kapat

21.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ek para arayışı başladı
Deprem felaketi için ekonomide özel gelir arayışı başlatıldı. Katkı payı ve ek vergi formülü gündemde

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA - Deprem felaketinin ülke ekonomisinde yarattığı ağır hasarın hızla giderilmesi için ekonomi yönetiminde "süper gelir" arayışı başlatıldı. Ekonomi bürokratları, özel katkı payı ve ek vergi formülünü gündeme aldı.

Depremin mali boyutunun ortaya çıkarılmasından sonra 2000 yılı ekonomik hedeflerinin de değiştirilmesi olasılığına karşı alternatif senaryolar hazırlanacak.

Maliye Bakanı Sümer Oral, depremin neden olduğu ekonomik kaybı henüz hesaplamadıklarını, birinci önceliğin enkaz altındakilerin çıkarılması ve deprem bölgesindeki mükelleflere vergi kolaylığı getirilmesi olduğunu söyledi. Oral, "Şu anda uluslararası yardımları koordine etmeye çalışıyoruz" dedi.

2000'e olağanüstü
Maliye yönetimi, 2000 yılı bütçe hazırlıklarını da sürdürüyor. Kuruluşlardan gelen ilk teklifler üzerinden yapılan hesaplamalar, 2000 yılı için 60 katrilyon liralık bütçe ortaya çıkardı. IMF ile varılan ön mutabakat gereği 2000 yılı bütçesinin 45 katrilyon lirayı geçmemesi gerekiyor. Ancak deprem yaralarının sarılması zorunluluğu bütçe harcamalarını arttırmayı zorluyor.

Maliye yetkilileri, 2000 bütçesinde deprem felaketinin yarattığı tahribat dikkate alınarak Karayolları, DSİ, Köy Hizmetleri gibi yatırımcı kuruluşlarla Sağlık Bakanlığı'na ödenek takviyesi yapılması gerektiğini belirttiler. Aynı şekilde Afetler, Belediyeler ve Deprem Fonu'na da özel ödenek konulucak.

Ek kaynak arayışı
Maliye yönetimi ayrıca, Afetler ve Deprem Fonu'na kaynak temini için sabit katkı payı uygulamasına geçilmesi için araştırma yapıyor. Bu yöntem benimsenirse tıpkı 8 yıllık temel eğitimde olduğu gibi imar amaçlı fonlar için de tekel mamullerinden, talih oyunlarından, mobil telefonlardan kesinti yapılması gündeme gelecek.

Ayrıca, 1994 Ekonomik Krizi'ndeki gibi ek vergi getirilmesi de seçenekler arasında bulunuyor.

Vergi borçlarının silinmesi gündemde
Malİye Bakanlığı, deprem bölgesindeki vergi borçluları için envanter çalışması başlattı. Bu ay içinde verilecek vergi beyannameleri ve bunlara ilişkin vergi ödemelerini erteleyen Maliye Bakanlığı, bölgedeki geçmişe dönük vergi borçları için de tespit¨ere girişti. Bu tespitler sonunda daha çok arazi vergilerinde sözkonusu olan ve depremden etkilenen mal varlığı ile doğrudan ilgisi bulunan vergi borçlarının terkini (silinmesi) gündeme gelecek. Bu çerçevede, yıkılan binalara ilişkin bir vergi borcu bulunuyorsa, bunların silinmesi yoluna gidilebilecek. Başta gelir ve kurumlar olmak üzere diğer vergilerle ilgili terkin işlemi için ise kanuni düzenleme gerekiyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Erzincan depremi sonrası yöre mükellefleri için bu yönde bir kanun çıkarıldığını ve vergi borçlöarının bir kısmının terkin edildiğini ifade ettiler. Maliye Bakanlığı, deprem bölgesindeki kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları ile bölgedeki yaraların sarılmasına dönük çalışmalar için bütçe imkanlarını seferber etti. Yetkililer, Afet İşleri, Karayolları ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığı'nın depremle ilgili harcamalarına dönük ödenek taleplerinin hemen karşılandığını belirttiler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır