kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teknolojik kiracılar!
Sayıları hızla artan ATM cihazları ile cep telefonu baz istasyonları, evlerin bahçe ya da duvarlarını yıllık 5-15 bin dolar fiyatlarla kiralıyor

Gelişen teknoloji, bir avuç toprağı bile "değer" haline getirdi. Bankalar şube açmak yerine ATM cihazlarını yaygınlaştırınca, emlak sahipleri için 3 metrekarelik alanlar bile kira değeri taşımaya başladı. Teknolojik gelişmenin yarattığı bir başka kiralık alan da apartmanların çatı ve duvarları. Cep telefonu şirketleri de, uydudan sinyal alabilmek için gereken baz istasyonlarını binaların çatıları, bahçeleri ve hatta duvarlarına kurmaya başladılar.

Bu gelişmeden henüz birçok mal sahibinin haberi yok. Ama yakında olacak. Çünkü Turyap, 10 yıl önce kurduğu şirketi Turyap Expertiz A.Ş aracılığı ile, Ankara, İstanbul ve İzmir'de Nokia, Siemens ve Garanti Bankası için yer arıyor. Hem de öyle birkaç tane değil, en az 800 ayrı noktada.

Cep telefonları
Cep telefonlarının uydudan sinyal alabilmesi için binaların çatıları, yan duvar ya da bahçelerine küçük uydu cihazları yerleştiriliyor. Bu cihaz, 3 metre uzunluğunda bir demir aksam. Şu anda Nokia ve Siemens, süratle baz istasyonu kuruyor. Üçüncü GSM ihalesi de bu çalışmaları hızlandıran bir unsur.

Uygun bina bulunduğunda(Binanın sahibi de şirketi arayıp çağırabilir) firmanın teknisyenleri gelip sinyal ölçümü yapıyorlar. Bu ölçümler, binanın uygun olduğunu söylüyorsa, mal sahibi ile görüşme yapılıyor. Eğer birden fazla mal sahibi varsa alanı kiralayan şirket binanın onarım ya da sabit giderlerini karşılıyor. İki taraf şartlarda anlaşırsa, en az 5 yıllık bir sözleşme imzalanıyor. Binanın konumuna göre yıllık kira bedeli 5-15 bin dolar arasında değişiyor.

ATM cihazları
Banka kartlarının işlevlerinin giderek artmasının yarattığı bir sonuç da bankaların ATM cihzalarının yaygınlaşması. Benzin istasyonları ve alışveriş merkezlerinde yaygın biçimde kurulan ATM cihazları, bazı yerlerde yıllık 10 bin doları bulan kira getiriyor. Bu da mal sahipleri için yeni bir kazanç kapısı. En kötü yerin yıllık kirası bin dolardan başlıyor, 5 bin dolara kadar çıkıyor. ATM cihazlarının kurulabilmesi için 3-16 metrekare arasında değişen bir alana ihtiyaç var.

Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerin ATM cihazları için uygun olduğunu, istekli mal sahiplerinin (0212 249 55 77) numaralı telefondan şirketi arayabileceğini belirtti. Turyap, anlaşmanın sonucunda hem mal sahibinden hem de kiralayandan komisyon alıyor.

Beylikdüzü doğalgaz bekliyor
İstanbul'un en hızlı kentleşen bölgesi Beylikdüzü'nde konut sayısı 70 bine, oturma oranı yüzde 30'a ulaştı ama modern yaşamın gerekleri, bölgeye yavaş yavaş ulaşıyor. Yapılaşmanın 1990'da başladığı bölgenin su, doğalgaz, telefon ve yol sorunlarının tamamen ortadan kalkması, en erken 2001'de.

Beylikdüzü Kooperatifler Birliği Başkanı Ramazan Bezem, İSKİ'nin su bağlanması konusunda 1 ay sonrası için söz verdiğini belirterek, "Şu anda Emlakbank konutları ve Kavaklı Belediyesi dışındaki bölgelerde ihtiyaç taşıma suyuyla karşılanıyor. Ancak biz İSKİ'nin sözünü tutacağına inanıyoruz" dedi.

Bölgede yol inşaatlarının bittiği sitelerde doğalgaz için altyapı çalışması yapıldı, ancak İGDAŞ 2001'den önce doğalgaz veremeyeceğini açıklıyor. Kömür ya da fuel oil tercih etmek de çözüm değil, çünkü doğalgaza dönüşüm maliyetleri çok yüksek.

Ulaşım, şimdiden yaşanan bir sorun. Gelecekteki en önemli sorun olarak görülüyor. Bugünden sıkışan E5'in rahatlaması için TEM'den yan yollara giriş verilmesi, kavşakların araç trafiğine uygun olması gerekiyor. Belki de bütün bu eksikler, konut fiyatlarının ulaşılabilir olmasının nedeni. Bey-Koop Başkanı'na göre, tüm bunlar tamamlandığında fiyatlar da fırlayacak.

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır