kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Reformun ilk adımı bile etkili

Önceki hafta sonundan başlayan olumsuz hava manipülasyon iddiaları, Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel'in istifası ve nihayet Hazine'den sorumlu Bakan Uluğbay'ın intihar girişimi piyasaları iyice gerdi.

İntihar olayının yaşandığı Salı gecesinden sonra Çarşamba günü borsa dip yaptıktan sonra döndü, faizler de gevşemeye başladı.

IMF-Türkiye ortak açıklamasında mali konsolidasyon sözünün yanlış anlaşılması normal kar realizasyonunu panik satışlara döndürmüştü. 2 Temmuz Cuma günü seans içinde 5.253 puanla en yüksek noktasında olan fiyatlar 7 Temmuz Çarşamba günü 4542 puanla dip yaptı ve üç günde yüzde 13.53 değer kaybetti. Çarşamba günkü dip noktasına göre borsanın son iki gündeki değer artışı da yüzde 12.91'i buldu.

Zaten hafta başında IMF ile stand-by anlaşmasına karar verilmesinin ve bunun gereklerinin yerine getirilmeye başlanmasının yarattığı ortam içinde Merkez Bankası faizleri üç puan aşağı çekmişti. Bu havaya cuma günü sosyal güvenlik reformunun bakanlar kurulundan geçmesi ve memur maaş zammının yüzde 20 olarak belirlenmesi eklendi. Her iki karar da IMF ile anlaşmaya hazırlık ve istikrar programıyla uyumlu olduğu için piyasalara doping etkisi yaptı. Çarşamba dönen eğilimler Cuma günü iyice hız kazandı. Faizler haftalık bazda 6 puan düşerek yüzde 97.5 seviyesine indi. Borsa ise yüzde 5.5'luk artışla 5.128 puana yükseldi.

3 Reformun etkisi- Sosyal güvenlik reformu piyasaları ve ekonomiyi çok olumlu etkileyebilecek bir olay. Reform gerçekleşme yolunda ilerledikçe olumlu etkilenme de devam edebilir. Tarım reformunun gündeme getirilmesi ve özelleştirmeye ivme kazandıracak uluslararası mahkemenin kabulü için hazırlıklar yapılması Türkiye'nin IMF ile anlaşma yolunda hızla ilerlediğini gösterecek. Bu da mali piyasalarda tıpkı seçimden önceki etkiye benzer bir etki yaratabilecek.

Seçim sonrasındaki bütün iyimser gelişmeleri satın alan piyasalar hükümetin kurulmasıyla satışa geçmişti. 13 Mayıs'tan bu yana devam eden durgunluk süreci ikinci ayına varırken, yeni bir ivme kazanması için biraz daha zamana ihtiyaç duyabilir. Hükümetin IMF ile anlaşma yolunda ilerleme hızı ve kararlılığı mali piyasalardaki bu ivmenin zamanını belirleyecek.

3 Vurgun olayı- Bilen de yazdı, bilmeyen de. Bir kör düğüşüdür gitti. Belki tartışmaya devam ettirmek isteyenler çıkacaktır. Ama olaya, bu piyasaları denetlemekten sorumlu kamu kurumu olan SPK noktayı koydu.2 Temmuz günkü işlemlerde manipülasyona rastlanmadığını açıkladı.

3 İşlem kayıtları herkese açık
Borsa işlemleri elektronik ortamda yapılıyor. Her şey kayıtlı. Her gün yapılan işlemler basılı olarak Borsa'nın kütüphanesinde saklanıyor. Bu günlük işlem defterleri aracı kurumlarda da var. SPK'nın denetiminden kuşku duyan varsa Borsa'da veya herhangi bir aracı kurumda o güne veya daha önceki günlere ait 100'lerce sayfalık işlemleri inceleyebilir.

Elbette bu konuda bilgisi varsa.

Çünkü burası sermaye piyasası. İnceleme yapmak, borsa hakkında yazı yazmak, borsada yatırımcı olmak, borsada arz yapmak asgari bir bilgiyi gerektiriyor.

Sonuç - "Çok bilenin gözünü seveyim, hiç bilmeyenin yine gözünü seveyim; yarı bilmeyenden Allah saklasın"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır