kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Türkiye hazır değil'
DSP, MHP ve ANAP'a göre Türkiye, Demirel'in önerilerine henüz hazır değil

Şebnem HOŞGÖR

CumhurbaşkanI Demirel'in, Cumhurbaşkanının halk tarafından iki turda seçilmesi ve yetkilerinin artırılması önerileri, iktidar ortakları tarafından temkinli karşılandı. Ortaklar, Türkiye'nin henüz köklü sistem değişikliklerine hazır olmadığını, 28 Şubat sürecindeki ülkede Cumhurbaşkanlığı için halkoylamasına gidilmesinin toplumdaki kutuplaşmaları arttıracağını savundular.

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, "Türkiye köklü sistem değişikliklerine hazır değil" dedi ve SABAH'a şu değerlendirmede bulundu: "Demirel'in önerdiği Fransa'daki gibi yarı başkanlık sistemi. Türkiye buna hazır değil. Çünkü 28 Şubat süreci hâlâ devam ediyor. Yani Türkiye hâlâ normalizasyona geçemedi. Cumhurbaşkanı'nın konuşması ve önerileri normalizasyona geçişe vesile olabilir." Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılması konusunda ise Köse, "Gerekli Anayasa değişikliklerinin Mayıs'a kadar yetiştirilebileceğini sanmıyorum" dedi.

DSP: SÜRE UZATILABİLİR
Başbakan Ecevit'in, Demirel'in görev süresinin uzatılması fikrine sıcak baktığını hatırlatan DSP'liler ise halkoyu ile seçimden kaygı duyduklarını belirttiler. DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, Cumhurbaşkanı'nın parlamentodan seçilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi: "Böyle bir değişiklik yapılacaksa, ilk yıllarda değişiklik yapılması gerekirdi. 7 yıldır akıllar neredeydi?"

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, "Demirel'in gündeme getirdiği formül, 5+5 formülüdür, biz de bunu savunuyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı 7 yıla ek olarak 5 yıl daha süre talep ediyorsa bizim önerimizle çelişir" dedi. Aslan, halkoyuyla seçime karşı olduklarını bildirdi ve "Halkoylaması bir sistem değişikliğidir. Bunu şu aşamada doğru bulmuyoruz" dedi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve kurmaylarından ise "Baba"ya tam destek geldi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, "Ecevit ve Yılmaz'ın 28 Şubat'tan sonra Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılmasıyla ilgili hem Demirel'e hem de kamuoyuna verdikleri taahhütler var. Şimdi sözlerini tutsunlar" dedi. FP Genel Başkanı Recai Kutan ise "Mevcut sistemle devam edilecekse Cumhurbaşkanı'na lüzumundan fazla yetki verilmiş olduğu kanaatindeyiz. Cumhurbaşkanı da Milletvekilleri de 4 artı 4 yıllığına seçilsin diyoruz" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır