kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dans dersi modası danseder
Stres atmanın en çoşkulu yolu olan dans, sevenler için bir aşk, bir tutku... Farklı kültürlerin danslarını öğrenmek artık en popüler hobilerden biri oldu.

Burcu KILIÇ

Dans Stüdyosu Okyanus'un kurucusu Didem Dinçerden, "Amacımız 'yapamıyorum' diyenlere bu işi öğretip, keyif almalarını sağlamak. Yürümeyi bilen herkes dans edebilir," diyor. Hakimler, üniversite öğrencileri, doktorlar, mimarların dans meraklısı olduğuna dikkat çeken Dinçerden; "Bir dansı öğrenmek için gelen, diğer danslara da merak salıyor. Örneğin en medyatik danslar olarak bilinen tango ve vals kursları için gelenler, jive ve çaça gibi danslara da yöneliyor," diyor.

10'u aşkın dans hocasına sahip Okyanus Dans Stüdyosu'nun 100'ü aşkın öğrencisi var. Haftada bir gün bir saat yapılan derslerde öğrencilere uygun bir program mutlaka bulunuyor.

Rumba, vals, jive
Kurslara eğitim seviyesi yüksek insanların katıldığını söyleyen Dinçerden, Latin dansları olan "rumba, samba, chacha, jive ve salsa"nın yanı sıra Amerikan ve Viyana Valsi; Avrupa, Amerikan ve Arjantin tangoları ile "foxtrolt, quick, step, swing" gibi salon danslarından oluşan 10'un üzerinde eşli dans grupları bulunduğunu belirtiyor.

Dinçerden'e göre, bir dansı ortalama olarak 1-1.5 ay içerisinde öğrenmek mümkün. Kursun bir aylık ücreti 15 milyon lira. Kursiyerler, kurslara kendi kendi partnerleriyle katılabiliyor. Partneri olmayanlar, kursa yalnız katılan diğer öğrencilerle eşleştiriliyor.

Dans "halka açılıyor"
Başkentte dansın eskiye kıyasla giderek yaygınlaştığı da bir gerçek. Özellikle "29 Nisan Dans Günü"nden sonra dansa merak artmış durumda. Okyanus ekibi de Cuma geceleri kendi aralarında yaptıkları Milango dans gecelerini yaygınlaştırmayı planlıyor. Bu plana göre bugüne kadar öğretmen ve öğrenciler arasında yapılan geceler halka açılıp, her ayın son Cumartesi gecesinde dans günleri düzenlenecek. Tüm başkentin davetli olacağı bu dans gecelerinin ev sahipliğini Okyanus Dans Stüdyosu yapacak.

Dansın kuralları
"Dans bir yaşam tarzıdır ve dansla karşılıklı sorular sorulur. Cevaplar bazen alınır bazen alınmaz ama kızgınlık olmaz. Bu bambaşka bir dünya, bir tarz," diyen dansçılar ise, dansın üç altın kuralını şöyle sıralıyor: Bakış, tutuş, duruş...

Bir de dansta uyulacak kurallar var:

Bir kadın erkeğe dans teklif ettiyse erkek reddedemez, kadın reddedilmez.

Partner mutlaka alınılan yere bırakılmalıdır.

İlk dans daima kendi partnerinizindir.

Müzik bitene kadar dans da devam eder, durulmaz.

Dansların dili...
"Dansla müzik bitene kadar aşkı yaşarsınız ve her dansın bir tarzı vardır," diyen Okyanus hocaları dansları şöyle tanımlıyor:

TANGO: Arjantin kökenli bir Latin dansıdır. Aşk, ihtiras, tutku, başkaldırı, erotizm, kibir ve bir parça da hüzün içerir. Arjantin'in işgâli sırasında yönetime başkaldırı gibi ortaya çıkan bu dansta erkeğin maço ve kadına değer vermeyen bir tavrı vardır. Daha çok ayakların dansıdır ve el kullanmak yasaktır.

WALTZ (VALS): Saray kökenli olan bu dans soyluların dansı olarak bilinir. Basit adımlar vardır ancak beden dilini iyi kullanmak gerekir.

CHACHACHA(ÇAÇAÇA): Ayak sesleri çok önemlidir bu dansta. Oldukça hareketlidir. Chachacha'da asilik, kadının kışkırtması, kovalamaca, cinsellik vardır.

SWING: Temel adımlar bilinince kolay bir danstır. Amerikan dansı olan swing hareketlidir ve bayanın önemli rolü vardır. Erkeğe fazla iş düşmez, dönüşleri bayan yapar.

JIVE: Rock'n Roll danslarının kolay hâlidir. Hareketli bir danstır. Swing'in en hareketli hâlidir. Flört edenlerin dansıdır ve coşku içerir.

RUMBA: Gövdenin az hareket ettiği bir Latin dansıdır. Aşk, tutku içeren dansta kadın erkeği kışkırtır. Romantik bir dans olan Rumba'da kalça hareketleri de önemlidir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır