kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maaş muhtırası
Yargı mensupları aylıklarının milletvekili maaşlarına endekslenmesini istedi. Kazan kaldıran hakim ve savcılar hükümete 6 Eylül'e kadar süre tanıdı

Ersin BAL/Ali Ekber ERTÜRK

Geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan Yargıtay eski Başkanı Mehmet Uygun'un "Vicdanla cüzdan arasında sıkıştık" uyarısına rağmen maaşları düzeltilmeyen hakim ve savcılar sonunda isyan etti.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le görüşen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Engin Doğu, asil üyeler Ergün Güryel, Hüseyin Demiröz, yedek üyeler Yalçın Kalay, Yekdil Yasun, Sezer Özyörük, Acar Oltulu, Kutay Uğur, yargı mensuplarının maaşlarının 6 Eylül tarihinde başlayacak olan yeni adli yıla kadar arttırılması için hükümete "muhtıra" verdi.

Vekil maaşına endekslensin
Yargı mensuplarının maaşlarının milletvekili maaşına endekslenmesini isteyen HSYK üyeleri, hakim ve savcıların maaş artışına ilişkin olarak hazırladıkları yasa taslağını da bir üst yazıyla birlikte Bakan Türk'e sundu.

HSYK üyelerinin hazırladığı taslak kabul edilirse, mesleğe yeni başlayan ve son yapılan maaş artışıyla 15 Temmuz tarihinde itibaren 280 milyon lira aylık alacak olan 8. derecenin 1. kademesindeki hakim ve savcılar milletvekillerinin ödenek ve yolluklarının toplam tutarının yüzde 35'i oranında maaş alacaklar. Bu durumda ellerine net 512 milyon lira aylık geçecek. 15 Temmuz itibarıyla 700 milyon lira aylık alacak olan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları ile Yargıtay ve Danıştay Cumhuriyet Başsavcıları ise taslağın kabul edilmesi halinde milletvekillerinin ödenek ve yolluklarının net tutarı olan 1 milyar 464 milyon lira maaş alacaklar.

Halka şikayet ertelendi
HSYK üyeleri, 1 Temmuz 1999 Perşembe günü Bakan Türk ile yaptıkları görüşmede, hakim ve savcıların sıkıntılarını kamuoyuna anlatmak için basın toplantısı düzenlemeye karar verdiklerini bildirdiler ve tepkilerinin yaklaşık 8 bin 500 hakim ve savcı adına olduğunu söylediler.

Yurt dışında bulunan HSYK üyesi Gürsoy Gönenç ile kurulun görüşüne katılmayan Reşat Şamiloğlu dışındaki sekiz HSYK üyesinin sürpriz ziyareti karşısında şaşkına dönen Bakan Türk, üyelerden basın toplantısını ertelemelerini rica etti.

Yargı mensuplarının ekonomik sorunu için elinden geleni yapacağını belirten Türk, HSYK üyelerinden maaş artışları ile ilgili bir tasarı hazırlamalarını da istedi. Bakan Türk'ün, "Basın toplantısını erteleyin" ricası üzerine HSYK üyeleri yargı mensuplarının ekonomik sorunlarının çözülmesi için makul bir süre bekleyebileceklerini, yeni adli yılın başlangıç tarihi olan 6 Eylül gününe kadar sorunun çözülmemesi halinde basın toplantısı düzenleyeceklerini söylediler.

Yeni adli yıla kadar gereken düzenleme yapılamadığı takdirde HSYK üyelerinin yeniden toplanarak basın toplantısıyla siyasileri halka şikayet etmenin dışında neler yapılacağını değerlendireceği öğrenildi.

Bakan Türk'ün yanından ayrıldıktan sonra yargı mensuplarının maaş artışına ilişkin taslak üzerinde çalışan HSYK üyeleri, milletvekili maaşına endeskli taslağı hazırlayarak 2 Temmuz Cuma günü bir üst yazıyla birlikte Bakan Türk'e sundular.

Sadece bir üye karşı çıktı
HAKİM ve savcıların maaş artışına ilişkin olarak HSYK üyeleri tarafından hazırlanan taslağın yanısıra Adalet Bakanlığı'nın da alternatif iki ayrı taslak hazırlayacağı öğrenildi. Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yargı mensuplarının maaşlarının iyileştirilmesine ilişkin taslaklar tamamlandıktan sonra konu Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak ve daha sonra TBMM'de görüşülecek.

Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı HSYK'nin doğal üyeleri.

Ancak maaşla ilgili basın toplantısı kararının alındığı toplantı, bu iki doğal üyenin dışındaki üyeler arasında yapıldı.

Asil ve yedek üyelerin tamamı bu karara katılırken, asil üyelerden Reşat Şamiloğlu, basın toplantısı fikrine karşı çıktı ve 8.500 hakim ve savcı adına bakanla görüşmeye giden heyete de katılmadı. HSYK üyesi Gürsoy Gönenç ise kurulun görüşünü benimsemesine rağmen yurt dışında olduğu için heyette yer almadı.

Taslak yasalaşırsa, mesleğe yeni başlayan 8. derecenin 1. kademesindeki hakim ve savcılar milletvekili maaşının yüzde 35'i tutarında aylık alacaklar. Bu durumdaki hakim ve savcıların eline net 512 milyon lira maaş geçecek.

HSYK üyelerinin hazırladığı maaş artışına ilişkin taslağa eklenen bir madde ile hakim ve savcıların maaşları otomotiğe bağlanacak ve milletvekili maaşlarına yapılan her zam yargı mensuplarının maaşlarına da aynı oranda eklenecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır