kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kıyamet koptu
İran'da rejim aleyhtarı binlerce öğrenci sokaklara döküldü, polisle çatıştı: 7 ölü. Hatemi'ye yakın bir bakan istifa etti. Bakanı, rektör ve profesörler izledi.

İran'da son haftalarda mollalar ile ılımlılar arasında başlayan gerilim zirveye tırmandı. Üç gün önce başlayan gösterilerde polisin öğrencilere karşı şiddet kullanmasını protesto eden 12 bin kişi dün Tahran Üniversitesi önünde toplanarak ellerinde kanlı bir gömleği dolaştırdı. Grup, "Öğrenciler uyanın. Polis, kardeşinizi öldürdü" şeklinde sloganlar attı. Ilımlı Devlet Başkanı Muhammed Hatemi yanlısı Selam gazetesinin yasaklanması ve mollaların çoğunlukta olduğu parlamentonun basına yasaklar getiren kanunu kabul etmesinin ardından öğrenciler geçen Perşembe günü sokağa döküldü. Tahran Üniversitesi önünde toplanan 200 öğrenci yasakları protesto etmeye başladı. Tam gösteri dağılmış, öğrenciler yurtlarına doğru giderken, taşlı sopalı bir grup, gözyaşartıcı bombalarla öğrencilerin üzerine saldırdı. Tahran Üniversitesi'nin önü bir anda cehenneme döndü.

Hizbullah dövdü, polis seyretti
Aşırı dinci Ensar-i Hizbullah adlı örgütün destekçileri olan grup, binaların ve otomobillerin camlarını taşlamaya, öğrencileri de ellerindeki sopalarla dövmeye başladı. Molla yanlılarının saldırılarına müdahale etmeyen polis, Cuma sabaha karşı yurtlara baskın düzenledi. Birçok masum öğrenci göz altına alındı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 120 öğrenci tutuklandı ancak bunların çoğu serbest bırakıldı. Çatışmalarda yüzlerce öğrencinin de yaralandığı 7'sinin öldüğü öne sürüldü. Ancak ölüm haberleri resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Önceki gün de polisin öğrencilere tutumunu protesto etmek için gösteriler düzenlendi ve öğrencilerle polis yine çatıştı. Cuma akşamı İçişleri Bakanı Abdülvahid Musavi-Lari yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin, bakanlığın bilgisi dışında hareket ettiğini tüm öğrencilerin yurtlarına geri dönmelerini olayın suçlularının yakalanacağını taahhüt etti. Önceki gece yaklaşık 3 bin kişi polis kordonu altındaki yurtların önünde toplanarak öğrencilerini korumaya geldiklerini söylediler.

Bakan öğrencilerden özür diledi
Ve İran cumartesi sabahına Yüksek Öğrenim Bakanı Mustafa Muin'in istifasıyla uyandı. Hatemi'ye sunduğu istifa mektubunda "Güvenlik güçlerinin Tahran Üniversitesi'ndeki trajik olayı, üniversiteye saygı ve öğrencilerin gururunu hiçe sayarak cuma gecesi masum öğrencileri dövmesi kabul edilemez. Bu davranışı, toplumu kargaşaya sürüklemek, siyasi gelişmeleri sabote etmek ve İslam cumhuriyeti sistemini zayıflatmak amaçlı olarak yorumluyorum" sözlerine yer veren Muin öğrencilerden de özür diledi.

Dalga dalga istifalar başladı
Bu arada yaklaşık 5 bin öğrenci ve onlara katılan halk ile birlikte 12 bin kişiye ulaşan kalabalık, dün üniversite kampüsü önünde yeniden toplandılar. Kimi öğrencilerin kimliklerini saklamak için yüzlerini eşarplarla kapattığı dikkat çekti. Öğrenciler gösterilerini Tahran Emniyet Müdürü istifa edene kadar sürdüreceklerini açıkladılar. İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Tahran Üniversitesi dekanı, Hatemi'nin üniversite temsilcisi ve üniversitenin yönetim kurulu istifalarını verdiler. Hatemi, ulusal güvenlik görevlileri ile acil toplandı. İçişleri ve Sağlık Bakanları'nın da istifa edeceği söylentileri yayılmaya başladı.

Polis, İçişleri'ni dinlemiyor
Hatemi yanlısı İçişleri Bakanlığı ise yayınladığı bildiride "Polis, bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon kurmadan çatışmalara müdahale etmiş ve öğrencileri tutuklamıştır. Gösterinin organizatörleri hariç hepsi en kısa zamanda serbest bırakılacaktır" ifadelerini kullandı. Bir hükümet kurumunun başka bir hükümet kurumunu suçlamasının çok nadir olduğu İran'da İçişleri'nin yaptığı bu açıklama hükümetteki ılımlılar ile mollalar arasındaki krizin ne kadar derin olduğunu gözler önüne serdi.

HAMANEY ÇOK SIKIŞINCA DESTEK VERDİ
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney öğrencilerden yana çıktı. mollaların destek verdiği Hamaney'in temsilcileri gösteri yapan öğrencilerin yanına gelerek güvenlik güçlerini ve öğrencilere saldıran sorumsuz kişileri kınadılar. İstifa söylentileri yayılan İçişleri Bakanı Abdülvahid Musavi-Lari (üstte solda) öğrencilere sakin olma çağrısında bulundu.

12 bin kişinin polise karşı gösteri yapması gerilimi tırmandırdı. Arkadaşlarının öldürüldüğünü öne süren öğrenciler Emniyet Müdürü'nün istifasını istiyor. Gösteri yerindeki büyük bir market kepenklerini indirdi. Polisin müdahalesi sonucu yaralanan ve hastanalere yatan öğrenciler için insanlar kan vermeye koştular.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır