kapat

11.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tipik "Türk erkeği" deyince
Akla hemen esmer, bıyıklı, kısa boylu, tıknaz göbekli, göğsü ve bacağı kıllı, kıskanç, cinselliğe, otomobile, futbola ve silaha meraklı erkek geliyor. Anketler öyle diyor.

Bundan yıllarca önce, zamanın kadın dergilerinden birinde yayınlanan söyleşisinde, Kadir İnanır'a filmlerinde neden hep "tipik Türk erkeği"ni canlandırdığı soruluyordu. Kadir İnanır -ki kendisi her zaman toplumsal meselelere karşı "duyarlı" bir tavır sergilemiştir- bu soruyu; "Ne yani?" diye, yine bir soruyla yanıtlıyordu; "tipik Japon erkeğini mi canlandıracağım?.."

O zamanlarda "Türk erkeği tipolojisi" daha bariz bir tanımlamaya geldiği ve sorunun mahiyeti açık olduğu için, İnanır'ın yanıtı, pek çok kadına, müstehzi bir ifadeyle karşıladıkları bir geçiştirme gibi gelmişti.

Kadir İnanır, elbette "tipik Türk erkeği"ydi ama "ideal" türünden. Yani: Esmerdi, bıyıklıydı, maçoydu, delikanlıydı, "karı parası" yemezdi, "karı gibi" gülmezdi, ağır olur, molla takılırdı, mertti, kadın-erkek ayrımının son kertede, fazlasıyla, bir kanadın örneğini teşkil edecek derecede bilincindeydi... Ama en azından çok yakışıklı, bakımlıydı; arada bir yumuşak karnını gösteriyordu...

Peki zihinlerdeki genel "Türk erkeği tipolojisi"ne göre bunlara, ne gibi özellikler eklemek gerekiyor dersiniz?: Bıyıklı olduğu kadar göbekli, "süs püs" kadın işi olduğundan (!) bakımsızlığıyla neredeyse gurur duyan, renksiz ve klasik giyinen, kara yağız delikanlılar ve kafalarının içi kendilerinden daha karanlık olanlar.

Modernleşmeye doğru
Şimdilerin modern Türk erkeği ise hemen her açıdan, mevcut "Türk erkeği" özelliklerinden arınmış gibi görünen, duygusallıkla sertliği, geleneklerle modernliği özünde birleştirebildiğini söyleyen erkekler olarak karşımıza çıkıyor.

Onlar her şeyden önce bakımlı, hem de değme kadından daha çok... Giyimlerinde, hareketlerinde son derece titizler, kabalığa tahammülleri yok. Tabii tahammül sınırlarını zorlayan istisnai durumlar olabiliyor: Trafikte yolunun kesilmesi, kız arkadaşının birden bire çok rahat (!) davranması ya da evlenmek gibi...

Her konuda eşlerine, partnerlerine yardımcılar (bu da ne demekse!). Hareketlerinde "tipik" Türk erkeği olan abilerinden daha rahatlar. Sürekli "cool" durma zorunlulukları yok. Canları isterse gülüp, canları isterse ağlayabiliyorlar. Sürekli bir "erkeklik" ispatları yok. "Erkekliğin" kitabını halet-i ruhiyelerine göre yorumlayabiliyorlar.

Aşırı muhafazakâr
Ama yine de Türk erkeği deyince akla yakışıklı ve çekici olmayan, aşırı muhafazakâr, kadın-erkek eşitliğine inanmayan bir erkek tipi geliyor.

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 18.200 aileyle yapılan araştırmada Türk erkeğinin inanılmaz derecede muhafazakâr olduğu kayıtlara da geçmiş bulunuyor.

Araştırmaya göre Türk erkeklerinin dörtte üçü, eşinin ve kızının dışarıya başörtüsüz, makyajlı, pantolonla ya da kolsuz elbiseyle çıkmasına karşı. Eşinin sokağa pantolonla çıkmasını uygun bulan (Böyle bir sorunun sorulması ve kayda geçmesi bile abes) erkeklerin oranı sadece yüzde 11. Yüzde 76'sı, kadının pantolon giymesine karşı. Yine erkeklerimizin yüzde 73.06'sı kadının kolsuz elbise ile dolaşmasını da istemiyor.

Mini etek ise Türk erkeği için adeta bir kâbus. Erkeklerin yüzde 81.09'u eşinin kısa etekle sokağa çıkmasını uygun bulmuyor. Erkeklerin sadece beşte biri eşinin başörtüsüz sokağa çıkabileceğini söylüyor.

İnanmayacaksınız ama Türk erkeğinin yüzde 70'i karısının makyajlı olarak sokağa çıkmasına da karşı.

Ve erkeklerimiz eşlerine uyguladıkları bu muhafazakâr standartı kızlarından da bekliyor. Ayın erkeklerin yüzde 73'ü kızlarının kısa etek giymesini istemiyor. Oranlar kentte ve köylerde farklılıklar gösteriyor ama sonuç değişmiyor. En iyisi araştırmanın sonuçlarını burada kesmek galiba...

Yabancıların gözüyle
Erkeklerimiz Avrupalı ve Amerikalı kadınların genellikle kendilerine hayran olduklarını düşünürler. Yapılan araştırmalar ise hiç de öyle söylemiyor. Örneğin Türkiye'de yaşayan 660 yabancı öğrenci arasında yapılan araştırmada Türk erkeklerinin hiç de çekici olmadığı ortaya çıkmış. İşte sonuçlar:

* Türk erkeği genellikle orta boylu, tıknaz, siyah saç ve gözlü, bıyıklı, esmer, pek sık traş olmayan, göğsü ve bacakları kıllı bir tiptir. Yakışıklı ve çekici değiller.

* Türk erkeği, evli ve 3-4 çocuk sahibi, şehirde yaşayıp köyde akrabaları olan, az eğitim görmüş, alt-orta sosyoekonomik sınıfa mensup biridir.

* Modası geçmiş, zarif ve şık olmayan koyu renk giysiler içindedir. Ya arabası yoktur ya da kullanılmış bir arabaya sahiptir. Hem arabasını hem de karısını güvenilir oldukları için almıştır.

* Ufak bir televizyonu, buzdolabı, transistörlü radyosu, işi için bir hesap makinesi, hançeri ve nargilesi vardır. Filtresiz sigara içer.

* Hiç tatile çıkmaz, sadece akrabalarını ziyaret veya düğün için memleketine gider.

Nedense hep kadınlara verilen isimler yazılıp, çizilir; Kaşık düşmanı, eksik etek vs..

Ancak Doç. Dr. Lütfi Sezen oturup, Türk erkeğine takılan isimleri araştırmış. Ortaya 40 ünvan çıkmış. Atatürk Üniversitesi azım Karabekir Eğitim Fakültesi Halk Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Sezen, araştırma sonucunda çalışkan, evine bağlı, sevecen erkeklerin eşleri tarafından yüceltici lâkaplarla, hiçbir şeyle ilgilenmeyen sorumsuz erkeklerin de aşağılayıcı ünvanlarla anıldığını belirtiyor. Hemen belirtelim bu ünvanlar genellikle erkekleri kızdırıyormuş. İşte Türk erkeğine takılan 40 isim:

Adına kurban olduğum-Gamsız-Yere bakan-Sıçan surat-Huysuz-Uşakların babası-Civanım-Avare-Bıyıklı-Bizim topsakal-Yiğidim-Üç ayaklı-Evimin direği-Bey-Bizimki-Kaşık ortağım-Dertsiz-Dost sahibi-Oğul isteyen-Kız düşmanı-Mertoğlu-Herif-Ömür törpüsü-Kaynatamın oğlu-Bizim satırlık-Fidan boylum-Akıllı-Köroğlu-Bizim kişi-Paşabey-Bizim delikanlı-Hançer-Pala-Ağam-Can yoldaşım-Arkasına bakmaz-Erkişi-Mal mülk ortağım-Suratsız-Yüzü gülmez


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır