kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
200 kişinin katili
Başkent Freetown'un bir kaç kilometre dışındaki bir rehabilitasyon merkezi... 200 kişinin katili olan 12 yaşındaki Saidi artık burada yaşıyor...

Resimde görülen masum tavırlı çocuk henüz 12 yaşında. Halkın "Küçük Gaddar Albay" diye çağırdığı Saidi Kargbo'nun 10 yaşına geldiğinde öldürdüğü insan sayısının en az 200 ile 210 arasında olduğu söyleniyor. Kendisine sorulduğunda ise tiz çocuk sesiyle, "Sayılarını tam olarak bilmiyorum ama içlerinde iki de Katolik rahip vardı" diyor.

Saidi Kargbo, Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone'de iç savaş sırasında silahlı asiler tarafından ailelerinden zorla alınıp götürülen binlerce çocuktan birisi. Henüz 5 yaşındayken asiler tarafından kaçılmış 12 yaşına geldiğinde ise tam bir katil olup çıkmış.

Savaşın çocukları
Sierra Leone'de iç savaş çocukların da zorla elini kana buladı. Nüfusu 4.5 milyon olan 72 bin kilometre karelik ülkede 8 yıl süren savaş 50 bin kişinin ölümüne neden oldu. Nüfusun yarısı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Çocuklar elleri silah tutabilecek kadar büyüyünce yağmacılığa, şiddette sevkedildiler. Vücutlarına enjekte edilen kokain ile şartlandırılıyor, ürkekliği attıp adam öldürmeleri sağlanıyordu.

Bu savaş çocuklarından biri olan Saidi şimdi Kwasi Adarkwah'un yönettiği, başkent Freetown'a bir kaç kilometre mesafedeki bir rehabilitasyon merkezinde kalıyor. Merkez çocuk katilleri, yeniden çocuk yaşamlarına döndürmek, eğitmek, okutmak için çabalıyor.

Saidi'nin etrafı, temiz okul önlükleri giymiş arkadaşlarıyla çevrili. Bu okul çocuğuna bakınca yaptıklarını inanmak gerçekten zor oluyor. Saidi tenefüslerde, cıvıl cıvıl konuşan okul arkadaşlarından ayrı duruyor. Ailesi bulunmuş, ama zavallılar 200 kişiyi öldüren oğullarından korkuyorlar, artık onu geri istemiyorlar.

Saidi, dizlerinin üstünde oyuncak arabasını ileri geri iterken, "bana silah kullanmasını, AK-47 kullanmasını öğrettiler," diye anımsıyor. "Bazen başıma, bazen koluma kokain enjekte ettiler. Öldürme arzusu duyuyordum" diyor.

Ünü çok yaygın
Eski günlerde bu ülkeye gönderilen Nijeryalı bir barış gücü askeri Saidi'yi tanımış ve haykırmaya başlamış: Seni son gördüğümde başıma bir tüfek dayamıştın. Kendimi zor yana atıp kurtuldum..

Hastanede 4 yaşındayken kolu kesilmek zorunda kalan bir çocuk da onu tanımış, "Baba; işte kolumu kaybetmeme neden olan çocuk" diye onu göstermiş .

Bir taksi şoförü Saidi'yi uzaktan tanıyor; "Bu çocuk asilerin radyosunda konuşup, diğer çocukları da kendileriyle birlikte savaşmaya davet etmekteydi. Bu çocuk bir şeytan" diyor.

Şeytan mı, melek mi?
Saidi silahlı asiler tarafından aile yuvasından daha beş yaşındayken zorla koparılıp alınmış, oyuncaklarının yerine eline bir otomatik AK-47 silahı tutuşturulmuş.

Çok geçmeden de ismi halkının korkulu kabasanı haline dönüşmüş. Şimdi bu çocuk, melek gibi tavırlarına karşın, küçük vicdanının bilançosunda borçlar hanesinde öldürdüğü 200 kişinin vebalini taşıyor. Sierra Leoneli asiler şimdi kırsal alanda doğan çocukları toplamaya başlamış. Bunları kendi ihtiyaçları için çalıştırıyorlar. Dolayısıyla yüzlerce çocuğun geleceğinde potansiyel bir Saidi olma tehdidi hâlâ mevcut.

12 YAŞINDA ÇETE BAŞI
5 yaşındayken asiler tarafından kaçırılan Saidi Kargbo 7 yıl savaş eğitimi aldı. Batı ülkelerinde yaşıtlarının eline oyuncak arabalar tutuşturulurken o boyundan büyük bir AK-47'yi kucaklayıp atış talimleri yapıyordu... Bu eğitim semeresini verdi. Halkın "Küçük Gaddar Albay" dediği Saidi Kargbo 12 yaşına geldiğinde acımasız bir katil olup çıkmıştı. Ülkenin önemli karayollarından birinde emrindeki adamlarıyla baskınlar düzenleyen Saidi şimdiden 200 kişinin katili...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır