kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bekledim de gelmedin..
İsterdim ki, dün bütün bir Saros Körfezi "deprem"i karşılamaya gelen insanlarla dolup taşsın. Fakat ne insanlar, ne de deprem geldi..

İlk gençlik aşkımın adı unutulmuş heyecanı ile bekledim. Rüzgârın atının yelesine sarılarak gelir sandım. Denizin ak köpüğünün bürümcüğüne bezenerek gelir sandım. Korudağı'nın çam ağaçlarının kokusunu boynuna dolayarak gelir sandım.

Yanılmışım.

Gelmediği gibi, varlığından bir işaret fişeği de ateşlemedi.

Bir işareti olsun gelmesinin, gelemediğinin, gelemeyişinin...

Bir işaret...

Dün sabah Hakan'ın, (ki kendisi Sabah Ulaştırma'dan üç gündür cefamızı çeken şoför arkadaşımız) boynuna bir arının acı öpücüğünü kondurana kadar...

Hakan'ın boynunda toplu iğne iriliğinde iki dudak izi arının. Üzerine de amonyağı basınca oldu mu sana evde kalmış bir kızın papucu büyüklüğünde bir yara!

Turizm mevsimi ya, Güneyli Sağlık Ocağı kapalı, beldenin tek dokturu da yıllık izinde.

Hakan, boynunun acısından kıvrım kıvrım kıvrılmakta. Apar topar Gelibolu Devlet Hastanesi'ne attık kapağı...

Teşhis, arıdan değil, amonyaktan birinci dereceden yanık!

Acil servisin genç doktoru ve hemşireler, "geldi" dediler, "haberiniz yok mu?" Anladım, meğer deprem çok önceden gelmiş...

Hastane, 7 metre kaymış bu yüzden.

Ben, söylenenlerin yalancısıyım.

Ama, gazeteci olarak her yazdığına da kanıt göstermek zorunda değil misin?

Başkalarının yalancısıyım

Süleyman Sabri Öznal, 15 ve 16 dönem Edirne milletvekili. Aynı zamanda barajlar yapan bir inşaat yüksek mühendisi. Köken olarak Dedeağaçlı. Aklı buradaki mal varlığından çok Dedeağaç'ta kalanlarda bu yüzden.

Öznal, bir hafta içinde bölgenin 500 milyar zarara uğradığını söylüyor. "Bu işi Yunanlılar yaptı" dedikten sonra ekliyor: "Yine bir hafta içinde 1600 dekar arazi el değiştirdi. Balıklar koktu, satamıyoruz."

Ben söylenenlerin yalancısıyım.

İstanbul Avcılar'da nalburiye işi yapan Ahmet Bey, Erikli'yi mekân tutanlardan. İlk kez 1987 yılında gelmiş, "ama" diyor "her geçen yıl bozuluyor Erikli. Deprem Erikli'ye yıllar önce geldi de, bunların haberi yok."

Ahmet Bey anlatıyor, onun yalancısıyım.

Erikli'ye gelenler daha çok İstanbul ve Edirne'den. İçinde sıcak suyu, elbise dolabı, sabunu, havlusu ve de sabah kahvaltısı olmayan bir "pansiyon" odası 15 milyon Törkiş lira. Buzdolabı dahil dayalı döşeli bir evin geceliği ise 10 milyon Türk lirası...

Bütün sokaklar tozdan geçilmiyor.

Daha nasıl "deprem" olsun.

1. Zelzele Festivali
İsterdim ki, dün yalnız Erikli, Uzunkum, Güneyli değil bütün bir Saroz Körfezi geleceği umulan "deprem"i karşılamaya gelen insanlarla dolup taşsın.

İstanbul'un, Çanakkale'nin, Tekirdağ'ın, Edirne ve Kırklareli'nin bütün insanları, ellerinde denizin ak köpükleri ve dağların çam kokularıyla, bir uçtan ötekine bütün Saroz Körfezi'nde bir insan zinciri oluştursunlar.

Böyle bir hayalle geçirdim önceki günün gecesini ve dünün gündüzünü...

Fakat deprem gelmedi.

Bu gece ise Erikli'den ayrılıyorum. Ben ayrılıyorum ama, Erikli halkı geceyi "Erikli 1. Zelzele Festivali" ile karşılayacak.

Umarım, bu bir başlangıç olur, "zelzele" de geleneksel festivallerimiz arasında yer alır.

Bu yıl, o kadar beklememe rağmen, deprem ile görüşemedik ama belki bu yeni ve geleneksel festivalimiz sırasında görüşebiliriz...

Diyeceksiniz ki, şu üç gündür yaşadıkların zaten bir "festival" değil miydi?

Olsun, ben beklemeye alıştım.

Depremi beklediğim gibi, festivali de beklerim. Sizi de beklerim efendim!

ADRES Mİ YANLIŞ?
KANADALI uzmanın öngördüğü gibi deprem Saros Körfezi dolaylarında gerçekleşmedi. Ancak, önceki gece saat 02.17 sularında Van'da, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre 3.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Van olarak saptanan depremde, can ve mal kaybının olmadı ancak, halk büyük bir panik yaşadı; birçok insan sokaklarda sabahladı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de saat 11.03'de 3.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Van'ın 120 kilometre doğusundaki Yüksekova-Başkale civarı olduğu; ilçede can ve mal kaybına yol açmadığı bildirildi.

REFİK DURBAŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır