kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Pİtukyalar ya da yönetici kadın topluluğu üzerine (1)...


Geçen yazımızda yönetici kadınlar üzerine döktürürken, bunların genelde Akrep ve Aslan burcundan çıktığını da belirtmemiz üzerine Yayın Yönetmenimiz Seda Hanım bize pek bir çatmışlar(!); bakalım bu yazı dizimizden sonra hâlimiz n'olacak...

Ama ben maalesef, gerçekleri (!) ve yalnızca gerçekleri yazmak için burdayım. Akrep kadınlarının hoşuna gitmese de bu böyle.

***

Pitukyalar, ilk önce Amerika'da, İngiltere'de ve Fransa'da, son 15 yıldır da Türkiye'de görülen yeni bir canlı türü. İlk bakışta "memeliler familyası"ndan geldikleri derhal anlaşılan bu tür hakkında, henüz ciddi bir inceleme yok. Tek inceleme, tarafımdan yapılan ve kitap olarak basılan Pitukyalar hakkındaki eserdir. Bu dizimizde de bu eserden bazı bölümleri aktaracağım. Kadın olarak bilinen ve memelilerin insana en yakın türü olarak dünya sahnesinde arz-ı endam eyleyen ırkın gelişmiş bir türüdür Pitukyalar. Pitukya adı da zaten ilk önce bu türün ilk görüldüğü ABD'de konulmuştur. Kelimelerin açılımı ise söyledir:

- P: Presentable (Düzgün görünüşlü)

- I: Irreducable (Sayıları azaltılamaz, indirgenemez)

- T: Tatler (Dedikoducu ve Güney Amerika'da yaşayan bir çulluk türü)

- U: Urban (Kentli, nazik, kibar)

- C: Conservative (Tutucu); Türkçe'de "C"yi "K" okuyoruz

- Y: Young (Genç)

- A: Amazon (Erkekleri yalnızca üreme için kullanan ve topluluk hâlinde yaşayan savaşçı kadın)

***

Görüldüğü gibi Pitukyaların, Yuppie ya da Yuffie'lere benzer tanımsal özellikleri bulunsa da aslında tamamen nev-i türüne münhasır yaratıklardır. Eserimizin ilerleyen bölümlerinde, bunları tanıdıkça, siz de bana hak vereceksiniz ya da ölümcül zehrinizle hayatıma son vermeyi tercih edeceksiniz...

Pitukyalar nerde yaşar?
Pitukyalar, hemen her tür ofis, medya kuruluşu, reklam ajansı, vb. yerlerde küçük topluluklar hâlinde yaşar, diyet kola ve dedikodu ile beslenirler. Anavatanları tüm büyük kentlerdeki ofislerdir. Ancak KİT'lerde ve TRT benzeri kuruluşlarda yaşayanlara da, yer yer rastlanır. Yazları deniz aşırı ülkelere, kışları ise 15 günlüğüne karlı kayak merkezlerine göçerler. Ama ofis dışında fazla yaşayamazlar. Ancak üreme dönemleri gelip de, belirli bir süre "ev"lerinde yaşamaya mecbur kaldıkları durumlarda, çok geç kalınmadan ofislerine intikalleri sağlanırsa, yeniden hayata dönebilirler.

Pitukyalar diğerlerinden nasıl ayırt edilir?

Pitukyalar, kendilerine çok benzeyen öteki türdaşlarıyla birlikte yaşadıklarından, onları ilk bakışta ayırt etmek biraz zordur. Ayrıca, ilk bakışta göze çarpmaları gerekiyorsa da çarparlar. Yani günün modası neyse, ona göre karar verirler. Birinci görüşmeden sonra insanda "çok mu güzel; yoksa pek de güzel değil mi acaba" tereddütü yaratırlar. Güzel görünmeyi iyi becerirler, sadece "hoş" olarak anılmayı kibar bir hakaret sayarlar. Fakat Pitukyalar genel olarak ÇOK GÜZEL değillerdir, bu nedenle büyük bir azimle güzel görünmenin tüm sırlarını öğrenirler, bilirler ve uygularlar. Çok şık da değillerdir. Örneğin bir ofise girdiğinizde ilk gözünüze çarpan ÇOK ŞIK / ÇOK GÜZEL bir kadın asla bir Pitukya olamaz. Çünkü Pitukyalar arasında çok şık olmak, kesinlikle "out"tur. Çok güzel olmadıkları için de, çok zekidirler. Kombinasyon bilirler. Kalite, uyum, hoşluk ve çeşit yaratma becerisi, Pitukya şıklığı için yeterlidir, gerisi olsa olsa "diğer sonradan görme, az eğitilmiş, zavallı güzel kadınların yapabileceği şeylerdir..."

Haftaya: "Pitukyaların ofis yaşantıları..."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır