kapat

21.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Şeker hastalarına yardım kampanyası
TÜRKİYE Diabet Tedavi ve Eğitim Vakfı tarafından depremden etkilenen bölgelerde bulunan diabet hastalarının tedavilerinin aksamaması için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde Vakıf bölgeye önemli miktarda ilaç gönderiyor. Afet bölgesine insülin göndermek isteyen diabetliler ve yardımseverlerin, insülin bozulmadan, soğuk hava zinciri içinde gerekli yerlere ulaşması için şu telefon numaralarına başvurmaları istendi:

Kadıköy Diabet Merkezi- 0216 368 78 11,

Bakırköy Diabet Merkezi-Tel: 0 212 542 88 56, Çapa Diabet Merkezi-Tel: 0 212 58 58

Depremden kaçarken
ORDU'NUN Ünye İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında, Düzce'de meydana gelen depremde göçük altında yaralı olarak çıkarılan 5 kişi Trabzon'a götürülürken hayatını kaybetti. Düzce'den Trabzon'a gitmekte olan 41 DU 240 plakalı Ahmet Yılmaz yönetimindeki otomobil, hatalı sollama sonucu, karşı yönden gelen Erhan Yalçın'ın kullandığı 53 K 1080 plakalı kamyonla çarpıştı. Kazada otomobilde bulunan ve Düzce'de göçük altından kurtarılan Zeki Yomralıoğlu, Tülay Yılmaz, Havva Yomralıoğlu, Hasan Kırali ile otomobil sürücüsü Ahmet Yılmaz hayatlarını kaybettiler. Kazada 2 kişi de hafif yaralı olarak Ünye Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
ENGİN ÖZKURT (SHA)

Sardı korkular!
DEPREMİN sadece fiziksel olarak değil, ruhsal açıdan da insanları etkilediğini belirten Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özkan Kobak vatandaşları uyardı: "Deprem sonrası psikolojik durumunuzu ciddiye alın, özellikle de çocuklarınızı televizyonlardaki travmatik görüntülerden uzak tutun" Dr. Kobak, görülen ruhsal rahatsızlıkları şöyle sıraladı:

* Depremi çağrıştıran olaylarda yoğun sıkıntı duyma, aşırı tepki gösterme,

* Dalgınlık, ruhsal tepkisizlik, afallama,

* Çevreyi yabancı bir yermiş gibi hissetme,

* Depremi sık sık rüyada görme,

* Uykuya dalmada zorluk, huzursuzluk,

* Öfke patlamaları, konsantre olamama,

* Deprem sonrasındaki olayları hatırlayamama,

* Depremden sonra artık bir geleceğinin kalmadığını, olağan bir yaşamının olmayacağını düşünme.

Toplumsal dayanışma, kendini hayatın normal akışına bırakma gibi davranışlar, bu tür belirtilerden kurtulma konusunda etkili. Ancak belirtilerin uzun sürmesi halinde uzman psikiyatristlere danışılması şart.

Sınavlar iptal
İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bazı ilçelerde öğretmen alımları için yapılacak başvuru tarihinin ertelendiği bildirildi. Ortaöğretim kurumlarında okul dışından bitirme, bekleme, sorumluluk ve bütünleme sınavları ise 6-10 Eylül 1999 tarihlerine alındı. 23-31 Ağustos 1999 tarihleri arasında Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal ve Şişli ilçelerinde öğretmen alımları için yapılacak başvurunun, Bakanlar Kurulu kararıyla Afet Bölgesi ilan edilen Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde 26 Ağustos-3 Eylül 1999 tarihleri arasında yapılmak üzere ertelendiği kaydedildi.

ALİ BALCI (SHA)

Ağır hasarlı bina yeniden yapılacak
BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı'na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından afet bölgelerinde ön hasar tesbitine başlandı. Bakanlık yetkilileri 270 teknik ve uzman, 128 mühendis ve 89 teknik personelle deprem bölgelerinde çalışmalara başladıklarını belirterek, toplam 745 personelinin de teyakkuz halinde olduğunu bildirdiler. Bakanlık yetkilileri, ön hasar tesbitinin yanısıra deprem bölgelerinde geçici iskan yarleri belirleme çalışmalarına başlandıklarını da ifade ederek ağır hasar görmüş binaların yeniden yapılarak hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladılar. Bakanlık yetkilileri, ağır, orta ve az hasarlı binaların belirlenme çalışmalarının ardından yapılacak çalışmaları şöyle sıraladılar:

- Bu binaların hak sahipleri tesbit edilecek.

- Resmi ve özel binaların kesin hasar tesbitleri yapılacak. İlgili kuruluşlara ve kişilere duyurular yapılarak hak sahipleri bulunacak.

- Yıktırılması gereken binalar teknik bilirkişler tarafından belirlenecek ve en kısa zamanda yıkımına başlanacak.

- Az hasarlı bina sahiplerine ayni para yardımı yapılacak.

- Orta hasarlı binaların yeniden onarılabilmeleri için rehabilitasyon çalışması yapılacak.

- Ağır hasar görmüş binalar ise tekrar yapılarak hak sahiplerine teslim edilecek.

Mahkumlar enkaz kaldırıyor
KURTARMA ve enkaz kaldırma çalışmalarına katılma talepleri Başbakanlık Kriz Merkezi tarafından reddedilen açık cezaevlerinde kalan mahkumların, depremde yerle bir olan Adapazarı Adliyesi'nin enkazını kaldırma çalışmasında görev alamalarına karar verildi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün talimatıyla Adapazarı'na gönderilen 68 mahkum, adliye binasının enkaz kaldırma çalışmasına dün sabah erken saatlerde başladı. Afyon, Bursa, Bolu ve Eskişehir açık cezaevlerinden Adapazarı'na gelen mahkumların inşaat konusunda deneyimli kişiler arasından seçildikleri öğrenildi. Felakette tamamen yıkılan adliye binasında deprem sırasında sadece gece bekçisinin bulunduğu ve öncelikli olarak bekçinin kurtarılmasına çalışılacağı bildirildi. Enkaz kaldırmada görev alan mahkumlar, beton blokların altında kalan binlerce dava dosyasına da uluşmaya çalışacaklar. Mahkumların yıkılan diğer binaların enkaz kaldırma çalışmalarına da katılmaları bekleniyor.

Bölgeye polis desteği
BÖLGEDE dört gündür çalışan emniyet kuvvetlerinin oldukça bitkin düştüğü gözönüne alınarak yurt genelinde oluşturulan takviye 400 polisten oluşan birlikler, deprem bölgesine sevk edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen yazılı emirle görevlendirilen ekipler Van, Hakkari, Kars ve Şırnak gibi personel zaafiyetinin olmaması gereken hassas yerler haricindeki tüm illerden toplandı. Emniyet Genel Müdür Vekili Turan Genç'in talimatıyla bölgeye kaydırılan 47'si "Yunus" olmak üzere 123 ekip, kargaşayı önlemekle görevlendirildi. Kurtarma çalışmalarının güven ortamında yapılması için APK Daire Başkanlığı'ndan ve Polis Teftiş Kurulu'ndan üst düzey yetkililer de bölgeye görevlendirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm personelin izinlerini ise ikinci bir emre kadar kaldırdı.

Kuş uçunca Elif kurtuldu
YALOVA'NIN Çınarcık ilçesinde göçük altında kalan bir genç kız, enkazın altından çıkan kuş sayesinde yeniden hayata döndü. Kuşun çıktığı yeri gören kurtarma ekipleri, hemen enkazın o bölümünde çalışmalarını yoğunlaştırdı. 12 saatlik titiz bir çalışmanın ardından 14 yaşındaki Elif, 80 saat altında kaldığı beton yığınlarının altından sağ olarak çıkarıldı. Veli Göçer Arsa Ofisi tarafından yapılan binanın altında kalan Elif'in vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu açıklandı.

UNICEF de geliyor
BİRLEŞMİŞ Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Türkiye'ye bir ekip gönderip depremin çocuklar üzerindeki etkisini araştıracak. Deprem bölgesine 27 tonluk tıbbi malzeme ve gıda yardımı yapacağını açıklayan örgüt üyeleri, Türk çocuklarının felaketin ruhsal etkisiyle başa çıkmalarına yardım etmek için uzun dönemli bir plan geliştirileceğini belirtti. UNICEF'in klinik çocuk psikoloğu Ingrid Leth, "Aileler korkularını çocuğa yansıtmamalı" dedi.

Tam 6 hayat kurtardı
KENDİ eğittiği köpeği ile İzmit'e gelen veteriner hekim, enkaz altından 6 kişiyi sağ kurtardı. Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde asistanlık yapan Ersel Yıldırım, deprem haberini duyar duymaz otomobiline atladı ve depremden en çok zarar gören İzmit'e geldi. 5.5 yıl boyunca enkaz çalışmaları için yetiştirdiği köpeğini de yanına alan Yıldırım, kurtarma ekiplerine büyük destek veriyor.

Vedat TAŞTEKİN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır