kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piştik
Geçen hafta ABD'yi kavuran sıcaklar Avrupa'yı esir aldı. İstanbul ise Lizbon'dan sonra en sıcak ikinci kent

Amerika'daki sıcaklar şimdi de Avrupa kıtasını kasıp kavuruyor. Avrupa'nın birçok kentinde hava sıcaklığı birden yükseldi. İngiltere'nin başkenti Londra'da hava 28 derece. Ancak yetkililer bir iki gün içinde ise sıcaklığın hissedilir şekilde düşeceğini ve yerini sağnaklara terkedeğini belirtiyorlar. Sıcaklık en çok Akdeniz ülkelerinden Yunanistan ve Portekiz'de hissedilir derecede arttı. Portekiz'in başkenti Lizbon'da dünkü sıcaklık 37 dereceye kadar yükseldi. İstanbul ise dün Avrupa'da Lizbon'dan sonra en sıcak ikinci kentti.

Bilim adamları, bu yılın yalnız Haziran ayı için yaptıkları istatistiklerde ortalama hava sıcaklığının 37.2'ye ulaştığını ve geçen yıla oranla 3.6 derece daha fazla olduğunu ortaya çıkardılar. Atina merkez alınarak Ege kıyıları dahil geçen Haziran ayında güneşin toplam 366 saat yansıdığı ve bunun geçen yıla oranla 59 saat daha fazla olduğu belirtildi.

Sel götürdü
Öte yandan Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'da dün aniden bastıran sağanak yağmur sele neden oldu. Yağmurlar sonrası 10 kişi kayboldu birçok mahalle ise boşaltıldı. Yağmurlar önceki gün akşam başladı ve sabahın erken saatlerine aralıksız devam etti. Belgrad'ın dışında Kragujevaç ve Cacak kentleri de sağnaktan etkilendi. Yağmurlar sonrası kullanılamaz hale gelen yerlerden biri de meteoroloji istasyonu oldu.

Avrupa'yı eriten hava Türkiye'de de yakıp kavuruyor. Turistlerin en çok tercih ettiği kent olan Antalya'da asfalt erimeye başladı. Hastaneler ise güneş çarpması vakalarıyla dolup taşıyor. Meteoroloji yetkilileri, sıcak havanın devam edeceğini belirtirken Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Taner Bumin, şu uyarıyı yapıyor:

Türkiye yanıyor
"Güneş çarpması, kalp krizi, nefes darlığı ve bayılma şikayetiyle çok sayıda kişi acil servisimize başvurdu. Çok fazla gerekmedikçe saat 10.00-16.00 arasında insanların evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Öğle saatlerinde güneş altında kalan vatandaşlar güneşin zararlı ışınlarının yaratacağı olumsuz etkenlerle cilt rahatsızlıkları yaşayabilir. Sıcaklarda vücut tuz ve su kaybına uğrar ve aşırı terleme meydana gelir. Tuz kaybını önlemek için sulu gıdalar almak ve bol su içmek gerekir."

Sıcaklarla ilgili yapılan tavsiyeler bu kadar da değil. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, sıcakların insanlarda sinirlilik, yorgunluk, tahammülsüzlük ve dikkat azlığı gibi depresyon belirtilerini ortaya çıkardığını hatırlatarak sıcakların etkisiyle öfkelenen biri karşısında toleranslı davranılması gerektiğini söylüyor.

Klima satışları patladı
Sıcaklık artınca klima üreticilerinin yüzü güldü. Bu yıl 150 bin adet satış bekleniyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması klima sektörüne yaradı. En büyük alıcı kitle olan turizmde yaşanan sıkıntılara rağmen klima satışları geçen yıla göre katlandı. 200 milyon liradan 1.5 milyar liraya kadar değişen fiyat aralığında satılan ve 20'nin üzerinde modeli olan klima satışlarındaki bu artış sektörün yüzünü güldürdü.

Geçen yıl 100 bine yakın klima satan sektör bu yılın daha ilk yarısında bu rakamı yakaladı. Firmalar yıl sonuna kadar 150 bine yakın bir satış bekliyor.

Aman dikkat!
Baymak'ın Ürün Sorumlusu Mustafa Medar Kılınç, artan klima satışlarından memnun olduklarını belirtti. Sektörde 100 civarında firma bulunduğunu belirten Kılınç, tüketicileri uyararak, "Bayi ve servis ağı gelişmemiş olan firmalar tüketiciyi mağdur edebiliyor. Bazı küçük firmalar da kalitesiz klimaları çok ucuza satıyorlar. Tüketicilerin klima alırken, servis, yedek parça ve kaliteye dikkat etmesi gerekiyor" dedi. Diğer dikkat edilecekler ise;

* Sessiz çalışma özelliği.

*Dikey ve yatay hava kontrol panelleri olması.

*Nem alma özelliği bulunması.

Nejdet ÇOKAN

Neslihan SÖZEN (SHA)

Bol bol terleyin!
Uzmanlar sıcaktan korunmanın en iyi yolunun bol bol terlemek olduğunu söylüyor. Amerikan Pennsylvania Devlet Üniversitesi uzmanlarından W. Larry Kenney, "Terleme hem kalbimizin çökmesini hem de beynimizin pişmesini engelliyor" diye konuşuyor. İnsan vücudunda 3 milyon ter bezi bulunduğunu söyleyen Doktor Kenney, "Bu ter bezlerinin her biri en yakın kılcal damardan su çekerek, derinin üst tabakasına gönderirler. Deri nemlendirilir ve serinletilir" yorumunu yapıyor. Deri yoluyla atılan ter, vücuttaki fazla ısıyı içeriyor. Ve insanda hemen serinlik duygusu uyanıyor. Ancak fazla terleme sonrası kan hacminde büyük düşüş yaşanıyor. Bu da vücutta su dengesizliğine yol açıyor. Uzmanlar özellikle yaşlıların gölgede oturması ve bol su içmeleri gerektiğini ifade ediyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır