kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Babuna, Babuna'yı öldürdü!

Babuna kampanyasına katılıp kan verenlere, para verenlere bir yazı borçluyuz. Borcumuzu ödeyelim. Babuna, gazeteleri, TV'leri, yazarları da zekice kullanarak yarattığı havanın adamı çıkmadı. Babuna, Babuna'yı öldürdü.

Babuna'yı sevmiştik.

İçimizdeki meleği uyandırmıştı.

İnsan insanı korur..

İnsan insanı destekler.

İnsan insana yardım eder.

İnsan insanı koruyarak, destekleyerek ve yardım ederek yücelir. Babuna, iyi yetişmiş, doktor olmuş fakat kemik iliği (lösemi) hastalığına tutulmuştu. Hayat dolu bir insandan "6'ya 6 uyumlu kemik iliği..." bulunup Babuna'nın kanserli iliği ile değiştirmek gerekiyordu.

İlik bulunamazsa, Babuna 1 ayda ölecekti.

Ve ustura ile kazınmış başında şapkası, gerilimsiz, sakin konuşmasıyla Oktar Babuna, kendisini ancak bir Türk iliğinin kurtaracağını söylüyordu. 6'ya 6 uyumlu kemik iliği bulmak için ise bir Kemik İliği Bankası kurulması gerekiyordu.

Bir Türk iliği..

.Bir Türk doktoru kurtaracaktı...

Ah Türklük!

***

Böyle bir çağrı belki de bir çoğumuzun milliyetçilik duygusunu da ateşlemişti.

Babuna'yı kurtarmak...

Türk'ün iliğini kurtarmakla özdeşti. Olaya milliyetçilik, Türklük duygularının dışında katılanlar da çoğunluktaydı. Oktar Babuna'nın Kemik İliği Bankası'nın kurulmasını kendim için değil, lösemiye tutulmuş bebeler, çocuklar, gençler için istiyorum demesi toplumun tamamını kıvılcımlamıştı.

Büyük sivil hareket...

Dedeler, nineler...

Çocuklar, gençler...

Anneler, babalar...

Herkes harekete geçti. Cumhurbaşkanı koştu kan vermeye geldi, Genel Kurmay garnizonların kapısını ilk defa Kızılay'dan sonra Babuna kampanyası için açtı. Kemik İliği Bankası, bir bilgi havuzudur. Toplumun büyük çoğunluğu kan taramasından geçirilerek, milyonlarca insanın kemik iliğinin özellikleri bilgisayarlara yüklenecekti. Bir insan lösemiye yakalandığında bu bilgisayarlara başvurularak, uygun, uyumlu, sağlıklı kemik iliği kimde varsa o hemen bulunacak, kan vermek gibi basit bir tıbbi operasyonla lösemili hasta kurtarılacaktı.

Oktar Babuna Türklere...

Kana dayalı iyilik öneriyordu.

***

Babuna'yı bunun için sevmiştik.

İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı da kampanyaya yasal destek sunmuştu. Babuna, bu işten avanta para yapmaya çalışıyor gibi iddialar da doğru çıkmıyordu. Kampanya sırasında 280 milyar toplanmıştı ve bu paranın hesabı konusunda İstanbul Emmiyet Müdürlüğü Toplumsal Olaylar Masası, "tablo temiz çıktı..." diye bilgi vermekteydi. Babuna'yı başlangıçta "Türk geninin bilinmeyen özelliklerini gavurun bilgisine açık ediyor..." diye eleştirmesine rağmen Sağlık Bakanı Osman Durmuş da mülayimleşmişti. Sağlık Bakanlığı Basın Müşavirliği'nden aldığım en taze bilgiye göre, Babuna kampanyasından önce Türkiye'de kemik iliği nakli yapabilen 9 merkez ve merkezlere kemik iliği kayıtlı kişi sayısı 15 bin civarındaydı. Kampanya sonucunda 105 bini ABD'de, 160 bini Almanya'da, 30 bini de İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde olmak üzere toplam 295 bin adetlik kan iliği bilgisine ulaşılmıştı.

***

Babuna'yı doktor olduğu için...

Ve kendisi ölüm halindeyken...

İçimizdeki iyilik meleğini harekete geçirdiği için sevmiştik. Fakat "En fazla 1 aylık zamanım kaldı, 6'ya 6 uyumlu kan iliği bulunmazsa ölüp gideceğim..." dedikten 6 ay sonra ABD'den turp gibi dönüp gelmesi bir yana "Siyasete girmek istiyorum... Teklif bekliyorum... Zaten Babam da Türkeş'in yanında yetişmiştir..." türünden sözler sarfederek milyonların desteğini oya çevirmeye kalktı. Oysa halk onu iyilik melekliği ile Türklük iliği arkasına saklanarak meşhur olduktan sonra "gel ülkeyi yönet" diye desteklememişti.

Oktar Babuna, yalancı.

Turp gibi çıktı.

Muhafazakar bir partiden teklif bekliyor. Siyaset yapacakmış! 10 tane oy alabilir mi acaba?

Babuna, Babuna'yı öldürdü.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır