kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Cezanın cezası ve trafik polisi

Adamın birisi, eşiyle birlikte giderken trafik polisi durdurup, ehliyet ve ruhsatını istemiş. Trafik polisi ruhsatı incelerken adam dayanamayıp sormuş;

- Affedersiniz memur bey, bir kural hatası mı yaptım?

- Evet, emniyet kemerinizi bağlamayı unutmuşsunuz.

Tam o sırada eşi müdahele etmiş.

- Memur bey, siz bu adamı bilmezsiniz. Ben ne dersem her zaman tersini yapar. Bir türlü beni dinlemez. Daha evden çıkarken emniyet kemerini bağla dedim. Sırf ben dedim diye bağlamadı. Biraz önce köşeyi dönerken yine uyardım. Bak emniyet kemerini bağla dedim, inat etti yine bağlamadı. Siz bu adamı bilmezsiniz öyle inat öyle inat ki, bir türlü beni dinlemez. Ona dedim ki, birazdan trafik polisi karşımıza çıkarsa, ya bizi durdurursa ne yapacaksın? İşte dediğim oldu. Ödesin de cezayı aklı başına gelsin. Beni dinlemezse daha çok cezalar öder, çok perişan olur. İşte bu adam böyle bir adam evlendiğimizden beri beni bir türlü dinlemez. Öyle inat, öyle inat ki...

Trafik polisi, kadının daha fazla konuşmasına meydan vermeden, adama ehliyeti ve ruhsatını uzatmış;

- Beyefendi, buyrun ehliyet ve ruhsatınız, gidebilirsiniz. Size zaten Allah cezanızı vermiş. Bir de ben ceza yazmayım, cezanın cezası olmaz!..

Vergi yasalarında cezanın cezası
Fıkra böyle ama gerçekler farklı. Vergi yasalarında yapılan son değişikliklere göre, artık cezanın da cezası hatta onun da cezası olacak. Nasıl mı? Açıklayalım.

Vergi incelemesi sonucu 4 yıl öncesine ait 1 milyar liralık vergi ziyaı yani vergi kaybı bulunursa şu şekilde işlem yapılacak:

- Vergi aslı 1 milyar TL.

- Gecikme faiz 5 milyar 760 milyon TL.

(yıllık % 4 üzerinden 4 yıl)

- Vergi ziyaı cezası 3 milyar 380 milyon TL.

(1 milyar + 5 milyar 760 milyon / 2

Toplam 10 milyar 410 milyon TL.

İşte size cezanın cezası. Yeni yasaya göre, 1 milyar liralık bir vergi kaybının faturası 10 milyar 410 milyon lirayı buluyor. Hesaplama sırasında, vergi aslında gecikme cezası olarak yıllık yüzde 144 "gecikme faizi" uygulanıyor. Hemen ardından vergi aslı ile gecikme faizi toplamı esas alınarak, toplamın yarısı kadar "vergi ziyaı cezası" hesaplanıyor. Olay bununla da bitmiyor. Vadesine ödenmeyen "vergi ziyaı" cezasına ayrıca "gecikme zammı" uygulanması da öngörülüyor. Gecikme zammının oranı da yıllık yüzde 144. Vergi cezasının cezası konusunda, "kantarın topuzu" Maliye'ye doğru biraz fazla kaçmıştır. Topuzu biraz da vatandaşa doğru kaydırmak gerekiyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır