kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


LPG Derneği tüplerimizin bekçisi

Üretici firmaların üye olduğu LPG Derneği, kaçak dolum yaparak tüketiciyi aldatanları tespit ediyor, mahkemeye veriyor ve ceza almasını sağlıyor

Özellikle Güneydoğu Anadolu, Çukurova, Doğu Karadeniz ve İçanadolu Bölgesi'nde tüplere kaçak dolum yapılması çok yaygın. Piyasadan elde ettikleri veya tüketiciyi aldatarak topladıkları boş Aygaz, İpragaz veya Ocakgaz tüplerini, ne olduğu belirsiz gazla, emniyet kurallarına dikkat etmeden doldurup (çoğunla eksik doldurarak) satan bazı suistimalciler hem bizlerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor, hem de haksız rekabet yaratıyor.

Aygaz, İpragaz, Ocakgaz, Totalgaz, BP (Petgaz, Deltagaz), Karadeniz Tüpgaz, Erciyesgaz, Sihirgaz gibi pazarın yüzde 85'ini elinde bulunduran 18 şirketin üye olduğu Türkiye Likit Petrol Gazcılar Derneği, tüketicinin korunması ve can güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir hizmet veriyor.

Derneğin Genel Sekreteri Yılmaz Cömert, sektörün dayanışması ve tüketiciye hizmet amacıyla kurulan derneğin yaptığı uygulama hakkında şu bilgiyi veriyor:

Mesai sorunu
"İhbar veya şikayetle bildirilen tesislerde korsan dolum yapıldığını belirliyor ve mahkemeden, kaçak dolum yapıldığı bu yolla haksız rekabete yol açtığı ve haksız kazanç sağladığı konusunda tespit istiyoruz. Mahkemenin kararını sanayi ve ticaret il müdürlüklerine bildiriyoruz ve haklarında işlem yapılıyor. Aralarında 1997 yılından beri 22 defa ceza alan firmalar var.

Artık adli makamlar bizden bıktı. 79 ilde sanayi ve ticaret müdürlüğü mevcut. Denetimleri onların yapması gerekir ama eleman yetersizliğinden yapamıyorlar."

Korsan dolumla ilgili faaliyetleri Enerji Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TSE'nin takip ettiğini belirten Yılmaz Cömert, "İllegal faaliyetleri takip edecekseniz mesai saatleri dışında da kontrol yapmalısınız. Korsan dolumcular mesai saatleri dışında, gece çalıştığı için resmi kurumların elemanları tarafından yakalanamıyor" diye yakınıyor.

İhbarcı şirketler

Korsan doluma karşı bütün şirketlerin ihbarcı, uyarıcı bir görev üstlendiğine işaret eden Cömert, resmi merciilerde çalışanların yapması gereken görevleri derneğin ve üyelerin yürüttüğünü söylüyor.

Korsan dolum yaptığı tespit edilen firmanın gaz tahsisleri Enerji Bakanlığı tarafından belirli bir süre veya oranda (1 ay, yüzde 30 veya yüzde 50) kesiliyor.

Biz tüketicilere düşen görev ise can güvenliği ile doğrudan ilgili olan LPG konusunda biraz daha dikkatli olmak.

* Tüpünüzü daima yetkili bayiden alın

* Sorun yaşadığınızda üretici firmaya bildirin.

* Tüpü koyacağınız yerde havalandırma imkanı olsun.

* Tüp ile bağlandığı cihaz (ocak, fırın gibi) arasındaki hortum bağlantısı 1.5 metreyi geçmemeli. Eski, çatlak hortumu yenisiyle değiştirin.

* Hortumun dedantöre ve cihaza bağlantılarında kelepçe kullanılmalı.

* Cihazın yakınında kolayca yanabilen kağıt, plastik, tül perde gibi maddeler bulunmamasına dikkat edin.

* Tüpün, ısınmasına yol açacak güneş ışınlarından, radyatör, soba gibi ısıtıcılardan korunması gerekir.

* Tüp, bağlandığı cihaz seviyesinden daha aşağıda bulunmalı ve dik durmalı.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır