kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İyiden iyiye ısındık
Şanlıurfa'da 44, Washington'da 41 derece. Kıyamet mi geliyor, deprem mi derken; sıcaklar geldi.

Sıcaktan başka bir şey konuşacak hâl de kalmadı...

New York'lular beş gündür daha önce hiç tanışmadıkları yeni bir 'hayat gerçeğiyle' mücadele ediyorlar. Zira, kentte rekoru sıcaklık kırdı: 39 derece. Sıcaklar yetmezmiş gibi, klimalara binen fazla yük sonucu elektrikler de kesilince, Amerikalılar iyiden iyiye neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Aşırı sıcaklarla, nem oranının tehlikeli karışımı, sadece Amerika'nın kuzeydoğusunu değil; Rusya'yı, Orta Avrupa'yı ve bizi de etkiliyor.

Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmeye göre; hava sıcaklığı halen Karadeniz'de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde 1 ile 3 derece üzerinde seyrediyor. Son bir hafta içinde en yüksek sıcaklık Batman'da ölçüldü: 6 Temmuz günü Batman, 41.2 derecede kavruluyordu. Halbuki uzun yıllar Batman'da ortalama, 39.4'tü. Cuma gününden itibaren sıcaklığın tüm yurtta biraz daha artması beklenirken, bu haftanın en sıcak ili, Şanlıurfa oldu: Tam 44 derece. Uzmanlar, haftasonunda sıcaklığın mevsim normallerinin 3-5 derece üstünde olacağını tahmin ediyor.

Amerika, şimdiden 8 zayiat verdi
ABD'nİn kuzeydoğusunu vuran son yılların en şiddetli sıcak dalgasında ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğü bildirildi. Pennsylvania ve Nebraska eyaletlerinde kapıları kapalı otomobillerde unutulan iki küçük çocuk, arabaların içinde sıcaklığın 50 dereceye çıkması sonucu can verdi. Philadelphia'da ise yaşlı bir kadın ile bir erkek, sıcaklığın 40 dereceye yaklaştığı sırada sokakta yürürken kalp krizi geçirerek öldü. Newport kentinde, evlerinde havalandırma cihazı bulunmayan yaşlı bir kadın ve kızı, 45 derece sıcaklıktaki evlerinde ölü bulundu.

Nemle birlikte 46 derece!
Ülkenin Batı bölgelerinde sıcakların yol açtığı orman yangınlarında 2 bin hektar orman alanının yandığı bildirildi. Bir beyzbol karşılaşması sırasında Cincinnati kentinde güneşte 67.7 olarak ölçülen hava sıcaklığı, gölgede Washington'da 41, New York'ta 38.8 ve Chicago'da 33 dereceye yükselirken, yüzlerce kişi hastaneye kaldırıldı. Yerleşim merkezleri terk edilmiş kent halini alırken, meteoroloji uzmanları, yüzde 90 nem ortamında 40 derecelik sıcaklığın, 46 derece etkisini gösterdiğini belirttiler. Gece saatlerinde bile sıcaklığın 30 derece dolayında seyrettiği Washington ve civar kentlerde havalandırma ve klimalara aşırı yük binmesi sonucu birçok bölgede elektrikler kesildi. Başkent dahil pek çok büyük kentte elektriklerin uzun süre kesilmesi, vatandaşları şaşkına çevirdi. Klimaları olmayanlar için kamuya açık "serinleme merkezleri'' hizmete sokuldu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır