, Teşvik Dairesi'nden dolayı dertte.

Teşvik cezası!
Kırşehir'de, yani 'Kalkınmada Öncelikli Yöre' ilan edilen yerde üretim yapmasına karşılık, planladığı 280 milyon dolarlık yatırım için teşvik alamıyor. Eğer Mayıs ayına kadar teşvik alamazsa, özelleştirmenin getirdiği "3 yıl içinde en az 30 milyon dolar yatırım yapma" şartını uygulamamış ve bundan doğan 2 milyon dolarlık cezayı nakit olarak ÖİB'ye ödemiş olacak.

Bisaş'la ortaklık istemiyor
Turgut Özal'ın yakın dostu işadamlarından Muammer Ağım'ın şirketi Bisaş'ın Bursa'daki tesisleri 1 Mart itibariyle işçilerini tasfiye etti. Üretimini durdurdu. Firma yetkilileri, yaklaşık 15 milyon dolar kredi borçları olan İş Bankası'nı anlaşma noktasına getirmek istiyorlar. Ancak İş Bankası buna yanaşmıyor. Taşıdığı risklerden dolayı tekstil sektörüne kredi verirken bile eli titreyen İş Bankası, yaklaşık 150 milyon dolar değer biçilen fabrikaya hissedar olmak istemiyor. Bu arada yeniden üretim için formül bulan Bisaş, fabrikayı bir firmaya kiralayıp burada üretime devam etmenin yolunu bulmaya çalışıyor. Önlerindeki en büyük engel de, işten çıkarılan 1450 çalışanın tazminatını almak için direnmesi. Bisaş yetkilileri fabrikanın yeniden üretime geçmesi halinde kiraya verdikleri Polteks firmasıyla yaptıkları sözleşmeye, işsiz kalan çalışanların 800'ünün işe alınmasının eklendiğini belirtiyor. Bu durumda yaklaşık 10 milyon dolar tutan işçi alacaklarının ödenme şekli de farklılaşıyor.

En büyük patron Savunma Bakanı!
Gelecek 25 yılda 150 milyar dolarlık alım yapacak olan TSK, 3.5 milyar dolarlık 145 helikopter ihalesinin tekliflerini aldı, aralık ayında da 7 milyar dolarlık 1000 tank sözleşmesini imzalayacak. Mali portresi yüksek, stratejik ortaklık ve askeri alımların millileştirilmesine odaklanan 4.İDEF'99 Savunma Sanayi, Havacılık ve Denizcilik Fuarı'nda gözler, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'ndaydı.

Çakmakoğlu, fuar süresince 25 ülkeden gelen yabancı heyetle görüşmeler yaptı. Türkiye'nin en büyük askeri projelerinin sunulduğu Etimesgut Türk Kuşu fuar alanında Bakan Çakmakoğlu umutlu konuşuyordu:

"Heyetlerle yaptığım görüşmelerden, bu fuarın bölgesel bir nitelik kazanacağını görüyorum. Bulunduğumuz çoğrafyanın merkezinde olmamız ve bölgenin barışa duyduğu ihtiyaç Türkiye'yi önemli kılıyor. İDEF bölge fuarı olacak. Savunma sanayi alanında dünyada en gelişmiş fuar Fransa'da düzenleniyor. Onun kadar olmasa da, etkin sayılan diğer uluslararası fuar İngiltere'de. Türkiye bunların arasına girecek. Bölgemizde bizden başka bir ülke savunma sanayi fuarı düzenlerse kötü bir taklidimiz olur."

Gözler Erdoğan'da
Fuarda 235 katılımcı firma içinde yabancılardan Amerikan, İsrail ve Rus; yerlilerden ise Nurol, Otokar, TAI, Aselsan, Mercedes standları gelecekteki Türk ordusunun teknolojisini sergiliyordu. İçlerinde en sıcak konu da, 5 ayrı konsorsiyumun geçtiğimiz gün tekliflerini verdiği ve TAI ile ortak üretilecek helikopterlerdi.

Çakmakoğlu'na Rus-İsrail-Türk yapımı KA-2-Erdoğan helikopterine gösterilen ilginin, Türkiye'nin tercihini ortaya koyup, koymadığını sorduğumda "İhale henüz sonuçlanmadı. Teklifleri alıyoruz" yanıtını aldım.

Çakmakoğlu'nun fuar süresince eleştiriye uğradığı tek konu vardı. O da kendi adına uluslararası heyete verilen resepsiyona katılmayışı. Akşam Bilkent Oteli'nde verilen yemekte katılımcı ülkelerin bakanları vardı, Çakmakoğlu yoktu. Bunun nedeni olarak "deprem" gösterildi.

Defileden kaçış niye?
Fuarın yıldızı nasıl "Erdoğan" taarruz helikopteriyse, resepsiyonun yıldızı da Yakupoğlu tekstil firmasıydı. Tam 55 dakika bir dans grubu gösterisi eşliğinde, Yakupoğlu'nun askeri amaçlı üretilen giysileri sundu. Neden yalnızca Yakupoğlu ve Dema Deri firması defile sundu? Neden bakanın davetinde iki firmaya bedavadan reklam yapma olanağı verildi? Milli Savunma Bakanlığı Türk giysi firmalarına böyle bir defile için çağrı yapmış. Yalnızca iki firma katılmış. Diğerleri istememişler... Bakanlık yetkililerinden aldığım yanıt bu. Yakupoğlu yetkilileri de benzer bir açıklama yapıyorlar. Bununla da yetinmeyip, Türk ordusuna yaptıkları satışlarla da övünüyorlar. Örneğin deprem nedeniyle kapasitelerini, eksi 20 dereceye dayanıklı çadır üretimine ayırdıklarını vurguluyorlar. Ayrıca askerin soğuk iklim şartlarında parmak uçlarının donmasını engelleyen botları üreterek, bu alanda ithalatın önüne geçtiklerini anlatıyorlar.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır