kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İddiaya üzülmüş olabilir'
Ecevit, IMF belgesinin sızdırılması iddiası için "Onun üstünde bile duracağını sanmıyorum, ama belli olmaz çok duyarlı bir insan. Üzülmüş olabilir" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, yardımcısı ve en yakın çalışma arkadaşlarından Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimiyle sarsıldı. Ecevit, dün sabahın erken saatlerinde eşi Rahşan Hanım ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. Ecevit, hastaneye gelinceye kadar çok kaygılı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Fakat, bütün kaygılarım ortadan kalktı. Çünkü ameliyat sonunda Sayın Uluğbay'ın herhangi bir hayati tehlikesinin söz konusu olmadığını öğrendim. İnşallah kısa zamanda ayağa kalkacaktır." Ecevit, bir gazetecinin, IMF belgesinin sızdırıldığı yolundaki spekülasyonları hatırlatması üzerine ise şu açıklamayı yaptı: "O son derece çirkin, gerçek dışı bir iddiadır. Bunu ben de açıkladım, sayın Uluğbay da, sayın Yılmaz da açıkladı. Onun üstünde bile duracağını sanmıyorum, ama belli olmaz çok duyarlı bir insan. Ona da üzülmüş olabilir. Aslında Sayın Yılmaz'ın da söylediği gibi ona gizlice haber sızdırılması söz konusu olamazdı. Çünkü IMF ile görüşmeler konusunda ben ne bilgi alıyorsam, Sayın Bahçeli de Sayın Yılmaz da o bilgileri alıyorlardı."Ecevit, "Bir özveride bulunmasını, istifasını istemiş miydiniz?" sorusunu ise, "Hayır ne münasebet, aklımdan bile geçmemişti" diye yanıtladı.

DSP'de acı gün
Ecevit daha sonra partisinin grup toplantısı için Meclis'e gitti. Her grup toplantısına girişinde kendisini coşkuyla alkışlayarak karşılayan milletvekilleri, ilk kez dün Ecevit salona girerken sadece ayağa kalkmakla yetindiler. DSP'liler sessizliklerini Ecevit kürsüye çıkarken de sürdürdüler. Ecevit, Uluğbay'la ilgili zaman zaman sesi titreyerek yaptığı konuşmayı, "Allah hepinizi korusun" sözleriyle tamamlarken, bazı kadın milletvekillerinin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Sözlerine, "Ne kadar üzgün olduğunuzu biliyorum" diye başlayan Ecevit, "Eşi ve oğlunun anında müdahalesiyle Başkent Hastanesi'nde başta Prof.Dr. Mehmet Haberal olmak üzere bütün değerli sağlık personelinin geceyarısından itibaren Sayın Uluğbay'ı iyileştirmek, tam sıhhatine kavuşturmak için büyük katkıları oldu. Bir kez daha Türk tababetiyle, hekimliğiyle büyük kıvanç duyduğumu belirtmek isterim" diye konuştu.

VEKİL ARKADAŞIN GÖZYAŞLARI
Başbakan Bülent Ecevit, kötü haberi haberi alır almaz Uluğbay'ı ziyaret gitti. Ziyaretin ardından, DSP grubunu toplayarak, konu hakkında bilgi veren Ecevit'in gerek hastane kapısında gazetecilere açıklama yaparken gerekse grupta yaptığı konuşmada çok üzgün olduğu gözlendi. Dünkü DSP grup toplantısında ise üzüntü ve hüzün hakimdi. DSP'li bayan milletvekillerinden Yücel Erdener, Başbakan konuşurken gözyaşlarına hakim olamıyordu. Sık sık gözyaşlarını silen Erdener, konuşma boyunca Ecevit'i ağlayarak dinledi.

(Fotoğraf: Erhan SEVEN)

"Allah hepinizi korusun"
ECEVİT, Uluğbay hakkındaki iddialar için ise şunları söyledi: "Olağanüstü sorumluluk duygusu olan bir insan Sayın Uluğbay. Ayrıca bu IMF Temsilcisi'nin basın toplantısında kullandığı bir sözcüğün yanlış algılaması üzerine kurgulanan akıldışı, mantıkdışı iddialar, söylentiler de onu üzmüş olabilir. Tabii Sayın Uluğbay'ı hedef alan herhangi bir iddia yoktu. Fakat Hazine'deki değerli çalışma arkadaşlarına yöneltilen bence çok haksız iddialara o, herkesten çok üzülmüş olabilirdi. Onun iç dünyasını bir ölçüde bilen bir insan olarak, bu olasılığı da gözönünde tutuyorum."

Ecevit, Uluğbay'ın, ekonomi ile ilgili olarak kendisini intihara sürükleyecek bir sorunla karşı karşıya bulunduğunu düşünemediğini de belirtti ve şöyle devam etti: "Değerli arkadaşımız, 1997'de başlatılan iddialı, kapsamlı eğitim reformunun önde gelen mimarıdır. Ne kadar cesaretle ve kararlılıkla bu reformun gerçekleştirilmesine öncülük ettiğini hepimiz izledik ve bundan kıvanç duyduk. Son dönemde ekonomimizi düzlüğe çıkarmaya çok büyük katkıları vardır ve olacaktır. İnşallah çok kısa sürede görevinin başında bulacağız. Allah hepinizi korusun."

Haftasonu Bodrum'a gidecekti
Maliye Bakanı Sümer Oral, Hikmet Uluğbay'la hafta sonunda Bodrum'a gitmeyi hem dinlenmeyi, hem de çalışmayı planladıklarını anlattı. Uluğbay'ı dün hastanede ziyaret eden Oral, "Kendisi iyi. Yanına gittim, elini tuttum. Bilinci açık" dedi. Önceki akşam, telefonla konuştuklarını anlatan Oral, "Gayet iyiydi. Hafta sonunda Bodrum'a geçip, hem çalışıp, hem de dinlenecektik" dedi. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu da, hastanede çevresine toplananlara, "Çok bunalmıştı. Kafasında rakamlar uçuşuyordu" sözleriyle Uluğbay'ın intihar girişimi öncesindeki ruh halini anlattı.

DEMİREL: İyileşir inşallah
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Uluğbay'ı ziyaret etti ve sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Demirel,Demirel, "Kendisine, ailesine ve başta Sayın Ecevit olmak üzere bütün arkadaşlarına geçmiş olsun diyorum. En kısa zamanda inşallah şifa bulur, sağlığına kavuşur" dedi.

KUTAN: Yorum yapamam
Hastaneye giderek Uluğbay'ın sağlık durumu hakkında bilgi alan FP Genel Başkanı Recai Kutan, "Olayın detayını bilmediğim için değerlendirmek mümkün değil. Ancak durumunun iyi olmasından memnunuz" dedi.

ÇİLLER: Gensoru verebiliriz
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, IMF raporu bağlantılı borsa vurgunu tartışması sürerken, Hazine'den sorumlu DSP'li Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminde bulunmasını, gensoru konusu yapmaya hazırlanıyor.

YILMAZ soruları yanıtlamadı
Mesut Yılmaz, hastaneye giderek Uluğbay'ın sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Hastanede yaklaşık yarım saat kadar kalan Yılmaz, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Hastaneden Yılmaz ile Yaşar Okuyan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile Kültür Bakanı İstemihan Talay da hastaneye geldi.

Yakın tarihte 7 örneği var!
Uluğbay'ın intihar girişimi, cumhuriyet tarihi boyunca politika dünyasında yaşanan sekizinci vaka. Uluğbay'dan önce beş politikacı intihar etti, iki politikacı ise intihar girişiminde bulundu.

KARA KEMAL (27 Temmuz 1926): İzmir suikasti sanıklarından olan Kara Kemal saklandığı tavuk kümesinde intihar etti.

NEVZAT TANDOĞAN (9 Temmuz 1946): Ankara Valisi iken oğlunun yargılandığı cinayet davasında şahit olarak dinlendikten bir gün sonra tabancayla intihar etti.

NAMIK GEDİK (29 Mayıs 1960): 27 Menderes Hükümeti'nin İçişleri Bakanı olan Gedik, Harbiye'de pencereden atladı.

CEMİL KELEŞOĞLU (14 Temmuz 1960): Yassıada'da yargılanan Konya eski Valisi Cemil Keleşoğlu, bileklerini keserek intihar etti.

CELAL BAYAR (25 Eylül 1960): Bayar da Yassıada'da, kendisini kemeriyle asarak intihar girişiminde bulundu. Yassıada'da görevliler tarafından asılı halde bulunan Bayar kurtarıldı.

ADNAN MENDERES (15 Eylül 1961): Menderes, Yassıada'da yapılan yargılamanın son günü uyku hapı içerek intihara kalkıştı.

YÜKSEL MENDERES (8 Mart 1972): Eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Yüksel Menderes, evinde havagazını açarak intihar etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır