kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Tahkimde telekom da var
Özelleştirmede ve altyapı yatırımlarında yabancı sermaye girişinin artırılabilmesi için, anlaşmazlıkların yerel mahkemeler yerine uluslararası mahkemelerde görülmesini amaçlayan Tahkim Yasası'nın kapsamı genişletildi. Tahkimle ilgili Anayasa değişikliğini öngören tasarı TBMM'ye sevkedilirken, tahkim uygulaması enerji sektörünün yanısıra telekomünikasyon sektörünü de kapsayacak şekilde genişletildi.

Tahkimde kapsamın genişletilerek, enerjinin yanına telekomun da alınmasından sonra diğer altyapı yatırımlarının da kapsama dahil edileceği bildiriliyor. Yasa kapsamının, IMF Türkiye Masası'nın uyarısı üzerine genişletildiği belirtiliyor. IMF'nin sonuç bildirgesinde, "Uluslararası tahkim özellikle enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde özelleştirmeyi hızlandıracaktır" ibaresi yer almıştı.

Bu arada TİSK Başkanı Refik Baydur, tahkim konusunda gereken düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu bildirdi. Uluslararası tahkim yolunun Türk Hukuku'na kazandırılması, altyapı yatırımları ve özelleştirme alanlarında yabancı sermayeden gerektiği ölçüde yararlanabilmesi açısından önemli hale geldiğinin altını çizen Baydur, bu konuda hükümetin girişimlerini desteklediklerini kaydetti. Baydur, "31 milyar dolarlık enerji ve ulaştırma yatırımlarına kaynak sağlanabilmesi de buna bağlıdır" dedi.

Yeniden değerleme oranı yüzde 24.2 oldu
Yaklaşık 2 milyon vergi mükellefini yakından ilgilendiren Geçici Vergi konusunda, üç aylık dönem kazancının hesaplanmasına esas alınacak yeniden değerleme oranı yüzde 24.2 olarak belirlendi.

Geçici vergiye tabi olan mükellefler, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak olan bu orana göre amortismana kapsamındaki iktisadi kıymetlerini yeniden değerlemeye tabi tutacaklar. Ayrıca yeniden değerlenmiş bedelleri üzerinden amortisman ayırabilecekler.

Geçici vergi mükelleflerinin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait 3 aylık dönem kazancını 16 Ağustos 1999 Pazartesi akşamına kadar, bağlı bulundukları vergi dairesine bir beyanname ile bildirmesi gerekiyor. Gelir vergisi mükellefler, beyan edecekleri 3 aylık dönem kazancı üzerinden yüzde 15, kurumlar vergisi mükellefleri yüzde 25 oranında geçici vergi ödeyecek.

Sabancı'nın "Altın Harfleri" Louvre'da
Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu 2000 yılında Louvre'da sergilenecek. Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, dün Paris'te Louvre Müzesi adına Direktör Pierre Rosenberg biraraya gelerek anlaşmayı imzaladı. Sakıp Sabancı'nın Sabancı Üniversitesi'ne bağışladığı Hat ve Resim Koleksiyonu bir devlet müzesi olan Louvre'da sergilenecek ilk özel koleksiyon olması ve Osmanlı hat sanatı ve tablolarının ilk defa Louvre'a girmesi bakımından büyük önem taşıyor.

17 Mart-29 Mayıs 2000 tarihleri arasında dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde sergilenecek koleksiyonda 15. yy'dan 20. yy'a uzanan döneme ait 71 parça hat eseri ve o dönemi yansıtan üç değerli yağlı boya tablo yer alacak. 1998 ve 1999 yıllarında dünyanın en önemli müzelerinden New York Metropolitan ve Los Angeles Sanat Müzeleri'nde sergilenen, 7 Ekim 1999-2 Ocak 2000 tarihleri arasında da Harvard Üniversitesi Müzesi'nde sergilenecek ve bir dönem boyunca da ders olarak okutulacak olan "Altın Harfler: Sakıp Sabancı Koleksiyonu'ndan Osmanlı Hat Sanatı" Sergisi'nin bir sonraki durağı ise böylece Avrupa'nın kültür başkenti Paris olacak.

Nissan'ın, 17 bin Infiniti'si arızalı
NİSSAN firması, Infiniti Q45 ve I30 sedan tipi 17 bin otomobili geri çekiyor. Nissan, otomobillerin geri çekilmesine neden olarak, aracın elektronik sisteminde görülen hatayı gösterdi. Açıklamaya göre, otomobillerin geri çekilmesi kararından, ABD'de 1997 ve 1998 yıllarında satılan 14 bin 520 adet 'I30' ve 2 bin 997 adet 'Q45' tipi otomobiller etkilenecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır