kapat

13.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Erkeklerin dikkatine! Kişilik bozukluğu cinsel iktidarsızlığa neden oluyor
Kendini ifade etme zorluğu, onaylanmama endişesi, reddedilme korkusu, eleştiriye karşı hassasiyet ve ilişki kurmada zorluk gibi kişilik bozuklukları cinsel iktidarsızlığı belirliyor.

Burcu KILIÇ

Dr. Mustafa Güveli tarafından hazırlanan ve tez danışmanlığını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli'nin yaptığı "Sertleşme Bozukluklarında Kişilik Özellikleri" konulu uzmanlık tezinde, iktidarsızlık ile kişilik özellikleri-bozuklukları arasındaki ilişki irdelendi.

Söz konusu çalışmaya "sertleşme bozukluğu" şikâyetiyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Cinsel İşlev Bozuklukları Polikliniği'ne başvuran 33 hasta alındı. Kişilerin dünyayı, kendilerini ve yaşadıklarını algılamalarının kişilik özelliklerine göre değişmesi göz önünde bulundurarak, araştırma kapsamındaki kişilerin kişilik özelliklerini çeşitli testlerle araştırıldı.

Histerik, takıntılı, kaçıngan...
Test sonucunda, sertleşme bozukluğu yaşayanlarda yüzde 18.2 oranında "histerik" kişilik bozukluğu, yüzde 21.2 oranında "kaçıngan" kişilik bozukluğu ve yüzde 15.2 oranında "takıntılı" kişilik bozukluğu görülürken, yüzde 30.3 oranında hastaya hiçbir kişilik alanında bozukluk tanısı konulamadı.

Ancak depresyon, histeri, paranoya ve şizofreni alt testlerinin değerleri, topluma göre ileri derecede anlamlı olarak yüksek bulundu. Araştırmada şu görüşler dile getirildi: "Sonuç olarak, kişilik bozukluklarının, sertleşme şikâyeti ortaya çıkmasında, devam etmesinde ve tedavilerinde direncin ortaya çıkmasında ileri derecede etkili olduğu söylenebilir. Sertleşme bozukluğu yakınması ile başvuran kişilerde tedavi planlaması yapmadan önce veya davranışçı terapiye başlamadan önce kişilik özellikleri ve bozukluklarının araştırılması yararlı olacaktır. Bu kişilerde bulunan kendini ifade etme zorluğu, onaylanmama endişesi, reddedilme korkusu, eleştiriye hassasiyet ve ilişki kurmada zorluk gibi sorunlar hâlledildikten sonra, standart cinsel terapilere geçilmesinin daha yararlı olacağı göz önünde bulundurulmalıdır."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır