kapat

21.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ürperten açıklama
BM konuşunca daralmış yüreğimiz daha bir sıkıştı. Aklımıza getirmek istemediğimiz rakam başımıza geldi: Enkaz altında 35 bin can var. Canlı kalanların ise Salı'ya kadar zamanları...

Felaketin üzerinden 5 kara gün geçti. Bugüne dek 10 bine yakın ceset çıkarıldı yıkıntılar arasından. Ancak daha kaç canın enkaz altında bulunduğunu ise bilemiyoruz. Dün bu konuda Birleşmiş Milletler'den hepimizin 'yüreğini sıkan' bir açıklama açıklama geldi.


BM İnsani İşler Avrupa Bölge Bürosu (OCHA) Başkanı Sergio Piazzi, enkaz altında 35 bin kişinin bulunduğunu söyledi ve bu rakamın kaynağı olarak da Kriz Merkezi'ndeki Türk yetkilileri gösterdi. Bu rakamın enkaz altındaki ölü ve sağ insanları kapsadığını söyleyen Piazzi, yıkıntıların altında kaç kişinin sağ bulunduğunun ise kestirilemeyeceğini belirtti.

Yine de yüreğimize bir parça su serpecek bir açıklama yaptı Sergio Piazzi. Dedi ki; "Pazartesi ve salı gününe kadar birçok insanın enkaz altından sağ çıkma şansı bulunuyor." Ve kurtarma çalışmalarının hala devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Tüyler ürpertici bu açıklamadaki rakamın doğru olması durumunda facianın boyutlarının tahmin edilenden çok daha büyük olduğu ortaya çıkıyor.

"İşimiz kurtarmak"
BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Piazzi'nin başında bulunduğu İnsani İşler Bölge Bürosu'nun (OCHA) İstanbul temsilcileri ise rakam vermekten kaçınırken, Dışişleri Bakanlığı kaynakları bu açıklamının gerçeği yansıtmadığı görüşündeler. Ancak yetkililerin şimdiye kadar net rakam vermemesinin altında rakamın büyüklüğünün kamuoyunda büyük endişe yaratacağı düşüncesinin bulunduğu da ileri sürülüyor.

Hasar tahminlerin üstünde
Deprem bölgelerinde ağır hasar görmüş evlerin çokluğuna ve bunlardan çok az bir bölümüne henüz ulaşılmış olmasına dikkat çeken kaynaklar, kaba bir hesaplama ile tahmin edilenin kat kat üstünde bir rakama yaklaşılacağını belirtiyorlar.

OCHA'nın İstanbul'da görev yapan yetkilileri de rakam telaffuz etmekten kaçınırken, "Bizim işimiz saymak değil, hayat kurtarmak" değerlendirmesinde bulundular.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır